Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Alternatywa dla Chomikboxa
Witam wszystkich.
Dobija was awaryjność chomikboxa? Chomik Adam_gr napisał bardzo ładny program, który skutecznie ułatwia uploadowanie. Program dostępny jest też na moich chomiku (guardian168).
Na czym polega działanie programu? Jest to bardziej skrypt, który loguje się na waszym koncie i oszukuje chomikuj.pl kierując automatycznie pliki przez stronę do uploadu. Niestety ma to wadę - limit 1gb. Zaletą jest ogromna bezawaryjność.
Dodatkowo bardzo szybko można ładnie stworzyć strukturę katalogów. Wystarczy tylko stworzyć taką strukturę na dysku i za pomocą "-r" przenieść katalogi do chomika. Program jest na tyle lekki, że można uruchomić spokojnie kilka instancji bez obciążania procesora! Na shellu wykorzystuję 100% łącza 100mbps do uploadowania na chomikuj.pl.
Program najlepiej działa pod linuxem. Pod windowsem wymaga pythona w wersji minimum 2.6.

Co sądzicie o tej inicjatywie?
Autor planuje rozwinięcie programu i dodanie interfejsu graficznego. Ja staram się sponsorować projekt i testować na bieżąco rozwiązania.
  Odpowiedz
Ja i tak wolę Upload plików przez przeglądarkę :)
  Odpowiedz
To jest praktycznie to samo, tylko automatycznie ;p Nie musisz pilnować żeby dodawać kolejne pliki bo wrzuca Ci cały folder i podfoldery ;p
  Odpowiedz
Nie mam zamiaru używać żadnego programu do którego jak mniemam musiałbym wpisać Hasło i login do swojego konta zwłaszcza po tym jak mi ukradli konto na chomiku :D
  Odpowiedz
Alternatywa? Ok pomysł mi się podoba, ale nie sądzę aby autor podbił tym serca innych użytkowników. Chomikbox jaki jest taki jest ale działa. Czasami zrywa połączenia, ale to najbezpieczniejszy sposób na upload plików. Awaryjność oceniam na około 5% więc nie jest źle. Najlepiej wrzucać max po 2 pliki jednocześnie w okolicach po 700mb każdy. Wtedy wszystko działa jak należy - przynajmniej w większym stopniu.

Kolejnym powodem dla którego nie wróżę przyszłości dla programu kolegi jest to, że nie mamy żadnych informacji o zabezpieczeniach podczas uploadu plików. Nie wiem czy kolega zna się na tego typu sprawach. Po ostatnich wydarzeniach z włamaniami (co nadal ma miejsce) trzeba być szczególnie ostrożnym.
  Odpowiedz
(28.02.2011, 16:03)adam-as napisał(a): Alternatywa? Ok pomysł mi się podoba, ale nie sądzę aby autor podbił tym serca innych użytkowników. Chomikbox jaki jest taki jest ale działa. Czasami zrywa połączenia, ale to najbezpieczniejszy sposób na upload plików. Awaryjność oceniam na około 5% więc nie jest źle. Najlepiej wrzucać max po 2 pliki jednocześnie w okolicach po 700mb każdy. Wtedy wszystko działa jak należy - przynajmniej w większym stopniu.

Kolejnym powodem dla którego nie wróżę przyszłości dla programu kolegi jest to, że nie mamy żadnych informacji o zabezpieczeniach podczas uploadu plików. Nie wiem czy kolega zna się na tego typu sprawach. Po ostatnich wydarzeniach z włamaniami (co nadal ma miejsce) trzeba być szczególnie ostrożnym.

... tak jest, mam ponad setkę różnych programów do uploadu [jestem testerką] i prawie wszystkie mają dziury w zabezpieczeniach a nie ma do nich patchy -celowo ...!
Założyli mi bota stealtha za moją zgodą i przyzwoleniem [łaski nie robię :)] i specjalnym programem sprawdzili system pod kątem zabezpieczeń ... ponad 100 z nich zostało ocenione jako wysokie zagrożenie.
Wyjaśnię : producenci celowo to robią -adware i inne choć nie są groźne bo nie wirusy jednak umożliwiają atak ... producent w licencji pisze - program jet taki jaki jest , czyli wykpiwa się od odpowiedzialności a chomik jednak mimo wszystko firmuje swój uploader ... prawda ?... tu masz mimo wszystko jakąś tam gwarancję ... a za obce to nie odpowiadają ... AP
  Odpowiedz
Przetestowałem ten program (skrypt) i muszę powiedzieć, że poza kolejkowaniem wysyłania plików i tworzeniem drzewa kategorii niczym nie różni się od uploadowania przez przeglądarkę, niestety dopatrzyłem się kilku luk w zabezpieczeniach (a raczej braku zabezpieczeń), wszystkie dane przesyłane za pomocą tego skryptu można w łatwy sposób przechwycić. Jeśli autor bardziej dopracuje ten skrypt i popracuje nad zabezpieczeniem to zapowiada się całkiem nieźle.
Osobiście sam korzystam ze skryptu do uploadowania plików, który sam napisałem i nie mam zamiaru go zmieniać na nic innego.
  Odpowiedz
Nie wiem jak inni.
Ale mnie on nie przekonuje żeby wpisać login i hasło :P

Pomogłem? Kliknij Podziękuj to nic nie kosztuje a dobrze o Tobie Świadczy ;)
  Odpowiedz
hasło możesz wpisać i jeśli nikt nie sniffuje sieci to raczej nikt go nie przechwyci, jeśli natomiast sniffuje to hasło jest w postaci otwartego tekstu przesyłane więc go bez problemu przechwyci
  Odpowiedz
Zabezpieczenia się pojawią jak projekt się rozwinie. Początkowo celem było stworzenie alternatywy dla awaryjnego chomikboxa pod linuxa. Niestety aktualny box pod linuxem krzaczy się niemal co chwila, a skrypt pozwala na bardzo wygodne wysyłanie bez potrzeby pilnowania.
  Odpowiedz