Grupa Amaranthe jest projektem szwedzko-duńskim utworzonym w 2008 roku w Göteborgu w Szwecji.
Wykonują oni muzykę z gatunku power metalu, melodic death metalu. Przez wielu ów mieszankę określaną ogólnie jako modern metal. Założycielami są Jake E i Olof Morck. W 2009 roku grupa zmuszona była do zmiany nazwy z Avalanche na Amaranthe z powodu kwestii prawnych. Tego samego roku ukazało się ich pierwsze demo zatytułowane "Leave Everything Behind". Cechą charakterystyczną zespołu są aż trzy wokale. Do tej pory grupa wydała trzy Single i dwa Albumy Studyjne.
W skład zespołu wchodzą:
Elize Ryd - czysty żeński wokal
Jake E - czysty męski wokal
Andreas Solveström - growling
Olof Mörck - gitara i klawisze
Morten Løwe Sørensen - perkusja
Johan Andreassen - bass
Dyskografia:
*Albumy Studyjne
The Nexus (2013)
Amaranthe (2011)
*Single
Hunger (2011)
It's All About Me (Rain) (2011)
Amaranthine (2011)
*Demo
Leave Everything Behind (2009)
Na zespół trafiłam przypadkiem jak przeglądałam filmiki z Anime na YouTube. Z racji tego, iż piosenka "Hunger" mi się spodobała, zaczęłam przesłuchiwać resztę ich dyskografii. Przyznać muszę, że głos Elize jest melodyjny i bardzo przyjemny dla ucha, a w połączeniu z mocnym wokalem Jake'a i dźwiękiem instrumentów, tworzy harmonijną całość. Powiem szczerze, iż jest to grupa obiecująca, mogąca zyskać taką sławę jak słynne Nightwish czy Within Temptation Nic tylko życzyć im szczęścia ^^