Składniki
dla 2 osób
mąka - 2 szkl
drożdże instant - 1 łyżeczka
sól - płaska łyżeczka
ciepła woda - 2/3 szkl cukier,
1 łyżeczka oliwa z oliwek, 1 łyżka przyprawy do posypania-np sezam,pieprz tłuczony.
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Do miski wsypujemy mąkę i sól. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki.
2. Mieszamy,dodajemy oliwę.Zagniatamy ciasto tak by miało konsystencje jak na pierogi.Wyrabiamy je ok 10 min,w razie potrzeby dosypując odrobinę mąki.
3. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.Wałkujemy cienki placek -dosłownie jak na pierogi.Przenosimy na natłuszczoną blachę,zaznaczamy nożem prostokąty lub romby. Smarujemy oliwą lub białkiem.Ciasto posypujemy dowolnymi przyprawami-np rozmarynem, utłuczonym pieprzem,sezamem,czarnuszką,solą gruboziarnistą.
4. Pieczemy kilka minut w ciepłym piekarniku,aż się zezłocą.Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Bardzo dobre również z pastą hummus.