Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Antywirusy
Zastanawiam się na kupnem nowego anty-virusa i chciałbym was się spytać jaki będzie najlepszy z tych:
Kaspersky Anti-Virus 2011 PL
G DATA AntiVirus 2011 PL
ESET Smart Security PL

Proszę was o poradę który jest najlepszy ;)
  Odpowiedz
Ja osobiści polecam Kasperskiego.
  Odpowiedz
Ja u siebie mam Avast Professional, z wymienionych przez Ciebie programów polecam Kaspersky z kilku powodów:
- czas reakcji na nowe zagrożenia jest stosunkowo krótki (szybko pojawia się aktualizacja bazy wirusów)
- dobre wykrywanie nieaktywnych szkodliwych programów
- stosunkowo niskie obciążenie komputera
- duża skuteczność w wykrywaniu zagrożenia
  Odpowiedz
(01.06.2011, 11:59)tonyviroos napisał(a): Ja u siebie mam Avast Professional, z wymienionych przez Ciebie programów polecam Kaspersky z kilku powodów:
- czas reakcji na nowe zagrożenia jest stosunkowo krótki (szybko pojawia się aktualizacja bazy wirusów)
- dobre wykrywanie nieaktywnych szkodliwych programów
- stosunkowo niskie obciążenie komputera
- duża skuteczność w wykrywaniu zagrożenia

Na niektórych forach pisali, że Kaspersky przepuszcza wirusy, ale polecasz go na 100 % ?

Odpowiedz
Najwięcej pozytywnych opinii posiada Kaspersky dlatego również go polecam pomimo że sam go nie używam.

Ja używam programu Avira AntiVir i odkąd go zainstalowałem to jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów z robalami.
Mój antywirus bardzo szybko odnajduje zawirusowane pliki, posiada codzienną aktualizację bazy wirusów, bardzo łatwe menu, i wiele więcej.
Osobiście korzystam z wersji bezpłatnej i jak już pisałem nigdy nie miałem infekcji więc już wiesz jakie jest moje zdanie na temat płatnych antywirusów.
  Odpowiedz
Chyba kupię Kaspersky Avty-Virus 2012 jak się pojawi ;) bo tak jak mówiłem ci w poprzednim temacie to mam jeszcze NIS 2011 przez 100 dni...
  Odpowiedz
(01.06.2011, 13:04)nitro109 napisał(a): Na niektórych forach pisali, że Kaspersky przepuszcza wirusy, ale polecasz go na 100 % ?

Każdy antywirus przepuszcza wirusy, kwestia tylko szybkiej aktualizacji bazy wirusów.

Nie polecam niczego na 100% ale mogę polecić na 90% ;)
  Odpowiedz
(01.06.2011, 16:48)tonyviroos napisał(a): ...]

Każdy antywirus przepuszcza wirusy, kwestia tylko szybkiej aktualizacji bazy wirusów.

Tak, każdy Antywirus przepuszcza wirusy i jest to niezależne od daty bazy wirusów.
Każdy Antywirus przepuszcza wirusy które instalują się na dysku twardym a potem (jeżeli baza jest zaktualizowana) taki plik zostaje wyłączony (nie można go otworzyć).
Potem pojawia się komunikat z programu antywirusowego z pytaniem co zrobić z tym plikiem? Ja zwykle wybieram Usuń (ang. Delete) chyba że wiem na 100% że ten plik nie jest wirusem to wybieram Ignoruj (ang. Ignore).

Jeżeli posiadasz dobry program antywirusowy ale jednak Twój komputer został zainfekowany to nie jest wina programu tylko wirus jest nowszy od najnowszej bazy wirusów dlatego antywirus go nie zauważył.

Aby plik z wirusem zaczął działać musi zostać otworzony przez użytkownika, system operacyjny lub inny program.
Niestety niektóre wirusy to konie trojańskie, które same się uruchamiają bez wiedzy użytkownika i systemu operacyjnego.

Aby ustrzec się przed wirusami należy pobierać pliki z internetu tylko z zaufanych źródeł. Nawet zwykły patch do gry pobrany z podejrzanej strony może zawierać wirusa, który zostałby otwarty podczas instalacji łatki.
  Odpowiedz
(01.06.2011, 22:41)skrzypas napisał(a): Każdy Antywirus przepuszcza wirusy które instalują się na dysku twardym a potem (jeżeli baza jest zaktualizowana) taki plik zostaje wyłączony (nie można go otworzyć).

Dobry antywirus nie przepuści pliku, który jest zainfekowany wirusem. Nie ma mowy o tym aby program antywirusowy pozwolił na pobranie zainfekowanego pliku (jeśli w bazie antywirusa znajduje się sygnatura wirusa którym zainfekowany plik pobieramy) i czekał aż ten plik zostanie uruchomiony. W trakcie pobierania pliki są skanowane przez antywirus w locie i jeśli plik jest zainfekowany antywirus zgłasza zagrożenie.

(01.06.2011, 22:41)skrzypas napisał(a): Aby plik z wirusem zaczął działać musi zostać otworzony przez użytkownika, system operacyjny lub inny program.

Nie każdy wirus wirus musi być otworzony przez użytkownika lub system, są wirusy które uruchamiają się same np. o określonej dacie lub godzinie.
  Odpowiedz
Ja naczytałem się ostatnio o Kasperskym niepochlebnych opinii. Jest strasznie powolny!
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości