Babeczki o zapachu migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
12 szt.
125 g miękkiego masła
125 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g mąki
1- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
¼ szkl. mleka
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Przesiać do miski mąkę, proszek i sól. Odstawić.
W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać po jednym jajku i dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt migdałowy, wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wsypać mąkę w trzech częściach i między nimi mleko w dwóch częściach, zaczynając i kończąc mąką. Po każdym dodatku lekko zmiksować na małych obrotach (lub przemieszać łyżką - ja tak robię), tylko do momentu połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozłożyć do nich ciasto.
Piec 22-25 minut. Studzić na kratce.