Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bałwochwalstwo, czy pomnikomania...
W ostatnią niedzielę został odsłonięty dugi już w Polsce pomnik Lecha Kaczyńskiego. Przy okazji tej uroczystości, odbywającej się w Siedlcach, głos zabrał oczywiście Jarosław Kaczyński.
Prezes PiS mówił, że jego zmarły w katastrofie smoleńskiej brat... Pozostanę przy tej oczywistej interpretacji zaistniałego faktu. Katastrofie smoleńskiej... Czy powinno się stawiać pomniki osobie najbardziej winnej owej katastrofy, która to pociągnęła za sobą śmierć nie tylko siebie samego, ale i przecież dziesiątków innych osób, jemu towarzyszących..? Ci pozostali pasażerowie nie weszli do tego akurat samolotu z własnej jedynie chęci przelotu do Smoleńska. Nie mieliby na to większych szans. Zareagowali tak na wyraźne zaproszenie gospodarza lotu, jakim był niechybnie Lech Kaczyński. I nic nie mieli do powiedzenia, gdy piloci - z bardzo podejrzanego powodu - podchodzili, mimo gęstej mgły do lądowania. Jedynie gospodarz lotu mógł temu zapobiec, lub też... spowodować to, co się stało...
  Odpowiedz
Gdybym ja potrafił wróżyć, to byłbym już miliarderem.
  Odpowiedz
Do Swordancer - a co ten twój komentarz ma wspólnego z tematem mojej notki?
cytuję: "Gdybym ja potrafił wróżyć, to byłbym już miliarderem" - koniec cytatu
  Odpowiedz
Mam wrażenie że przyszedł na forum drugi człowiek, który zaczął przestawić wszystkich do kąta - takie moje spostrzeżenie.
A co do Tematu, to że ktoś sobie pomnik stawia z byle go powodu to mi nie przeszkadza i nic nie mam do tego.
Nie rozumiem po co to jeszcze drążyć ten temat?, tyle się o tym mówiło, obgadywało się nawzajem kto to uczynił...
W sumie zadam sobie pytanie: Jak ludzie stawiają pomniki to za czyją kasę stawiają? wiadomo że nasze kieszenie coś tam obrywają, ale później przyjdą takie dni że się zapomni o tych pomnikach.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz
Pomniki osób tego niegodnych, to rodzaj bałwochwalstwa... Robią to na całym świecie przeważnie sekty. I religijne i polityczne.
Żadne zaś przestawianie po kątach. Po prostu mam swoje zdanie, które nie każdemu się musi podobać. Więc i mnie zdania innych nie doprowadzają do ekstazy...
  Odpowiedz
bronmus45 napisał(a):Do Swordancer - a co ten twój komentarz ma wspólnego z tematem mojej notki?

Uważam, że prezydent miał prawo polegać na swoich pilotach, nie mając pojęcia o standardach i regulaminach lądowania, oraz innych elementach. Nie jest powiedziane, że nie próbował czegoś zrobić, nie jest powiedziane do końca nic. Nie jest absolutnie odpowiedzialny w moich oczach za to co się stało. Pomnik? Czemu nie, nigdy i tak nie zwracam na nie uwagi na ulicy, stoją sobie, gołębie na nie robią. Historia była i dla jednych postać Lecha ma znaczenie, dla innych nie. Pomnik to tylko przedmiot, pamięć, to zupełnie inna kwestia, nikt nam nie nakazuje pamiętać, więc nie widzę problemu. Nawet osoby które podejmują decyzje o postawieniu pomnika płacą podatki, tworzymy wspólny naród.
  Odpowiedz
bronmus45 napisał(a):Pomniki osób tego niegodnych, to rodzaj bałwochwalstwa...
Kolego a co Ciebie to obchodzi? Stoi pomnik niech stoi a komu to zawadza?
W mojej parafii jest pomnik Jana Pawła II który stoi 10 lat, ludzie siadają przy pomniku i modlą się.Zapalają znicza gdy wpadnie jakieś ważne święto i to jest dla mnie w porządku.
Jest to jakieś oddawanie czci ważnej osobie w pewnym sensie - więcej Ci nie powiem, to co wiedziałem to Ci napisałem ;)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz
Do Hakier - przecież napisałem - pomniki ludzi ich niegodnych. Co innego pomnik JPII... Kapujesz?

Do Swordancer - czy ty nie czytasz nigdy komentarzy, tylko odpisujesz tak sobie?
Przecież moja wypowiedź, którą zacytowałeś dotyczyła tego, twojego komentarza:
Cytat:Gdybym ja potrafił wróżyć, to byłbym już miliarderem.
  Odpowiedz
Bronmus, myślę, że to już zależy od definicji ogólnej: "niegodnych" Jedni będą uważali, że pomnik JPII jest niegodny, a drudzy iż to pomnik Lecha Kaczyńskiego jest niegodny. Nie ma co doszukiwać się i tworzyć sporów. To kwestia tylko i wyłącznie indywidualna co myślą drudzy ludzie i co dla nich jest odrażające, przyprawiające o mdłości, bądź niegodne :)
  Odpowiedz
To po cholerę - i dlaczego, zgodnie z twoją argumentacją - są niszczone pomniki Lenina, czy kogoś innego z tych naprawdę wielkich [czegoś tam]
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości