Składniki:
5-6 buraczków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
mały por
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
2 łyżki octu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować warzywa w bulionie: pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę buraczki i od razu zakwasić barszcz octem, żeby nie stracił koloru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować, aż buraki zmiękną. Gotowy barszczyk odcedzić. Ewentualnie znów doprawić, np. zakwasić octem lub kwaskiem, gdy słodki smak buraczków jest zbyt dominujący. Podawać na ciepło do krokietów, pasztecików, pierogów, uszek itp.
Smacznego!