Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Barszcz czerwony
#1
[Obrazek: scaled.php?server=841&filename=barszcza.jpg&res=medium]
Składniki:

5-6 buraczków
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
mały por
listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
2 łyżki octu
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ugotować warzywa w bulionie: pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę buraczki i od razu zakwasić barszcz octem, żeby nie stracił koloru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować, aż buraki zmiękną. Gotowy barszczyk odcedzić. Ewentualnie znów doprawić, np. zakwasić octem lub kwaskiem, gdy słodki smak buraczków jest zbyt dominujący. Podawać na ciepło do krokietów, pasztecików, pierogów, uszek itp.

Smacznego!
  Odpowiedz
#2
Ocet, por, seler i czosnek zdecydowanie na nie. Nie przepadam za tymi składnikami w zupie. Ocet psuje smak buraczków.
Na podlasiu gotujemy barszcz podobnie.
Najpierw mocny bulion na mięsie wieprzowym (wołowina ma zbyt intensywny zapach do barszczu). Do tego wrzuca się starte buraczki i po wrzuceniu buraczków gotuje się tylko do zagotowania, żeby buraczki się nie rozpłynęły. Taki barszczyk je się razem z burakami (i to jest barszcz), a zakwasza się tuż przed podaniem śmietaną (w misce, a nie w zupie). Idealnie pasuje do ziemniaków i kotleta (dowolnego) zamiast kompotu i surówki (2 dodatki w jednym a smakuje wyśmienicie).
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Świąteczny Barszcz z uszkami Karol 0 2 222 14.12.2011, 12:23
Ostatni post: Karol

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości