Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bieganie - Wolność dla ciała i duszy
(07.02.2017, 20:27)Paweł napisał(a): 10000m - 40:42 min
No nieźle. Kiedyś jak biegałem na dłuższe dystanse w wakacje w 2013 roku, to mój czas na 10 km, to była godzina i dziesięć minut :D
  Odpowiedz
Fajnie się biega takie długie dystanse. Mi wychodziło 4 minuty 4 sekundy na każdy kilometr jak biegłem dziesiątkę.
Nie powiem Ci jak wyglądał u mnie progres na dyszce, bo raz biegałem i jest to trochę długo dystans dla mnie. Preferuję bardziej o połowę krótszy. W ciągu dwóch i pół miesiąca z 22:30 wskoczyła życiówka na 18:56.

W tym roku na tym dystansie liczę na jakieś 39 minut z haczykiem.

amb, sprawdzałeś się na krótszych 1000m, może 2?
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz
(08.02.2017, 02:35)Paweł napisał(a): amb, sprawdzałeś się na krótszych 1000m, może 2?
Nie, teraz biegam na bardzo krótkie dystanse (z reguły sprinty) między innymi dlatego, że zależy mi na tym aby szybko biegać a nie długo oraz dlatego, że bieg na długim dystansie nie współgra dobrze z treningiem siłowym o czym chyba już mówiłem.
  Odpowiedz
Bieganie na dłuższym dystansie współgra z treningiem siłowym o ile trening siłowy jest ułożony pod bieganie średnich i długich dystansów. Sam w planie treningowym miałem trening siłowy przed kontuzją, jednak był to jeden, dwa dni w tygodniu.

Odnośnie sprintów. To tutaj kondycja nie odgrywa dużej roli bo zazwyczaj są to odległości 50-200m, gdzie jedynie długimi biegami na treningu można poprawi wytrzymałość, by kolejną setkę przebiec podobnie szybko jak pierwszą, odnośnie biegu na 200m.

Siłownia wzmacnia mięśnie szybko-kurczliwe potrzebne do szybkiego biegania sprintów, dlatego ważny jest trening nóg poprzez trening siłowy.

60 kilogramowy chłopak przebiegnie szybciej dystans 2-3 km niż 80 kilogramowy przy tym samym planie treningowym, ale bardzo możliwe, że ten cięższy przebiegnie nieco szybciej niż ten ważący mniej, to z powodu większej masy mięśniowej. Ale nie koniecznie tak musi być, zależy jaki kto ma odsetek tłuszczu i mięśni w organizmie i czy jest duża ilość mięśni szybko-kurczliwych. Dlatego dużo sprinterów na święcie jest kilka kg czy kilkanaście cięższych od maratończyków.

Bieganie długich dystansów wiąże się z tym, że waga ciała biegacza powinna być niska. Im większa waga tym więcej energii zużywa organizm do tego by dodatkowe kilogramy dotlenić. Dodatkowe kilogramy mięśni potrzebują więcej tlenu niż tłuszcz, dlatego to sprinterów sylwetka jest bardziej umięśniona, atletyczna.

Mówi się, że jeden kilogram masy ciała to dodatkowo 2 sekundy wolniej na kilometrze w przypadku biegów długich i średnich jednak do końca nie jest to policzalne, ale możemy przyjąć że jest tak.

Biegi sprinterskie i biegi długie to naprawdę dwa inne światy.
"Bądź dobrej myśli, bo po co być złej" - Stanisław Lem.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości