Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Blue screen plik minidump
Wykonaj test tym programem: http://www.memtest.org/

W skład błędu nie wchodzi nic poza komponentami systemowymi, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że to błędy sprzętowe. Przynajmniej z 2h testów na każdej z kości ram osobno, no i podaj mi ich specyfikacje oraz timingi. Podaj też model płyty głównej. Proponuję też jak Monoceros poradził, wypiąć wszystkie kości i podłączyć każda z osobna, po czym używać systemu i sprawdzać stabilność przez dwa, trzy dni na każdej.
  Odpowiedz
[Obrazek: 69137417311021049001.jpg]

Nie wiem jak to jest z tym memtestem, ale tu macie podczas skanowania. To aż tyle błędów mam?
  Odpowiedz
  Odpowiedz
[Obrazek: 99994155388915922143.jpg]

Tuu jest skan pierwszej kości, tamto było robione na dwóch kościach.
Nie na gwarancji nie mam....
  Odpowiedz
Monoceros napisał(a):Przede wszystkim spróbuj zaktualizować BIOS,
A co Ty tak namiętnie usiłujesz namówić go do aktualizacji BIOSu ?? Każdemu wciskasz aktualizację biosu jako lekarstwo na wszystko.

Najpierw sprawdź ustawienia pamięci w BIOSie bo mogą być skopane.

Błędów jest sporo i gdyby nie fakt że miałem już wiele razy sytuacje podobne do Twojej powiedziałbym "kość do wymiany" jednak wcale nie musi tak być, memtest wywali błędy w sytuacji kiedy ustawienia pamięci w biosie są złe, napięcie zbyt niskie, płyta uszkodzona.
Dlatego trzeba myśleć a nie ślepo ufać wynikom z memtesta.

Najpierw pokaż ustawienia BIOSu odnośnie pamięci (timing, częstotliwość pamięci i szyny, napięcia) i podaj dokładny model płyty głównej.
Możesz też zrobić screena z CPU-Z z zakładki SPD z włożonymi kościami w oba moduły.

Test robiłeś w jednym moduje czy w obu ?
Jeśli w jednym to pasuje zrobić test najpierw w jednym a potem w drugim module (ta sama kość) aby wykluczyć uszkodzenie modułu.
Przed testem należy wykonać clear CMOS
  Odpowiedz
Sprawdziłem drugą kość pamięci ram, i przy niej nie wynikły żadne problemy, zero błędów. (sprawdzana na tym samym module co pierwsza) .
  Odpowiedz
W takim razie ta kość która wykazała błędy bezdyskusyjnie do wymiany.
  Odpowiedz
(09.03.2014, 16:32)szalony napisał(a):
Monoceros napisał(a):Przede wszystkim spróbuj zaktualizować BIOS,
A co Ty tak namiętnie usiłujesz namówić go do aktualizacji BIOSu ?? Każdemu wciskasz aktualizację biosu jako lekarstwo na wszystko.

Szalony czytaj uważnie...wiem, że to nie jest lekarstwem na wszystko i jeśli kolega mówi że druga kość nie stwarza problemu to sam bym powiedział kość do wymiany.. Jednak błędów trzeba szukać, a od czegoś trzeba zacząć, co nie? Aktualizacja to podstawa, później można się pobawić jak mówiłem napięciami, timingami i częstotliwością jeśli żaden moduł płyty głównej nie jest uszkodzony. Czytaj do końca moje posty bo napisałeś prawie to samo co ja :P
  Odpowiedz
[Obrazek: 88750164451976582389.jpg]

Tak wygląda skanowanie drugiej kości ram na tym samym module.
  Odpowiedz
Jak widać, zero problemów, kość sprawna. Wina drugiej kości przy której wyskoczyły Ci błędy. Do wymiany jeśli to nie wina źle ustawionego napięcia czy timingów.
  Odpowiedz