Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Bojownik atakuje Ampularie
Mój bojek zaczyna sobie za bardzo folgować:

[Obrazek: bojownik-1354924004.jpg]

Podkrada się w pobliżu ślimaków, czai się w roślinach, podpływa powoli do ślimaka i
z impetem "dziabie" go, po czym ten spada na samo dno co sprawia bojkowi niesamowitą frajdę. Dalej nic mu nie robi.
Martwi mnie tylko to, że "dziabie" go pod skorupkę jakby widział, że własnie tam trzeba
atakować. Obawiam się, że może im zrobić krzywdę.
Plamiasta Platka też jest zainteresowana szczypaniem ślimaków.
Oboje z bojownikiem mają zabawę zwłaszcza wtedy jak strącą ślimaka z samej góry akwarium.

Czy takie zachowania mają szansę ustąpić czy raczej w moim akwarium nie ma już miejsca na Ampularie? :(
  Odpowiedz
Kiedyś w którymś z wątków ostrzegałem przed hodowlą bojka z mięczakami i skorupiakami - to jego naturalny pokarm. Ampularie to duże ślimaki jest więc szansa, że z nimi sobie nie poradzi...
  Odpowiedz
Cholera ciągle się do nich zakrada i obserwuje. Potrafi kilka minut stać i czekać, aż ślimak się wychyli.
Zmartwiłeś mnie tym co napisałeś.
Te, które mam to bardzo małe ślimaki i nie wiem czy sobie poradzą z takimi zaczepkami.
Dodatkowo martwi mnie to, że ślimaki są też zaczepiane przez Platki, ale te dziobią w skorupkę,
a Bojek dobrze wie gdzie dziabnąć i gdzie siedzi sam ślimak. :(
Zaczepianie przez Platki nie wygląda szczególnie groźnie, ale Bojek to już co innego.
Potrafi naprawdę z dużym impetem rąbnąć ślimaka, żeby ten spadł i zamknął się w sobie.

Z informacji jakie znajduję w sieci wynika, że Bojownik nie żywi się Ampulariami i nie należą one
do jego menu.
  Odpowiedz
(08.12.2012, 13:07)admin napisał(a): Z informacji jakie znajduję w sieci wynika, że Bojownik nie żywi się Ampulariami i nie należą one
do jego menu.
Pokaż te informacje bojkowi , bo może nie wie ;).

Teraz masz szanse oglądać National Geographic Wild na żywo w HD , 4D i interaktywnie . Moim zdaniem , to właśnie jest pasjonujące - podglądanie ich naturalnych zachowań, bo to, jak pływa sobie raz w lewo, raz w prawo, to można sobie na wygaszaczu popatrzeć .
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz
Heh od kilku godzin ich nie zaczepia. Obserwuje, podpływa, ogląda i odpływa.
Może faktycznie obadał, że to zbyt duży kaliber dla jego dzioba i zostawi je w spokoju.
Obserwuje je jednak często z ukrycia.

Platki prawie całkiem straciły zainteresowanie.

Jarusrogus wiem o czym mówisz, ale moja żona ma nieco inne spojrzenie na ten świat.
Nie przetłumaczysz. Ja uwielbiam filmy przyrodnicze, a moja żona nie może ich
oglądać zwłaszcza wtedy jak pokazują atakujące się zwierzęta. To długa historia...
;)
  Odpowiedz
(08.12.2012, 01:55)admin napisał(a): Martwi mnie tylko to, że "dziabie" go pod skorupkę jakby widział, że własnie tam trzeba atakować.

No widzisz, bo Ty masz mądre rybki, one instynktownie wiedzą jaki jest słaby punkt przeciwnika i właśnie w niego uderzają. Ja proponuję, żebyś mu dał kare np. tydzień kozy w tym kokosie Haha
  Odpowiedz