5 - 6 naleśników usmażonych wg. własnego przepisu na większej patelni (ok 22 - 24 cm)
50 – 60 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
1 duża marchewka
30 dag pieczarek
1 – 2 pomidory
mały kawałeczek selera
(niekoniecznie)
koncentrat pomidorowy
1 opakowanie
sosu FIX do spaghetti Bolognese lub Napoli[/b]
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, papryka
słodka, papryka ostra, sos sojowy
ok. 15 dag sera żółtego
olej
Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i selera zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Na rozgrzany olej włożyć mięso mielone i smażyć ciągle mieszając i rozdrabniając mięso (mają być takie drobne kawałeczki). Dodać cebulę, pieczarki, marchewkę i pomidory. Razem smażyć kilka minut, tak żeby odparować nadmiar soku . Sos zagęścić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku wg własnego uznania. Sos podzielić na 4 lub 5 części (w zależności od tego ile mamy naleśników).
W tortownicy układać warstwami: naleśniki i sos. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik.
Sos do spaghetti przygotować w ok. 200 ml wody, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Do zimnego sosu zetrzeć ser i wymieszać. Polać wierzch tortu. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 200 st.C.