Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chce się żyć 2013

Informacje ogólne:

Data premiery: 11.10.2013

Reżyseria: Maciej Pieprzyca
Scenariusz: Maciej Pieprzyca

Obsada:
Dawid Ogrodnik - Mateusz
Kamil Tkacz - Mateusz w dzieciństwie
Arkadiusz Jakubik - Ojciec Mateusza
Dorota Kolak - Matka Mateusza
Katarzyna Zawadzka - Magda
Marek Kalita - Ojciec Magdy
Teresa Iwko - Macocha Magdy
Tymoteusz Marciniak - Mały Tomek, brat Mateusza
Helena Sujecka - Matylda
Ada Kołodziejczyk - Córka Matyldy

O filmie:

Kiedy Mateusz (Dawid Ogrodnik) przyszedł na świat, lekarze wydali na niego wyrok, uznając go za „roślinę”. Jednak rodzice chłopca (Arkadiusz Jakubik i Dorota Kolak) nigdy nie pogodzili się z diagnozą, wierząc, że mimo problemów z komunikacją, ich syn jest w pełni sprawny intelektualnie. Mateusz dorasta otoczony troską i miłością, zyskując wiernego przyjaciela - mieszkającą w sąsiedztwie Ankę (Anna Karczmarczyk). Jednak los sprawia, że musi rozłączyć się z rodziną i trafia do specjalistycznego ośrodka. Z dala od bliskich podejmuje trudną walkę o godność i prawo do normalnego życia. Sytuacja Mateusza zmieni się, kiedy do placówki trafi młoda wolontariuszka (Katarzyna Zawadzka), a on sam przyciągnie uwagę lekarki (Anna Nehrebecka), która pracuje nad eksperymentalnymi metodami leczenia.

W doborowej obsadzie filmu Macieja Pieprzycy, obok laureata Festiwalu w Gdyni Dawida Ogrodnika, zdobywca Polskiej Nagrody Filmowej - Orzeł Arkadiusz Jakubik ("Drogówka"), laureaci Festiwalu Filmów Fabularnych w Gdyni - Dorota Kolak („Jestem twój”), Katarzyna Zawadzka („W imieniu diabła”) i Janusz Chabior („Made in Poland”) oraz utalentowane aktorki młodego pokolenia - Anna Karczmarczyk („Galerianki”) i Helena Sujecka („Yuma”). Nieletniego Mateusza zagrał fenomenalnie uzdolniony debiutant Kamil Tkacz („Biegnij chłopcze, biegnij”)

Kto się wybiera do kina? :) lub kto już był i widział?

źródło tekstu: http://www.filmweb.pl/film/Chce+si%C4%99...013-648982#
  Odpowiedz
Może warto się przejść, fabuła wydaje się interesująca. Również jestem ciekawy, czy ktoś już widział premierę? Opiszcie swoje wrażenia, może się skuszę :)
  Odpowiedz
Chyba mi się szykuje wyprawa do kina.. Wygląda na prawdę ciekawie, przy najbliższej okazji na pewno pójdę zobaczyć. Dzięki :)
  Odpowiedz
I co był już ktoś? Może się już jakaś osoba pochwalić swoimi doświadczeniami, odczuciami? :)
  Odpowiedz
Film na prawdziwych wydarzeniach, wzruszająca historia Mateusza, który wbrew poważnej chorobie podejmuje poruszającą walkę o godność i szczęście.
Płakać chce się jak widzi się ten film, byłem w kinie i powiem wam że mnie przymurowało jak zobaczyłem.
Szkoda że jest mało takich filmów prawdziwych:(
Naprawdę wielkie gratulacje dla tego człowieka który to nakręcił;)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. 
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości