Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chomikuj na celowniku. 21-latek usłyszał zarzuty.
Uważam,że to dobry dział jak nie to przenieście do odpowiedniego:).

21-latek doigrał się: miał 70 tysięcy pirackich filmów!

Cytat:Ponad 70 000 pirackich filmów o wartości przekraczającej 2 mln zł znaleźli policjanci u 21-latka z powiatu prudnickiego (woj. opolskie). Młody mężczyzna usłyszał zarzuty, za które grozi mu do 5 lat więzienia.

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Gospodarczą KWP w Opolu jakiś czas temu zajęli się sprawą udostępniania i rozpowszechniania na dużą skalę plików muzycznych i filmowych oraz programów za pośrednictwem jednego z popularnych portali. Pod koniec minionego tygodnia przeszukali mieszkania dwóch podejrzewanych osób na terenie powiatu brzeskiego oraz prudnickiego.

W trakcie akcji policjanci zabezpieczyli komputer przenośny, 7 dysków twardych, płyty CD i DVD, pendrivy oraz karty pamięci zawierające najprawdopodobniej nielegalnie powielone film, pliki muzyczne oraz oprogramowanie. Wśród tych ostatnich są systemy operacyjne, programy biurowe, do obróbki zdjęć, mapy elektroniczne do nawigacji. Funkcjonariusze znaleźli również specjalistyczne oprogramowanie służące do łamania zabezpieczeń legalnych programów.

Na nośnikach oraz na kontach jednego z portali funkcjonariusze zabezpieczyli ponad 40 terabajtów danych. Jest to między innymi gigantyczna kolekcja 70 tysięcy filmów oraz 20 tysięcy plików muzycznych!

Wstępnie oszacowana wartość strat wynosi ponad 2 miliony złotych. Policjanci dysponują już listą osób, które uzyskiwały nielegalnie powielone programy komputerowe.

Jedna z osób, których mieszkania przeszukano, usłyszała już zarzuty. 21-letniemu mieszkańcowi powiatu prudnickiego grozi kar nawet 5 lat wiezienia.

Policjanci w ramach tych działań współpracowali z przedstawicielami Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej z Warszawy (Motion Pictures Association), Microsoft oraz Lege Artis Service.

zdr-nasygnale

Tutaj w 99,9% jest mowa o portalu chomikuj.Uważajcie na siebie;).
  Odpowiedz
Ja już tam nic nie wrzucam, mam chomika 700 wrzuconych filmów i nic więcej :)

Wysyłane z mojego GT540 za pomocą Tapatalk 2
[Obrazek: Kd6SQvD.png]
  Odpowiedz
Dimix, nie musisz nic wrzucać, aby wejść w konflikt z prawem. Udostępnianie zachomikowanych plików do których nie ma się praw autorskich czy dystrybucyjnych, również jest przestępstwem, bez względu na to, kto wcześniej wrzucił pliki na serwery.
  Odpowiedz
No to gościu ładną kolekcję miał. Jeśli chodzi o chomikuj to ciekawe ile punktów miał
  Odpowiedz
A skąd wiadomo, że to portal chomikuj ???
Nic nie jest na ten temat powiedziane, możemy się tylko domyślać.
  Odpowiedz
Miał 40TB ściągniętych plików na dyskach i portalu, spoko wszystkie pliki ściągał sobie na dysk, i wysyłał na konto (nie mówię że chomikuj, równie dobrze może to być 5fantastic czy coś innego) to się nie dziwię że w końcu go złapali, 20tyś plików muzycznych? gość na prawdę kozaczył szczególnie że ZPAV na chomiku się czepia jak ktoś ma poniżej tysiąca. 70tyś filmów, dotąd nie wiedziałem że jest możliwe wgranie takiej ilości filmów ale jednak, nie wiem czy korzystał z serwera do uploadu czy nie, ale wątpię skoro zabezpieczyli u niego tyle dysków, kart pamięci, no bądźmy szczerzy akcesoriów młodego pirata.
Ech...
  Odpowiedz
Szczególnie interesujący jest fragment:

Cytat:Policjanci dysponują już listą osób, które uzyskiwały nielegalnie powielone programy komputerowe.

To polowanie na czarownice czas zacząć!
  Odpowiedz
Mnie najbardziej zainteresowało te 70tyś filmów i 20tyś plików muzycznych, nigdy jeszcze na oczy nie widziałem żeby ktoś miał taką ilość filmów i to własnego uploadu, jak mają po 40tyś to już naprawdę wielki szacun a 70tyś?! Masakra... Chociaż jestem ciekawy czy filmy xxx też się do tego zaliczały, czy miał same filmy zwyczajne.
Ech...
  Odpowiedz
Moim zdaniem, gdyby nie ściągnął tego wszystkiego na kompa i nie trzymał w domu na żadnych dyskach, płytach itd. to nic by mu pewnie nie zrobili. Chyba pliki można posiadać przez 24h, tyle wystarczy aby ściągnąć wrzucić na chomikuj i z usunąć z kompa. Wtedy nie mogli by mu udowodnić, że dane konto na jakimś portalu jest jego (mógłby powiedzieć, że jakiś sąsiad musiał podłączyć się pod jego router) i nie poszedłby do więzienia.
  Odpowiedz
To nie takie proste zgonić na sąsiada. Ale też się dziwie że trzymał to w domu:D
[ Sygnatura usunięta przez moderatora. ]
  Odpowiedz