Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Chomikuj- powiadomienie Sony
Witam!

Mam chomika na którym miałem różne pliki (nie mój up, tylko zachomikowane), miedzy innym gry na konsole PSP i pewnego dnia dostałem takie oto wezwanie na chomikuj :

"Witam serdecznie,

na Chomiku Powiadomienia_SONY zamieszczone jest kierowane do Państwa zawiadomienie pełnomocnika Sony Computer Entertainment Europe Ltd.
adw. Marka Staszewskiego, zwracamy się z uprzejmą prośbą o zapoznanie się z treścią tego pisma."

wezwanie danio18066.pdf - 6dl0ledf - Powiadomienia_SONY - Chomikuj.pl

Oczywiście odpowiedziałem mailem i zaznaczyłem że wolę wersję ugodową i usunąłem wszystkie pliki na chomiku, ale po ponad trzech tygodniach dostałem kolejnego maila od adwokata Marka Staszewskiego:

W tym mailu poproszono mnie o dane osobowe i pesel do porozumienia i załączono taki plik:
https://docs.google.com/file/d/1vIMK...it?usp=sharing

Oczywiście odp i podałem niestety dane i nie wiem co mam robić, czy to nie jest oszustwo, jaka może być kara i czy da się zrobić bez kary pieniężnej, dodam że mam tylko 16 lat i naprawde nie wiedziałem nigdy że za pliki na chomikuj mogę zostac pozwany, błagam odpiszcie.

Mam tą sprawę olac i pousuwac całkowicie maila i chomika? Czy nie , co mam mu odpisać .
No i czy wiadomo coś czy osoby będące w mojej sytuacji zapłacili czy tam mieli wezwanie do do sadu , czy jak to sie u nich skończyło? Nie umialem sie tego doczytac.

Mam jeszcze jedno pytanie, wiadomo coś o koncie na chomikuj : Powiadomienia_SONY
Z ciekawości wszedłem na tego chomika i pisze ze ostatnio widziany w 2011r, więc coś nie tak bo wiadomość na chomikuj od nich dostałem w styczniu tego roku. O co chodzi?
  Odpowiedz
Drogi internauto, sam założyłeś sobie pętlę na szyję. Podałeś im dane osobowe z peselem? Więc teraz poniesiesz konsekwencje. Trzeba było stosować metodę znaną z "Młodych wilków": "Jeśli złapią cię za rękę, mów, że to nie twoja ręka".

NIGDY nie odpowiadajcie na tego typu "wezwania"!!!!!!!
  Odpowiedz
Błagam to co mam teraz zrobić
  Odpowiedz
Proponuję przeczytać od początku na tym forum tematy ; Prawa autorskie. Otrzymałem taką wiadomość... ,Sony ściga użytkowników "Chomika" , Powiadomienie z Sony
  Odpowiedz
Cześć z nich już czytałem
Ja mam pytanko, ktoś z tych osób miał wkońcu problemy, jak to sie zakończyło?
  Odpowiedz
Jeżeli czytałeś to pewnie zauważyłeś że ja jestem jedną z tych osób ale ja im nie odpowiadałam skasowałam chomika i pocztę minęło prawie 5 miesięcy i nic się nie dzieje ,trudno mi odpowiedzieć jak to będzie w twoim przypadku
  Odpowiedz
Dziękuje za odpowiedz

A wiadomo coś jak sie skończyło w przypadku gdy ktoś podał dane już?
  Odpowiedz
Ile tych plików było, dużo? Zastanów się czy ugoda nie będzie cie więcej kosztować jak kara za złamanie praw autorskich. Trzykrotna wartość utraconych zysków. Np plik za 2 zł pobrany 50 razy, to 2 zł * 50 * 3. Nie daj się nabić w butelkę i zapytaj gdzie idzie kwota z ugody, czy sony ją otrzymuje czy te wredne gnidy co zgłaszają. Jestem ciekaw.
  Odpowiedz
Brawo! Dałeś się zrobić w balona.
Powiadomienia od Sony to bujda na resorach - ktoś cwany znalazł sobie sposób na biznes.
O ile możesz ich olewać do czasu gdy nie mają Twoich danych, niestety jak już ktoś wyżej napisał sam
sobie zawiązałeś pętle na szyje. Po jakiego grzyba podajesz im swoje dane osobowe.

Po pierwsze ugodą (jeśli to takiej dojdzie) będą obciążeni Twoi rodzice gdyż masz dopiero 16-cie lat.
Po drugie wszystkie konsekwencję jeśli do ugody nie dojdzie ponoszą również Twoi rodzice.

Napisz bezpośrednio do Sony co i jak, czy to od nich czy nie. Jak dla mnie to po prostu jakiś kapuś
który bierze te ugody dla siebie nic więcej.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
  Odpowiedz