Czy ktoś używał? Jak z jakością i szybkością transmisji wideo? Framerate itd?
Chromecast - czy ktoś używał?
|
09.10.2017, 22:01
jestem zainteresowany zakupem Chromecasta. Czasami nie chce mi się włączać komputera by odpalić sobie jakiś film, czy serial i chciałbym to zrobić na monitorze przy użyciu smartfona. Przykładowo wyłączam komputer zdalnie smartfonem i adapter HDMI z podłączonym Chromecastem automatycznie przełącza mi na swoje złącze i puszczam np. z Netflixa sobie serial, czy odpalam przeglądarkę i sobie coś na dużym ekranie czytam.
Czy ktoś używał? Jak z jakością i szybkością transmisji wideo? Framerate itd? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
28.08.2018, 20:12
Tak pozwolę sobie odświeżyć wątek. Kupiłem już dość dawno temu i powiem, bubel jak ich mało. Kompletnie bezużyteczne urządzenie. Posiadam wersję 2.0. w domu światłowód, WIFI 5Ghz, ledwo YT daje radę buforować. Zacina się, grzeje niemiłosiernie, a o transmisji ze smartfona jakiegoś filmu można pomarzyć. Nie polecam.
Powiem Ci, że ja do tego używam miracasta. Kupiłem na aliexpress za coś ponad 3 dychy i nie narzekam. Filmy z YouTube, cda, czy podobnych stron lecą płynnie. Netflix jednak nie śmiga, jakieś zabezpieczenie ma chyba, bo do momentu zanim wybierze się film jest ok ale jak chcesz odtwarzać, to sam dźwięk a obrazu nie ma.
29.08.2018, 11:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2018, 11:59 przez Swordancer.)
No właśnie żałuję, że kupiłem ten bubel. Nawet nie da się go zdalnie wyłączyć. Mam podłączony pod monitor adapter HDMI do rozdzielania sygnału. Jak wyłączam komputer, to przełącza się na Chromecast i trzeba ręcznie wyłączać monitor. Nie kumam, czemu takiego urządzenia nie da się zdalnie włączyć, tzn, włączyć sygnał do monitora i wyłączyć. W dodatku urządzenie nie posiada praktycznie żadnych opcji. Mało tego, bez połączenia z Internetem w sieci lokalnej po prostu nie zadziała. 200 zł wywalonych w błoto.
O miracast też słyszałem, ale już mi się nie chce myśleć nawet o podobnych urządzeniach.
30.08.2018, 21:42
Ja osobiście mam zamiar po prostu do telewizora podpiąć bezpośrednio tablet czy laptop z normalnym desktopowym system poprzez kabel HDMI, który byłby wpięty do telewizora na stałe. Nie jest to uciążliwe rozwiązanie a umożliwia bezproblemowe odtwarzanie tego co się chce.
|