Co jest zdrowsze - kawa czy herbata ?
|
13.08.2013, 23:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.02.2014, 01:32 przez Swordancer.)
Witam, co jest zdrowsze, a raczej co jest bardziej niezdrowe - mocna herbata czy kawa ? Spotykam się cały czas ze stwierdzeniem, że mocna herbata powoduje choroby serca i jest nawet bardzie niezdrowa od kawy. Takie jest przekonanie u Polaków. Czy to jest mit ? Co o tym sądzicie ? Zapraszam do dyskusji.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Myślę, że zdrowe jest i jedno i drugie pod warunkiem że są pite w umiarze
14.02.2014, 00:07
Ja zawsze miałem odczucie że herbata, zawsze gdy chory jak byłem młodszy zawsze lekarz zalecał dużo pić herbat owocowych itd. i tak jakoś to się utarło.
pawel4325 napisał(a):...zawsze lekarz zalecał dużo pić herbat owocowych itd.Wydaje mi się, że nie było to z powodu walorów leczniczych owocowych herbat, a po prostu w celu rozgrzania żołądka i nawodnienia organizmu, co sprzyja nam podczas choroby Również słyszałem mity na temat picia kawy i herbaty, ale bądźmy szczerzy... Nasi dziadkowie żyli po 100 lat i nikogo nie dziwił taki wiek, a teraz 60tka, to już ostatni zakręt do śmierci. Dzisiaj wszystko faszerowane jest chemią, dlatego uważam, że poruszanie przez media tematu antyzdrowotności produktów takich jak kawa, czy herbata, to zwykłe mydlenie oczu. A nawet jeśli są zabójcze? Pytanie, co dzisiaj jest zdrowe?
17.02.2014, 11:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.02.2014, 14:41 przez Swordancer.)
Dokładnie, wypadałoby nie jeść niczego lub samemu hodować warzywa.
Dla mnie kawa to niezbędnik, a herbatę pijam rzadko, a zdrowej zielonej nie lubie.
20.02.2014, 23:46
Kawa podnosi ciśnienie, a herbata hmm pijano ją od tysiącleci. Buddyjści, Chińscy mnisi gotowali herbatę do stanu 80 stopni, zalewali, żyli i zachwalali. Pytanie jaka herbata jest teraz? Chemia, dodatki do smaku. Ludzie chcąc zarobić wwalają nam syf który kupujemy. Ostatnio w pewnej bulwarówce można było przeczytać, że herbata szkodzi z cytryną, ponieważ wydzielają się jakieś związki. Szczerze? Nie wiem ile w tym prawdy, bo herbatę teraz rzadko pijam, a jak już to robię ją na swój sposób.
10.09.2014, 10:17
Oczywiście, że herbata est zdrowsza. Kawa też ma jakieś właściwości, ale nie można jej pić w nadmiarze.
26.09.2014, 10:57
Zależy od herbaty i kawy. Jakaś ziołowa herbata jest z pewnością lepsza niż zmielona kawa z marketowej półki.
30.04.2016, 23:19
To zależy kto co lubi. Na mnie działa rano herbata ACTIVE BURN świetnie smakuje a do tego jeszcze pomaga mi spalić zębne kalorie :-) Granat i czerwona pomarańcza z rana ....mrrrrrrr pychotka
08.05.2016, 22:22
Z tego co się orientuje to herbata czarna / czerwone / zielona czy tez biała w zależności od długości jej parzenia jest równie zdrowa co do kawy... hmm niestety tutaj się nie wypowiem bo jestem kompletnie zielona w tym temacie nie pijam / nie lubię
|