Składniki:
*250g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1 łyżeczka cynamonu
*100g miękkiego masła
*100g cukru brązowego (jasnego)
*1 łyżka soku z cytryny
*1 duże jajko
Na posypkę:
*2 łyżki cukru
*1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając częśc białka do posmarowania ciastek) oraz łyżkę soku z cytryny. Można dodać jeszcze łyżkę soku z pomarańczy, ja nie dawałam.
Wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na conajmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować dosyć cienko, delikatnie podsypując mąką. Wycinać dowolne kształty. Następnie ciasteczka układać na blasze posypanej lekko mąką. Przed pieczeniem posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10-15 minut.