(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): @W tej chwili rozmawiam z przedstawicielami różnych sklepów (tak w końcu odpisali) i oni również polecają mi 1155.
"Tonący brzytwy się chwyta".
Architektura LGA1155 jest tańsza ale wolniejsza i wydajna na poziomie dostatecznym i wygląda na to że mało popularna. Płyty główne LGA1155 nie schodzą z półek zatem "Przedstawiciele handlowi" wciskają klientowi (Tobie) bubel najlepiej jak tylko potrafią.
Jedyne czego należy się wystrzegać to przedstawicieli handlowych i sprzedawców w sklepie. Sam musisz wiedzieć czego chcesz bo sprzedawca i tak wyroluje Cię "swoim doświadczeniem".
Procesory tanieją bardzo szybko, zwłaszcza u kresu architektury gdy pojawia się nowa i lepsza. Nie rozumiem zatem bardzo głupiego i nieracjonalnego stwierdzenia że "za 2-3 lata kupię nowy sprzęt
[cały]".
Za 3 lata wypchasz płytę główną pamięciami na maksa (24 lub 32GB lub więcej zależnie od modelu), kupisz procesor i7 990X i dorzucisz drugą grafikę w tryb SLI i będziesz miał maszynę o niebo lepszą od proponowanych w sklepach.
Po jaką chol..ę bawić się w kupowanie nowych komputerów co jakiś czas skoro największą frajdę sprawia modernizowanie własnego komputera do maksymalnych możliwości architektury płyty głównej. Niewykorzystanie wszystkich funkcji drzemiących na płycie głównej i po kilku latach zakup nowej to jest moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto i oczywiście pewien defekt w rozumie człowieka.
W chwili obecnej moja 7,5-letnia płyta główna jest wykorzystana na 90% możliwości i nie licząc procesora jednordzeniowego i takiej sobie karty graficznej to reszta podzespołów wydajnością i pojemnością dorównuje dzisiejszym pecetom ze sklepowych półek.
(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): Myślałem o podkręceniu obydwu, różnice ponoć się zacierają między nimi i obydwa podkręcają się podobnie.
A chłodzenie na procka (dobry cooler) to jakieś 200 zł.
Możliwe lecz i7 po podkręceniu (tylko wersje Extreme Edition) grzeją się niesamowicie zatem zwykły "coolerek" za 200zł nie da rady. Lepszą inwestycją było by dobre chłodzenie wodne (lub ciekły azot - tu podkręcanie na maksa).
Procesor i7 w wersji standardowej (np. i7 960)
ma zablokowany mnożnik zatem
nie można go podkręcić i wcale się nie dziwię że
podkręcone procesory i5 dorównują
niepodkręconym procesorom i7 w wersji standardowej (tej bez litery "X").
Podkręcać można jedynie procesory i7 Extreme Edition zatem ich wydajność diametralnie wzrasta. Extreme Edition mają odblokowany mnożnik i są całkowicie podatne na podkręcanie.
i7 Extreme Edition mają po 6 rdzeni a i5 mają 4 rdzenie zatem dziwi mnie fakt iż wydajność obu jest porównywalna. Gdyby postawić obok siebie komputer z podkręconym i7 990X wypchany na maksa (32GB RAM, szybkie dyski RAID, trzy grafiki SLI) i obok komputer z podkręconym i5 2600K wypchany na maksa, to jednak komputer z i7 byłby szybszy zatem nie rozumiem o co kamane z tymi testami wydajności.