Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czas złożyć komputer... :)
(29.07.2011, 00:48)KruchyFix napisał(a): Po podkręceniu różnice między procesorami się zacierają.

Tylko że I7 podkręcę i co wtedy zrobisz ze swoim I5 ??
Procesor podkręcony nigdy nie będzie miał tej samej stabilności pracy i jego wydajność również nie jest taka jak być powinna.
Aby podkręcony procesor działał poprawnie to trzeba sporo się napracować i trochę doinwestować w chłodzenie.
  Odpowiedz
Cytat:Tylko że I7 podkręcę i co wtedy zrobisz ze swoim I5 ??
Myślałem o podkręceniu obydwu, różnice ponoć się zacierają między nimi i obydwa podkręcają się podobnie.

A chłodzenie na procka (dobry cooler) to jakieś 200 zł.

@W tej chwili rozmawiam z przedstawicielami różnych sklepów (tak w końcu odpisali:D) i oni również polecają mi 1155.
  Odpowiedz
(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): @W tej chwili rozmawiam z przedstawicielami różnych sklepów (tak w końcu odpisali:D) i oni również polecają mi 1155.

"Tonący brzytwy się chwyta".
Architektura LGA1155 jest tańsza ale wolniejsza i wydajna na poziomie dostatecznym i wygląda na to że mało popularna. Płyty główne LGA1155 nie schodzą z półek zatem "Przedstawiciele handlowi" wciskają klientowi (Tobie) bubel najlepiej jak tylko potrafią.

Jedyne czego należy się wystrzegać to przedstawicieli handlowych i sprzedawców w sklepie. Sam musisz wiedzieć czego chcesz bo sprzedawca i tak wyroluje Cię "swoim doświadczeniem".

Procesory tanieją bardzo szybko, zwłaszcza u kresu architektury gdy pojawia się nowa i lepsza. Nie rozumiem zatem bardzo głupiego i nieracjonalnego stwierdzenia że "za 2-3 lata kupię nowy sprzęt [cały]".
Za 3 lata wypchasz płytę główną pamięciami na maksa (24 lub 32GB lub więcej zależnie od modelu), kupisz procesor i7 990X i dorzucisz drugą grafikę w tryb SLI i będziesz miał maszynę o niebo lepszą od proponowanych w sklepach.

Po jaką chol..ę bawić się w kupowanie nowych komputerów co jakiś czas skoro największą frajdę sprawia modernizowanie własnego komputera do maksymalnych możliwości architektury płyty głównej. Niewykorzystanie wszystkich funkcji drzemiących na płycie głównej i po kilku latach zakup nowej to jest moim zdaniem wyrzucanie pieniędzy w błoto i oczywiście pewien defekt w rozumie człowieka.

W chwili obecnej moja 7,5-letnia płyta główna jest wykorzystana na 90% możliwości i nie licząc procesora jednordzeniowego i takiej sobie karty graficznej to reszta podzespołów wydajnością i pojemnością dorównuje dzisiejszym pecetom ze sklepowych półek.

(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): Myślałem o podkręceniu obydwu, różnice ponoć się zacierają między nimi i obydwa podkręcają się podobnie.
A chłodzenie na procka (dobry cooler) to jakieś 200 zł.

Możliwe lecz i7 po podkręceniu (tylko wersje Extreme Edition) grzeją się niesamowicie zatem zwykły "coolerek" za 200zł nie da rady. Lepszą inwestycją było by dobre chłodzenie wodne (lub ciekły azot - tu podkręcanie na maksa).
Procesor i7 w wersji standardowej (np. i7 960) ma zablokowany mnożnik zatem nie można go podkręcić i wcale się nie dziwię że podkręcone procesory i5 dorównują niepodkręconym procesorom i7 w wersji standardowej (tej bez litery "X").
Podkręcać można jedynie procesory i7 Extreme Edition zatem ich wydajność diametralnie wzrasta. Extreme Edition mają odblokowany mnożnik i są całkowicie podatne na podkręcanie.

i7 Extreme Edition mają po 6 rdzeni a i5 mają 4 rdzenie zatem dziwi mnie fakt iż wydajność obu jest porównywalna. Gdyby postawić obok siebie komputer z podkręconym i7 990X wypchany na maksa (32GB RAM, szybkie dyski RAID, trzy grafiki SLI) i obok komputer z podkręconym i5 2600K wypchany na maksa, to jednak komputer z i7 byłby szybszy zatem nie rozumiem o co kamane z tymi testami wydajności.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
No ok, zobaczymy za kilka miesięcy jak spadają ceny tego sześciordzeniowca :)

Czyli wygląda to tak:
Płyta główna: ASUS Rampage II - 799 zł
Procesor: Intel Core i7 960 - 1009 zł
Grafika: Gainward GeForce GTX550 Ti - 479 zł / GigaByte GTX560Ti OC - 799 zł
Zasilacz: OCZ StealthXStream 600W - 239 zł
Ram: Kingston 2x4GB 1600MHz HyperX Genesis Grey - 225 zł
HDD: Western Digital 500GB - 144 zł
Nagrywarka: Pioneer DVD DVR-S19LBK - około 100 zł
Obudowa: Aerocool PGS VX-9 PRO - 239 zł
Suma z gorszą grafiką: 3234 zł
Suma z lepszą grafiką: 3554 zł

Trochę ta cena mnie denerwuje, a chciał bym dołożyć tutaj jeszcze GTX 560 TI.

Skrzypas apropo wspomnianego rabatu przez Ciebie.
10% nikt mi nie da :) Podobno sklepy nie mają nawet 10% marży (tak wyczytałem).

Jakieś pomysły na nagrywarkę? Tego pionera nie ma w bitcomputer.
  Odpowiedz
Jeśli nagrywarka to tylko LG.
LG od wielu lat produkuje bardzo dobre napędy.
Propozycja: LG GH22LS50 LightScribe Kolor Czarny - 99zł
Gdybyś chciał dostać z nagrywarką płytę ze sterownikami i programem do nagrywania to możesz kupić wersję w pudełku za 109zł.

Jeżeli grafika to każda inna oprócz Gigabyte.
Gigabyte produkuje dobre płyty główne ale z grafikami nie za bardzo im wychodzi.
W podobnej cenie zdobędziesz:
Palit GTX560 1GB DDR5 256bit - 799zł (towar na zamówienie) wersja pudełkowa
Gainward GTX560Ti 1GB DDR5 256bit - 790zł (towar na zamówienie) wersja pudełkowa
Zotac GTX470 1280MB DDR5 320bit - 725zł (towar na zamówienie) wersja pudełkowa. Opis karty.
ASUS GTX560 1GB DDR5 256bit - 699zł

Palit i Zotac to firmy produkujące najlepsze karty graficzne na rynku.
Dlatego pomimo "słabszych" procesorów graficznych, cenowo stoją tak wysoko.
Karty Zotac i Palit bardzo dobrze znoszą podkręcanie. Ich cena sama mówi za siebie.

Jest jeszcze inna karta:
ZOTAC GeForce GTX560Ti PCIE 1024MB DDR5 256bit - 792zł Opis karty.

Niestety albo stety jest to inny zupełnie sklep:
Mowa o Neo24.pl/Komputery.
Punkt Wydań Osobistych Kraków: Punkt Wydań Osobistych Kraków2:
ul. Babińskiego 4
30-393 Kraków
pn-pt 10:00-20:00 sobota: 10:00-14:00
ul. Konecznego 6/15U
31-216 Kraków
pn-pt 10:00-20:00 sobota: 10:00-14:00
Towary prawdopodobnie na zamówienie i odbiór w jednym z punktów.

TUTAJ masz wykaz kart firmy Zotac dostępnych w Neo24.pl. Możesz wybrać odpowiedni dla siebie model.
W internecie jest sporo pozytywnych informacji o kartach Zotac GeForce GTX.

TUTAJ masz wykaz kart Palit.
Tu są informacje o kartach Palit GeForce GTX.
  Odpowiedz
Asus podobno jest głośny, dlatego zrezygnowałem z tego cuda.
Wybrałem gigabyte bo właśnie jego polecają na różnych forach, kiedyś ponoć był głośny ale to wyeliminowano.
  Odpowiedz
Głośny? To nie te czasy. Dzisiaj sprzęt już nie jest głośny. Po prostu wiatraczki bardziej szumią niż u innych producentów ale bez przesady.
  Odpowiedz
No o to mi chodziło.
Podobno w stresie wiatraczki zaczynały wyć. Nie pamiętam już przy jakiej karcie ale dużo osób pisało właśnie, że te wiatraczki im wyły/piszczały.

Mi pewnie głośna praca nie będzie przeszkadzać. Mój komputer jest wystarczająco głośny ;D
  Odpowiedz
(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): A chłodzenie na procka (dobry cooler) to jakieś 200 zł.

Na chłodzeniu za 200zł to można jedynie podkręcony procesor "ugotować", dobry cooler do podkręcania procesora to wydatek minimum 400-500zł

(29.07.2011, 22:37)KruchyFix napisał(a): @W tej chwili rozmawiam z przedstawicielami różnych sklepów (tak w końcu odpisali:D) i oni również polecają mi 1155.

A co innego mają polecać ? Jak im to nie zejdzie to będą stratni więc wpychają każdemu komu mogą

(30.07.2011, 12:30)KruchyFix napisał(a): 10% nikt mi nie da :) Podobno sklepy nie mają nawet 10% marży (tak wyczytałem).

Najlepsza marża jest na monitorach i na obudowach około 8%, na płytach i procesorach to jakieś 5% a na reszcie około 3%.
Oczywiście marże mogą się różnić w zależności od sklepu.

(30.07.2011, 23:22)KruchyFix napisał(a): Asus podobno jest głośny, dlatego zrezygnowałem z tego cuda.
Wybrałem gigabyte bo właśnie jego polecają na różnych forach, kiedyś ponoć był głośny ale to wyeliminowano.

Potwierdzam, Asus jest głośny
Gigabyte kiedyś też było głośne tak jak teraz Asus ale można powiedzieć że dzisiaj jest już cichy (w porównaniu do Asusa to prawie bezgłośny)
  Odpowiedz
Komputer zamówiony, części będą jutro po południu w sklepie. W czwartek rano dostarczą mi je do domu.

Albo mnie zjedziecie albo i nie, ale zestaw ten nieco różni się od Waszych propozycji.
Jest to mój wybór, moja decyzja i jestem z niej zadowolony.
Ten zestaw na pewno wystarczy mi na kilka lat. Mój obecny komp to totalny złom więc jak widać nowości mieć nie muszę.

Cena 3200 zł:

Płyta główna: Asrock P67 PRO3
Procesor: Intel Core i7-2600K
Grafika: Gigabyte GeForce GTX560 Ti OC
Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W
Ram: Kingston 2x4GB 1600MHz Hyperx Genesis Grey
HDD: Western Digital Caviar Blue 500GB SATA III
Nagrywarka: Lite-On IHAS424 LS czarny BOX
Obudowa: Aerocool PGS VX-9 PRO

Osoby pomagające w temacie otrzymują reputację.

Firmę nagrywarki polecił mi Tony. Z początku był problem z dostaniem tego modelu lecz się udało.
Nie jest to wersja BOX lecz OEM, ale nadal ten model. Polecali mi jakiś inny ale uparłem się na ten :P

Lece do pracy... :)
  Odpowiedz