Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czy chomikowanie od kogoś plików jest legalne ?
Dzień dobry drodzy forumowicze!
Zachomikowałem (od wielu osób) na swoje konto b. dużo plików. Jest to różnoraka muzyka, filmy, gry. Czy ktoś, nie wiem, z policji z zpav albo z jakiś wytwórni może się mnie czepić, czy grozi to tylko tym, którzy własnoręcznie publikują pliki? Dodam, że na koncie mam tylko pliki zachomikowane od innych.
Liczę na pomoc i definitywne rozwiązanie tego problemu.
  Odpowiedz
Rozpowszechniasz/udostępniasz innym, więc również łamiesz prawo. Dotyczy się to oczywiście plików, które łamią prawa autorskie. Tyle w temacie. To, że chomikujesz, nie broni Cię przed sankcjami karnymi, wgl jeśli takie nastąpią.
  Odpowiedz
Ale to są pliki kogoś innego, to on je opublikował, pliki, które zachomikowałem, nie są tak naprawdę na moim koncie, tylko na koncie osoby, które te pliki wrzuciła (nawet, jeśli została ona zablokowana, one dalej tam są), jeśli ona usunie te pliki, to u mnie też zniknął. To tak, nastolatek wziął z domu pieniądze mamy, to są mamy pieniądze, nie jego, albo to tak jakby pożyczyło się od kolegi laptopa, kiedy go mam, to jest tak naprawdę jego laptop. Wracając do tematu, słyszeliście kiedykolwiek, żeby jakaś osoba, która zachomikowała pliki, była zastraszana, podniesiona do odpowiedzialności karnej? Ja osobiście nie słyszałem, słyszałem tylko o tych, którzy własnoręcznie wrzucali pliki. To oni są dystrybutorami, to od nich ten plik doszedł do mnie, więc prędzej ich ukażą, nie mnie. Jakie jest wasze zdanie? Może coś dorzucicie na ten temat.
  Odpowiedz
Nie można porównywać pewnych kwestii, pożyczki laptopa czy daniem pieniędzy do rozpowszechniania nie swoich plików, naruszających prawa autorskie. To tak jakby złodziej ukradł sporo telewizorów, a ty o tym wiesz i od niego je bierzesz. W tym wypadku również ponosisz konsekwencje. To tak nie działa. Rozpowszechniasz, to musisz się liczyć z tym, że łamiesz prawo o ochronie praw.Po drugie, nawet jeśli zachomikowałeś pliki od osoby i zostanie ona zablokowana, bądź usunie pliki, to twoje pliki nie są usuwane, bo są na twoim koncie. (Z tym pewności nie mam, więc jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Pamiętaj, że nawet jeśli oni są dystrybutorami to ty też przecież pomagasz im to rozprowadzać, reklamować. Swoją drogą dostałeś jakieś wezwanie, czy chcesz się po prostu rozeznać, w tym temacie?
  Odpowiedz
TerraNova, nie ma znaczenia czy zachomikowałeś, czy sam wrzuciłeś na chomika. Pobierać możesz bez konsekwencji, ale udostępnianie jest karalne. I nie ma co się dłużej rozpisywać, taki temat był już poruszany wielokrotnie, poszukaj sobie w odpowiednim dziale, na pewno znajdziesz wyczerpującą odpowiedź. Są tam też wypowiedzi tych którzy już mieli kłopoty za udostępnianie plików.
  Odpowiedz
Udostępniasz publicznie te pliki? Łamiesz prawo. Nie ważne, kto je wgrał, ważne że masz kopię tych plików i je udostępniasz.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
A co sądzicie o tym, za kogo biorą się wydawcy. Czy biorą się za tych co chomikują, czy za tych co wrzucają własnoręcznie? Słyszeliście o przypadku, żeby osoba, która chomikowała pliki, mimo, że ich własnoręcznie nie wrzucała, była powiadomiona przez wydawnictwa/dystrybutora o wytoczenie procesu karnego/grzywny, czegokolwiek?
  Odpowiedz
A zapomniałem powiedzieć na pytanie.

Czy chomikowanie od kogoś plików jest legalne ? Tak. Pod warunkiem, że chomikujesz pliki dla siebie na własny użytek i nie udostępniasz ich osobą trzecim.
A jeżeli chciałbyś zapytać o: 'Czy pobieranie jest legalne?', to robiłem o tym wątek. ;)

TerraNova napisał(a):A co sądzicie o tym, za kogo biorą się wydawcy.
Chyba biorą się za tych do udostępniają pliki z chomika. Czy plik zachomikowany, czy nie to kwestia pewnie mało znacząca. Ale mogę się oczywiście mylić.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
Widzę że Tobie trzeba to wytłumaczyć inaczej.

W tym przykładzie opiszę Twoją sytuację:

Wszystkie osoby których konta odwiedziłeś wysłały pliki nie do siebie
lecz na główny serwer portalu chomikuj.pl przez co są one tam zainstalowane na stałe póki chomikuj.pl ich nie usunie.
Na kontach tych wszystkich osób od których zachomikowałeś są jedynie skróty lub inaczej: odnośniki do tych zainstalowanych na stałe plików.
Jeżeli te pliki są uznane przez Prawo jako nielegalne to są nielegalne.

Teraz jeśli Ty lub ktokolwiek inny zachomikował do siebie te pliki to tak na prawdę ich nie zachomikował tylko umieścił u siebie skrót do plików które są zainstalowane na głównym serwerze chomikuj.pl.
W ten sposób wszyscy Ci którzy zachomikowali pliki od tych którzy zainstalowali te pliki na głównym serwerze chomikuj.pl tworzą tak zwaną sieć połączeń.
Dzięki temu każdy kto będzie ściągał od Ciebie ściągnie ten jeden jedyny plik z głównego serwera chomikuj.pl.

To oznacza że w sytuacji gdy policja lub instytucja powołana do zwalczania piractwa znów zaatakuje portal chomikuj.pl i dobierze się do nielegalnych plików które zainstalowały osoby od których zachomikowałeś pliki to dzięki tej sieci połączeń dowiedzą się kto te nielegalne pliki udostępnia.
Dzięki temu wszyscy z tej sieci połączeń poniosą karę.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Dokładnie, dlatego trzeba jednak trochę uważać, ale z drugiej strony ciężko wyobrazić sobie taką ilość ukaranych użytkowników
  Odpowiedz