Czy geniuszem trzeba się urodzić ?
|
03.11.2012, 23:48
Czy żeby być geniuszem, trzeba się takim urodzić, czy trzeba na to ciężko pracować.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
03.11.2012, 23:55
Ciężko pracować, czytanie książek szczególnie. Hmm.... Nie siedzenie przed komputerem jak debil (niestety tyczy się to nawet mnie ;/ ). I to powinno wystarczyć.
03.11.2012, 23:55
Myślę że raczej nikt geniuszem się nie urodził.
Na geniusz składa się kilka rzeczy np. pochodzenie, iloraz inteligencji rodziny (jeśli rodzice są wykształceni, dziecko ma lepszego kopa na start) lecz oczywiście nie zawsze - nie można uogólniać. Jak dla mnie geniusz to po prostu ciężka praca w rozwijaniu często swojej ulubionej pasji. Nie można uczyć się czegoś na siłę, musimy tego naprawdę chcieć i przede wszystkim - lubić. Takie jest moje zdanie, niekoniecznie zgodne z prawdą. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
03.11.2012, 23:56
Podobno nie, większość geniuszy potrzebowało magicznej cyfry - 10 000 godzin dosk0onalenia swojej dziedziny, musiał byś poszukać ubiegłorocznych "Focusów", w jednym z nich był obszerny artykuł opisujący kariery kilkunastu osób uchodzących za genialne i opis tego, jak do doskonałości dochodzili. Według przytaczanych tam badań właśnie 10 tys. godzin doskonalenia czegoś prowadzi do osiągnięcia w danej dziedzinie mistrzostwa.
04.11.2012, 00:06
A tak na poważnie, to musi Cię naprawdę interesować to w czym chcesz zasłynąć. Jeżeli będziesz od młodych lat ciężko pracował i się uczył, możesz coś osiągnąć. Jednak jak wiemy, są dzieci bardziej inteligentne i mniej, na pewno łatwiej osiągnąć sukces jest tym pierwszym.
Zacznijmy od tego, że nikt nie rodzi się mnichem. Prawdę mówiąc każdy z nas przychodzi na świat z czystą kartką, i dopiero żyjąc, zapełnia jej strony. Nie można uogólniać, że ktoś rodzi się inteligentny, a ktoś nie... Że ktoś już na starcie jest odważny i pewny siebie, a ktoś nieśmiały i bojaźliwy. To nic innego jak kompetencje, a te zdobywa się wraz z doświadczeniem. Jestem typowym realistą. Według mnie, każdy z nas jest kowalem własnego losu. Samo się nie zrobi i o wszystko trzeba walczyć. Nie wierzę w przeznaczenie... To byłoby zbyt proste. Talent rodzi się z wielu morderczych godzin ciężkiej pracy, nie z powietrza. Jestem słuchowcem, podobnie jak moi bracia. Ja poświęciłem wiele lat na doskonalenie gry na pianinie, oni nie. Natura obdarzyła nas tymi samymi możliwościami. skorzystałem z nich tylko ja. Ktoś powie, że z tym trzeba się urodzić, ale od czego są nuty? Każdy może być wirtuozem Trzeba tylko chcieć. Podobnie mamy z rodzeństwem w innej kwestii... Zawsze lubiłem za młodu z braćmi rysować, malować, kleić coś z plasteliny. Mój brat pięknie maluje obrazy, ja nie wykorzystałem niestety swoich "ładnych kresek".
Czasem na naszej drodze czekają różnego rodzaju przeciwności i bariery, które chcą nam zamknąć drogę do zwycięstwa... Niektórzy się poddają, a inni brną do przodu mimo wszystko, uparcie robiąc swoje. Geniusz tkwi w nas.
04.11.2012, 01:47
Geniuszem albo się rodzisz, albo się stajesz. Co prawda jedni ludzie maja jakby z urodzenia nadane predyspozycje do cudownych, wiekopomnych wręcz osiągnięć, ale to nie oznacza, że reszta jest na straconej pozycji.
Niektóre z umiejętności można wyćwiczyć do tego stopnia, że stajesz się mistrzem, niedoścignionym ideałem danej dziedziny, tylko i wyłącznie przez swoje zaangażowanie i pracę. Jeśli jesteś w czymś najlepszy, Twoje umiejętności znacznie przewyższają te posiadane przez resztę ludzi - jesteś geniuszem. Prosty przykład; Garri Kasparow, zwany geniuszem szachów. Czy urodził się z tą umiejętnością? Nie! Nabył ją i jest mistrzem. Nie można zajmować stanowiska, które mówi, że geniuszem można się tylko urodzić, bo okazałoby się, że wysiłki i osiągnięcia pewnej grupy ludzi nagle przestały istnieć. Wierzę, że każdy może być geniuszem, jedni mają po prostu łatwiej, ale nie ma takiej rzeczy, której ludzki umysł nie jest w stanie osiągnąć, jeśli bardzo tego chce.
04.11.2012, 02:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2012, 02:01 przez Swordancer.)
Święte słowa Vilandra. Rodzisz się geniuszem, bądź stajesz dzięki swojej pracy. Niektórzy rodzą się z doskonałymi umiejętnościami matematycznymi, pamięcią absolutną, a inni trenują i osiągają podobne rezultaty w rozmaitych dziedzinach. Niektórzy rodzą się też geniuszami, a stają z wiekiem przeciętni gdy ich nienaturalne zdolności zanikają.
04.11.2012, 03:31
1.Trzeba się urodzić z jakimś talentem . Moim zdaniem , to przytrafia się każdemu .
2.Trzeba mieć ogromnego farta , żeby zetknąć się z dziedziną w której ma się talent . 3.Jak się już trafi na "swoją ścieżkę" to cały czas pracować nad doskonaleniem się . Proste
04.11.2012, 04:09
Niektórzy mylą pojęcia:
1. Inteligentnym trzeba się urodzić (inteligentnym się nie staniesz). 2. Geniuszem można się stać (geniuszem się nie urodzisz)! |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości