Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czy opłaca się taki zestaw? Co zmienić? Co wybrać?
GIGABYTE GeForce GTX 770 OC 2GB DDR5: Cena 1669 zł
Intel I5 4670K: Cena 899 zł
Płyta Główna ASRock Z77 PRO3 LGA 1155 DDR3-2800+ CF OC FV lub coś dobrego pod SLI: Cena 349 zł
Dysk Twardy Seagate 2 TB Barracuda (64MB, SATA III): Cena 369 zł
Pamięć RAM GeIL DDR3 8GB Dual 1600MHz Dragon RAM CL11: Cena 229 zł
Chłodzenie Thermalright HR-02 Macho: Cena 168 zł
Obudowa (nie jestem jeszcze zdecydowany) MODECOM Viking Red LED: Cena 169 zł

Jak widzicie cena kosmiczna, nie pisząc już o kosztach reszty komponentów takich jak choćby DVDRom. Pytam kogoś z większym doświadczeniem, np Sebastiana. Może ktoś wie które komponenty opłaca się kupić dużo taniej, może lepsze byłoby gotowe zestawienie dostępne w jakimś sklepie. Dodam, że muszę zakupić jeszcze klawiaturę i mysz, monitor mam dobry. Ceny pochodzą z allegro i sklepów internetowych, które zwróciły moja uwagę, choć może znacie sklepy, gdzie można taki zestaw kupić dużo taniej.

Zapytam również o odpowiedni zasilacz, to bardzo ważne pytanie w tym wątku. Co polecacie?

Wiem, że troszkę przekombinowałem, ale wolałbym się zmieścić w granicach 4300 zł, biorąc już pod uwagę fakt, że na DVDRoma, klawiaturę, mysz i obudowę wydam około 300 zł. Tu również prosiłbym o podpowiedzi, jeśli macie jakieś produkty na oku.

Wybrałem I5 ponieważ lepszy nie jest potrzebny do grania. Pozostał jedynie zasilacz, mój największy dylemat. Liczą się przede wszystkim certyfikaty i odpowiednia moc. Czekam na podpowiedzi i poprawki.
  Odpowiedz
Powiem Ci że za cenę ponad 4000 można już złożyć małego potwora.

Moja propozycja:
Procesor: i7 3770k (4 rdzenie/ 8 wątków) - cena 1280 złotych.
Grafika: Karta graficzna Gigabyte GeForce 770 OC - 1600 złotych.
Płyta główna: AsRock Extreme 4 Z77 - 502 złote.
Zasilacz: Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W - 350 złotych
Dysk: WD Caviar Blue 3,5' 1TB Sata III - 250 złotych
Chłodzenie procka: Thermalright HR-02 Macho - 175 złotych.
Pamięć operacyjna: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 - 235 złotych.
Obudowa: SilentiumPC Regnum L50 - 333 złote, bądź Corsair 300R - 260 złotych.

Za cały zestaw wychodzi +/- 4600 złotych. Oczywiście gdy wybierzesz, słabszy
procesor (polecam i5 3570k) cena spadnie o około 300 złotych.

Tak więc komputer przyszłościowy. Postawiony na 4 rdzeniowym i 8 wątkowym
procesorze, gdzie większa ilość wątków może przydać się przy pracy z programami
graficznymi, czy w większych obliczeniach (np. kompresji plików). Włożony
w płytę AsRocka, umożliwiająca podłączenie aż 4 kart graficznych (2 pełne x16 3.0,
oraz 2 2.0), pozłacane kondensatory oraz dobra sekcja zasilania idealnie nadaje
się pod OC. Zasilacz to bardzo cicha konstrukcja, bardzo wydajna z certyfikatem
80+, oczywiście w pełni modularny więc burdel w kablach jest niemożliwy.
Pamięci standard, dysk standard zostaje obudowa. Osobiście polecałbym
SilentiumPC, polska firma obudowa posiada świetne zarządzanie kablami,
usb 3.0 na froncie. Jednak jeden z moich znajomych posiadający tą obudowę
twierdzi że przyciski power reset czasami odmawiają posłuszeństwa, więc
dałem możliwość wyboru sprawdzonej jednostki od Corsair-a.

Wszystkie ceny pochodzą ze sklepu morele.net
Oczywiście jeśli będziesz zamawiał w tym sklepie, mogę dać Ci kod na darmową
wysyłkę i pendrive 4 GB gratis, bądź darmową wysyłkę i darmowe składanie
całego komputera.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Wiesz co, wcześniej złożyłem praktycznie identyczny zestaw. Różnił się jedynie pamięcią i procesorem, może dyskiem, ale też czaiłem coś z WD, nieco szybszym 4770k, różnica 150-250 zł. Co powiesz mi o zasilaczu "Zamknij Ryj"? Haha.

Wiesz tak czy inaczej różnica 500 zł, w grach na prockach odczuję jedynie mikro spadki, a muszę jeszcze kupić klawę, mysz, dvdrom (dużo, dużo nagrywam, więc wymagam). Robi się już piątka, a to zdecydowanie za dużo. Można zaoszczędzić na płycie głównej (Extreme 3 mi wystarczy), procku, który do grania nie jest lepszy niż ten który podałem potrzebny. Co powiesz mi o różnicy między I5 4670k, a 3570k?

Programy graficzne, no lubię bawić się Photoshopem no i muszę bawić się Autocadem, ale jak w przyszłości będę musiał na nich robić jako pro, to już zakupię sprzęt za co najmniej 12 patyków. To ma być na szczęście PC'towa konsola. Co powiesz mi o gwarancji na morele, czy można uzyskać 5 letnią na cały zestaw?
  Odpowiedz
Dałbym Ci kilka odnośników do złych opinii na temat sklepu morele, ale jak chcesz to sam znajdziesz.
Też opisywałem swój problem, zostałem oszukany, ale o tym nie tutaj ;]
  Odpowiedz
Oj, ja na morele kupowałem już całą masę rzeczy i jeszcze nie zdarzyło mi się abym został oszukany,
aczkolwiek nie wykluczam. Co do złych opinii, kto ich nie ma - ale jeśli miałeś problemy Wazz dobrze wiedzieć,
może miałeś pecha kto wie. Generalnie polecam ich dlatego iż mają dobre konkurencyjne ceny nie wyrwane
z kosmosu jak na allegro. Zresztą nie ma znaczenia, gdzie kupisz ja tylko podałem odnośnik cen na którym się
wzorowałem (swoją drogą możesz Wazz założyć temat z opiniami o morele.net).

Co do zestawu.
Generalnie zaproponowałem i7 ponieważ jest bardziej przyszłościowy. Widzę swordancer że jesteś typowym
geekiem który gra od czasu do czasu a zazwyczaj na komputerze pracuje (tak mi się wydaje), stąd moja
propozycja 8 wątkowego intela. Co do 4770k, nowa podstawka a wydajność ta sama co i7 3770k na dodatek
4770k pobiera więcej prądu (a miały być oszczędniejsze). Asrock Extreme IV również jest bardziej przyszłościowy,
i lepszy do podkręcania na dodatek w przyszłości możesz zrobić Quad SLI, ale jeśli mówisz że III ci starczy to okey,
ja podałem tylko moją propozycje.

Co do zasilacza.
Cichy, wydajny, trzyma sztywno napięcia no i w pełni modularny. Cena myślę też przystępna. Z tego co wiem zasilacz
ten ma bardzo dobre opinie, dwóch moich znajomych ma ten zasilacz i nie narzekają - ale warto żebyś poczytał opinie.

Co do i5 3670k,
to co poprzednio nowa podstawka, większy pobór mocy a i cena większa a wydajność porównywalna z poprzednikiem.
Generalnie czy weźmiesz ten czy ten i tak będziesz zadowolony. Nie miałem styczności z nowymi konstrukcjami
Intela więc mówię tylko to co testy ukazują.

Sam wiesz co od komputera wymagasz :-).
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Ostatecznie wyszło tak:
Procesor:
Intel Core i5-4670K 3.4GHz
Płyta Główna:
MSI Z87-G45 Gaming
Karta Graficzna:
MSI GeForce GTX 770 OC Twin Frozr IV Gaming 2GB DDR5
Chłodzenie:
Zalman CNPS9900A LED
Zasilacz:
SilentiumPC Deus M1 80Plus Bronze 650W
Pamięć RAM:
Kingston DDR3 2x4GB 1866MHz CL9 XMP HyperX Beast
Obudowa:
Zalman Z11 Plus
Dysk Twardy:
Seagate Barracuda ST2000DM001 (2TB, 64MB, SATA/600)

Ogólnie burza!

Każdy ma jakieś zainteresowania i wywala kasę w różne pierdoły. :D
  Odpowiedz
Na coś trzeba wydawać te zaoszczędzone pieniądze :-).

Tak sobie czytam i czytam i zauważyłem mały błąd w pierwszym poście
mianowicie:

(17.06.2013, 13:49)swordancer napisał(a): Intel I5 4670K: Cena 899 zł
Płyta Główna ASRock Z77 PRO3 LGA 1155 DDR3-2800+ CF OC FV lub coś dobrego pod SLI: Cena 349 zł

Jak Ty chciałeś włożyć procesor na socket 1150 w 1155?
Pierwszy raz jakoś nie zwróciłem na to uwagi :P.
  Odpowiedz
Haha Zgadza się! To było na szczęście wstępne szacowanie. Nie przyglądałem się wtedy gniazdom procesora. Pomyślałem, że ma takie samo jak 3570. Dopiero później szukałem zamiennika, a ostatecznie wybrałem MSI. Z tej płytki jestem na razie bardzo zadowolony.
  Odpowiedz
Widzę, że zadowolony :) Wydajna bestia? Jaki był łączny koszt?
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Poszło 4434 zł nie wliczając nowej klawiatury, myszki i słuchawek. Wszystko dotychczas w co grałem działa na maksymalnych możliwych preferencjach graficznych zachowując dobrą wydajność. Crysis 2 i 3, nowy Splinter Cell (który dostałem razem z kartą), Grid 2 (razem z procesorem), Skyrim, Crysis Wars i parę innych starszych gierek.
  Odpowiedz