Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Czym w domach grzejecie?
Myślę, że temat typowo męski. Czym ogrzewacie w domu? Groszek, solary, czy wszystkożerność? Jak to jest u was?
  Odpowiedz
U siebie w domu zamontowane mam solary, fotowoltaiki i kogenerator co w zupełności wystarcza nawet w mroźne zimy i zapewnia mi gorącą wodę, ciepło w domu (a jest co ogrzewać) a dodatkowo mam własną energię elektryczną którą odprowadzam do sieci elektrycznej ponieważ mam nadprodukcję.
Koszt inwestycji był spory ale bardzo się to opłaca, jeśli ktoś ma dom o powierzchni przekraczającej 600m2 to idealne rozwiązanie.
  Odpowiedz
U mnie w domu jest piec taki wszystkożerny, na węgiel i na drewno. Co prawda piec ma już swój wiek i rozglądamy się za czymś nowszym, bardziej, że tak powiem wydajniejszym.
  Odpowiedz
Na ten moment najwydajniejszym rozwiązaniem jest kogenerator ponieważ spalając gaz ziemny produkuje energię elektryczną i ciepło (jako produkt uboczny), niestety jest to rozwiązanie kosztowne ale w dużym domu wydatek zwraca się po około 3-4 latach a później przynosi zyski, nie znam innego rozwiązania które po 3-4 latach pozwalałoby cieszyć się prądem i ogrzewaniem a dodatkowo zarabiać na nadprodukcji energii elektrycznej.
  Odpowiedz
A ile takie coś kosztuje ?
  Odpowiedz
Ja za swój zapłaciłem 120 tys zł ale z tego co wiem to ceny zaczynają się od 40 tys zł.
  Odpowiedz
Ja mam zwyczajne centralne ogrzewanie.
"Wszyscy Kłamią"... - Gregory House
  Odpowiedz
Ale koszt instalacji jest kosmiczny, tyle kasy na taką metodę ogrzewania to ja nie wyłożę.
  Odpowiedz
U mnie w domu stawiam na ekologiczne rozwiązania. Mam Odnawialne Źródła Energii, zastosowaliśmy wszystkie rozwiązania i zauważyliśmy, że szybko się zwróciły :)
  Odpowiedz
A ja mialam w poprzednim domu zarabisty piec zgazowujacy drewno ojjjj to bylo bardzo dobre rozwiazanie.A teraz mamy kominek tak rekreacyjnie , solary, na ciepla wode ,a dom grzeje piec na węgiel , i to jest do bani bo nam spaliny z pieca wlatuja do rekuperacji i sie wkurzamy ze smierdzi dymem.
Budujemy teraz domek rekreacyjny tam bedzie taka koza tylko, bo ma grzac malutka powierzchnie.

Jakbym mogla cofnac czas to w domu w ktorym teraz mieszkam zainstalowalabym wlasnie taki piec zgazowujacy drewno. Koszt jest troche wiekszy niz piec na wszystko bo jest potrzebny wiekszy zbiornik akumulujacy cieplo ale poza tym dla mnie same plusy.
  Odpowiedz