Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Demaskujemy oszustwa na free transfer
Dzisiaj was ostrzegę przed nową metodą oszustwa
na free transfer jaką posługują się oszuści na chomikuj.pl

Żeby dowiedzieć się czy jakiś chomik udostępnia
free transfer wystarczy sprawdzić czy w jego opisie
folderu znajduje się zielona strzałka, a obok niej licznik z ilością
free transferu, tak jak widać to na screenie:

[Obrazek: 36537813.png]

Zawsze gdy widzimy tą strzałeczkę jesteśmy przekonani, że możemy pobierać za darmo.
Niestety nie w tym przypadku.
Jeszcze nie rozumiesz?
Ok już wyjaśniam. Dołączę jeszcze jeden screen.

Porównaj proszę oba screeny, 1 i 2.

[Obrazek: 2222222s.png]

Który Twoim zdaniem komunikat free jest fałszywy?

Otóż fałszywe free znajduje się na screenie nr. 1
Zwróć proszę uwagę na odsuniętą strzałkę od górnej krawędzi belki tytułowej. Nie znajduje się w tej samej linii co buttony służące do edytowania zawartości folderu, tylko pod nią. Tak być nie powinno.

Jak oni to robią?
Wpisują pewien kod do opisu folderu.
Niestety ja go nie podam.

Żeby nie dać się oszukać zwracaj szczególną uwagę na:
1. W którym miejscu znajduje się strzałka z komunikatem o udostępnianiu free.
[Obrazek: bleeeeee1.png]

2. W którym miejscu znajduje się strzałka i licznik.
[Obrazek: niedobrze1.png]

Jak rozpoznać prawdziwy komunikat o free transferze:
1. Otóż najważniejsze jest aby przy każdym pobieraniu pilnować i czytać komunikaty
jakie otrzymujemy.
2. Również wzorować się na screenie nr. 2.
3. Dodatkowo przy najechaniu kursorem na strzałkę wyskakuje nam biały dymek jak na screenie poniżej:
[Obrazek: komunikath.png]
  Odpowiedz
Na samym początku zaistnienia tego tajemniczego kodu , sam się nabrałem na jego autentyczność, ale teraz to ja ostrzegam innych tym kodem nawet u siebie na chomiku ...
  Odpowiedz
  Odpowiedz
Jakiś czas temu zauważyłam już ten nowy/nienowy sposób na oszustwo. Pisałam o tym na forum tutaj.

To jednak nie był pierwszy chomik, u którego spotkałam się z tego typu oszustwem i w końcu założyłam specjalny folder z ostrzeżeniami przed konkretnymi użytkownikami, wszystko poparte zrzutami z ekranu (klik).

Może warto byłoby utworzyć specjalną listę z tymi free-oszustami albo dopisywać ich do już istniejącej listy na forum?
  Odpowiedz
Kod łatwo przygotować. (Potrafię) Ale uważam że to nie fair i zawsze sprawdzam teraz free. (przy większej wprawie tylko odstęp będzie różnicą, nawet ramka ta sama )
[Obrazek: Nwc7AWP.png]
Sygnatura wykonana przez: Rafal07000
  Odpowiedz
(02.08.2011, 15:03)daw13 napisał(a): Kod łatwo przygotować. (Potrafię) Ale uważam że to nie fair i zawsze sprawdzam teraz free. (przy większej wprawie tylko odstęp będzie różnicą, nawet ramka ta sama )

Gdzie Ty tam widzisz ramkę?
  Odpowiedz
Pokazałeś tu jak wygląda prawdziwe i fałszywe Free. Myślę że można zrobić obrazek, napis "Darmowy transfer- tyle i tyle pkt" i nawet tą chmurkę po najechaniu na napis. Jedyną rzeczą jaką nie zrobimy to napis równo z przyciskami do edycji.

Myślę że to jedyny szczegół po którym możemy poznać free... Myślę że wszystko wyjaśniłem jasno ..
  Odpowiedz