jutro na WOS-ie będziemy mieli debatę na temat demokracji: za i przeciw.
Byłbym wdzięczny za podesłanie kilku argumentów za demokracją. ;-)
Już czytałem trochę w Internecie, ale każdy kolejny argument się przyda. ^^
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Demokracja - argumenty za i przeciw
|
08.01.2013, 20:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.01.2013, 22:40 przez MissFuneral.)
Witam,
jutro na WOS-ie będziemy mieli debatę na temat demokracji: za i przeciw. Byłbym wdzięczny za podesłanie kilku argumentów za demokracją. ;-) Już czytałem trochę w Internecie, ale każdy kolejny argument się przyda. ^^ Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
08.01.2013, 20:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.01.2013, 20:31 przez luzakkajojo.)
Demokracja to forma ustroju państwa, w której uznaje się wolę większości obywateli za źródło władzy, więc dzięki demokracji ludzie mogą mówić to co uważają za słuszne
![]() Wyczytałem to kiedyś w jakiejś książce ![]() ![]()
Piszcie poprawnie, używajcie (ż, ó, ł, itd)
![]() ,,Robić komuś łaskę" a ,,Robić komuś laskę" to całkiem inne znaczenie ![]()
08.01.2013, 20:36
Chodzi o to że jako obywatele mamy wpływ na to co się dzieje w państwie.
Demokracja zapewnia także: równość wobec prawa, wolność słowa, wyznania. Mam to i jeszcze kilka argumentów za. Jeszcze jakieś argumrnty ![]()
08.01.2013, 20:49
Prócz tych co podałeś istotne są jeszcze:
- wolność osobista - decyduje większość, - każdy obywatel ma prawo do udziału w wyborach. Hmm... ![]() ![]() "Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."
08.01.2013, 21:04
Znalazłem w starym podręczniku
![]() Zalety demokracji: -uznaje równość wszystkich obywateli wobec prawa -zapewnia obywatelom bezpośredni lub pośredni udział władzy -umożliwia kontrolowanie działań władzy przez organy do tego powołane i reagowanie na ewentualne nadużycia czy nieprawidłowości -preferuje pokojowe metody rozwiązywania konfliktów pojawiających się w społeczeństwie Wady też chcesz? ![]()
Piszcie poprawnie, używajcie (ż, ó, ł, itd)
![]() ,,Robić komuś łaskę" a ,,Robić komuś laskę" to całkiem inne znaczenie ![]()
08.01.2013, 21:17
Nie wad nie;-)
Mam jeszcze: -Jest to zabezpiecznie przed tyranami. -Nie ma lepszego ustroju. -W sytuacjach kryzysowych decyzję podejmowane przez zbiorowsość mogą znacznie się różnić od decyzji jednej osoby.
Demokracja... Takie jak w szkole uczą
- Demokracja ma zapewniać swobody obywatelskie - wolność słowa - wolność do wyznania wiary - wolność od terroru - polepsza stan bytu obywateli - udział w wyborach, wyborze władzy - prawo, równość Poprawka - obywatele mają dostęp do informacji publicznej na temat funkcjonowania organów państwa (Biuletyn Informacji Publicznej, dzienniki ministrów, strony www, kancelaria premiera...) Znowu coś mi się przypomniało - nie ma monopartyjności czyli rządów jednej partii, jest możliwe tworzenie partii politycznych o każdym ustroju (w Polsce chyba socjalizm jest zabroniony?) - prawo i konstytucja w państwie jest najważniejsza, bez prawa i dowodów nie można sądzić obywatela, wymierzać mu kary. ----------------- Przeciw - zbyt wysokie swobody mogą prowadzić do zaniechań * - możliwe wystąpienie korupcji (pomińmy słowo możliwe) - zły system rządów i ekonomii państwa związany z monopolem światowym i decyzjami mocarstw, brak pełnej własności prywatnej, * Chyba tyle, z czego troszkę przesadziłem i może parę pomyłek :3 |