Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Fasolka po bretońsku
#1
[Obrazek: scaled.php?server=10&filename=fasolkapob...res=medium]
Składniki:
40 dag fasoli Jaś
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.
  Odpowiedz
#2
Kucharek napisał(a):Fasolka po bretońsku

W najbliższym czasie spróbuję , mam nadzieję że przepis sprawdzony ;)
  Odpowiedz
#3
Karolina90 napisał(a):W najbliższym czasie spróbuję , mam nadzieję że przepis sprawdzony Oczko

Oczywiście że sprawdzony jak każdy inny zamieszczany prze zemnie na forum.:D
  Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości