Składniki:
40 dag fasoli Jaś
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz
Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.
Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.