Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Fototapeta - pomysł na prezent
Czy myślicie, że przyklejenie fototapety na płótnie czy jakiejś desce, to dobry pomysł na prezent? :) Chciałam zrobić swoim rodzicom niespodziankę na rocznicę ślubu, a że mają w salonie sporo miejsca na ścianie, to wpadłam na coś takiego. Od szperania w necie boli mnie już głowa, więc chyba najlepiej zapytać o Wasze doświadczenia. ;)
  Odpowiedz
Na płótnie albo desce? Nie słyszałem o czymś takim. Nie lepiej kupić duży plakat z ładnym pejzażem, albo obraz? Chociaż plakat jest dużo tańszy i przeważnie większy.
  Odpowiedz
Mnie się ten pomysł nie podoba. Jeśli chcesz rodzicom podarować coś do powieszenia na ścianę, to naprawdę lepiej kupić prawdziwy obraz albo reprodukcję, jakąś grafikę. Ewentualnie ładnie oprawić zdjęcie. Możesz np. wybrać kilka rodzinnych zdjęć i zanieść na płytce do zakładu fotograficznego, a tam zrobią Ci z tego ciekawą kompozycję.
  Odpowiedz
A zobacz tą ofertę i jej pod zakładki
Może z niej skorzystasz, raz tam zamawiałem foto-kalendarz :D

A tutaj można odebrać zlecenia, zobaczyć czy w swojej miejscowości jest taki punkt ;]
  Odpowiedz
Pomyślałam też o płótnie. Wiem, ze takie fototapety można przyklejać właściwie na różnych powierzchniach. Ja bym chciała zdjęcie rodziców tak w ogóle. ;-) Macie w ogóle coś takiego w swoim mieszkaniu? Cieszę się, że odpowiadacie, każdy głos jest cenny;-)
  Odpowiedz
Pomysł Lucyfera już mi się bardziej podoba. Co innego zamówić fototapetę wydrukowaną na płótnie (czy jak oni ją tam nakładają), co innego "przyklejoną" na płótno czy deskę. ;)

Nie mam czegoś takiego, ale kiedyś dałam chłopakowi nasze wspólne zdjęcie skomponowane w zakładzie fotograficznym. Na środku duże zdjęcie, w czterech rogach cztery mniejsze. Zdjęcia są czarno-białe, przenikają się nawzajem, nie mają wyraźnych krawędzi, tylko rozmywają się na białym tle. Wokół jest właśnie białe obramowanie i wąska czarna ramka. Bardzo fajnie to wyglądało, za całość - wykonanie kompozycji, wydrukowanie zdjęcia, oprawienie i oszklenie - zapłaciłam ok. 35 zł.
  Odpowiedz
Jakiś czas temu przyjaciel zastanawiał się co kupić dziewczynie na 18 urodziny i wpadłem na pomysł aby zamówić zdjęcie w formie obrazu na kilku kawałkach. Efekt niesamowity. Cała potęga planu polegała na strategii. Dziewczyna uwielbia konie, więc wiedzieliśmy, że tematyka obrazu na pewno będzie przedstawiać te szlachetne stworzenia na tle zieleni i gór. Mama jego ukochanej niestety nie żyje, więc pomyślałem, że dodatkowo fajnym elementem byłoby dyskretnie wcisnąć jej na pół widoczną twarz w chmurę. Ostatecznie wyszło tak, że grafik przerobił zdjęcia jej ojca i mamy, umieszczając je po obu stronach wkomponowane w niebo. Wyszło elegancko, co możecie sami porównać w projekcie poniżej. Nie pamiętam dokładnie wymiarów, ale całość jest naprawdę wielka i składa się z 4 elementów równej długości. Wartość takiego zamówienia przekroczyła 400zł z tego co próbuję sobie przypomnieć, jednak uwierzcie mi, było warto.

[Obrazek: jenek.jpg]

Ceny takiego cuda nie są aż takie wysokie, jak w przypadku mojego przyjaciela, tutaj w grę wchodził rozmiar i dodanie elementów. Na allegro można znaleźć naprawdę przystępne propozycje. Naprawdę fajna opcja, gdyż można tak naprawdę wysłać sprzedawcy każde zdjęcie (najlepiej w dużej rozdzielczości), które zostanie przerzucone na płótno. Kompozycja pozostaje do wyboru... Może to być forma tradycyjna, czyli jeden klocek, może to być forma puzzli, czy zupełnie inna zwariowana opcja. Wszystko wedle gustu ;) Tutaj zamieszczam link do aukcji, na której świetnie ukazane są wszelkie zestawienia do wyboru. Powiem Ci jeszcze moja Droga, że przed zakupem warto trochę pomyśleć i zrobić to lepiej niż dobrze ;) Rozejrzyj się, może Twoi rodzicie mają jakieś ważne dla nich zdjęcie, czy nawet miejsce, które na zawsze zapadło im w pamięci. Zawsze jest coś banalnego dla nas w życiu każdego małżeństwa, co dla ukochanych znaczy tak wiele. W przypadku koleżanki były to konie i wykorzystana w dopełnieniu jej miłość do zmarłej mamy. Taki prezent uderza nie tylko estetycznie, ale również emocjonalnie, a to cała tajemnica podarunku od serca ;)

Tyle ode mnie. Mam nadzieje, że rodzice będą zadowoleni z prezentu od Ciebie ;)

Pozdrawiam
  Odpowiedz
Pomysł Buhaya - świetny. Mnie też bardzo podobają się takie obrazy w kilku kawałkach. Gdybyś zdecydowała się na takie rozwiązanie, radziłabym Ci jednak wybrać po prostu ładne rodzinne zdjęcie do naniesienia na obraz, bez żadnych "udziwnień". Rozumiem, że w tym konkretnym przypadku chodziło o coś więcej niż "fajny obraz", ale tu konie, tu wtopieni rodzice, zupełnie ni przypiął ni wypiął, a całość jeszcze podzielona na części... Moim zdaniem wygląda to już kiczowato, bo co za dużo to nie zdrowo, ale oczywiście to kwestia gustu. ;)
  Odpowiedz
MissFuneral napisał(a):Rozumiem, że w tym konkretnym przypadku chodziło o coś więcej niż "fajny obraz", ale tu konie, tu wtopieni rodzice, zupełnie ni przypiął ni wypiął, a całość jeszcze podzielona na części... Moim zdaniem wygląda to już kiczowato, bo co za dużo to nie zdrowo, ale oczywiście to kwestia gustu.

Kochanie, to jedynie prezentacja możliwości, jakie niesie za sobą taka opcja ze zdjęciem na płótnie ;) W przypadku mojego przyjaciela był to strzał w dziesiątkę, lecz dla Betti jest to jedynie porównanie. Zdjęcie rodzinne na ścianie w salonie może wyglądać przynajmniej dziwnie ^^ Może dlatego, że mam przed oczami dość skrajne wyobrażenie bardzo starego zdjęcia moich rodziców z całą familią, w tym ojca w podkolanówkach... Chyba szedł do komunii :D

Śmieje się, wiem co Ci w głowie świta z tym pomysłem, jednak wywiad środowiskowy z rodzicami i wybadanie co tak naprawdę ich kręci, może okazać się świetnym strategicznym posunięciem ;) Dla mnie na przykład takim idealnym obrazem byłaby klawiatura, bądź cały fortepian w czarno-białych barwach... Nieziemskie! Narobiliście mi ochoty... Chyba sam się zastanowię nad lekkim przemeblowaniem ;D
  Odpowiedz
No to naprawdę dobry pomysł z tym zdjęciem na płótnie. :) Dziękuję Wam za wszystkie porady, są niezwykle cenne. Na pewno coś sensownego wymyślę. Dzięki jeszcze raz. :D
  Odpowiedz