Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Glock 17 - supercacko
[Obrazek: 300px-Glock17.jpg]

Moja kochana zabaweczka, czyli Glock (17 i 19) prawie niczym się nie różnią, więc właściwie temat dotyczy obu modeli.

Glock - według mnie najlepsza i najbardziej poręczna broń krótka. Stworzone prze austriacką firmę GLOCK GmbH, której założycielem był Gaston Glock.

Glock 17 cechuje się mechanizmem ryglowym z przekoszeniem tylnej części lufy względem zamka. Broń ta posiada igliczny mechanizm uderzeniowy , mechanizm spustowy Safe Action i potrójne zabezpieczenie iglicy (bezpiecznik zewnętrzny - spustowy i 2 wewnętrzne igliczne), które zdejmowane są stopniowo w trakcie ściągania języka spustowego. Zasilany jest z dwurzędowego magazynka o pojemności 17 lub wydłużonego 19 naboi. Posiada stałe przyrządy celownicze, opatrzone plamką i otoczka ułatwiającą celowanie.

Po rozłożeniu wygląda następująco:

[Obrazek: glock17_2.jpg]

Rozkładanie i ponowne składanie tej zabawki jest niezwykle przyjemną czynnością (jeśli oczywiście nie przytnie się skóry zamkiem Haha). Co ciekawe po zdjęciu zamka i wyjęciu lufy z podzespołami, korpus broni wygląda niczym plastikowa zabawka i niewprawne oko mogłoby go za taką uznać.

Glock 17 jest celny, bezpieczny, lekki i doskonale wykonany. Nie ma obawy o niekontrolowany wystrzał, co potwierdziły eksperymenty polegające na zrzucaniu Glocka z samolotu na płytę lotniska - ani razu samoczynnie nie wystrzelił.

Czy ktoś z was miał lub ma do czynienia z tą bronią? Jak ją oceniacie, jakie są wasze spostrzeżenia i doświadczenie wynikające z użytkowania?
  Odpowiedz
Widzę, że prawie w pełni kopia z wiki, no ale cóż...

Osobiście niezbyt przepadam za tym pistoletem. Miałem w rękach G17,G22 oraz G30 compact (najbardziej do gustu przypadł mi ten ostatni z racji kal.) Nie lubię plastikowej broni. Jestem raczej większym fanem broni kurkowej ale wracając do klocka... Wytrzymały, spora pojemność magazynka... dla mnie największym plusem dla całej serii jest to, że jest przystosowana do różnych kalibrów. Gdyby jeszcze byłaby możliwość przystosowania broni dla osób leworęcznych byłoby nawet dobrze.
  Odpowiedz
Mój drogi to nie kopia, tylko fragment opisu, jakiego uczyłam się na pamięć, więc na drugi raz lepiej wyważaj słowa.
  Odpowiedz
Przepraszam moja droga za źle wyważone słowa, wychodzi na to, że każdy uczy się na pamięć innego opisu...
Tak odchodząc trochę od tematu przy okazji zapytam jaką kaburę stosujesz/stosowałaś do tej broni?
  Odpowiedz
(13.01.2013, 14:52)Topór napisał(a): Tak odchodząc trochę od tematu przy okazji zapytam jaką kaburę stosujesz/stosowałaś do tej broni?

Dla mnie zawsze najlepsza była mocno zabudowana materiałowa kabura ze szlufkami na pas. Skórzane ani te z pletwą nigdy mi nie odpowiadały.
  Odpowiedz