Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Glony na szybie
Witam, otóż rozwijają mi się na szybie do akwarium glony... Bardzo szybko się rozprzestrzeniają, na niektóre roślinki już przeszły?
Co najlepiej z tym, zrobić dokupić glonojady, czy od razu wymyć akwarium. Może znacie lepsze sposoby?
  Odpowiedz
Powiem tak, też miałam ten sam problem. Powiem że glonojady nie dały rady. Często tak się dzieje ponieważ do akwarium wdarła się jakaś bakteria (czy coś takiego). W sklepach zoologicznych można kupić środki zapobiegające rozwijaniu się glonów. Oraz, osobiście pomogło mi umycie akwarium od podstaw. I wlaniu do akwarium przegotowanej wody. ( przegotowanie wody i odczekanie aż będzie w temp. odpowiedniej i do akwarium ) :)
Nigdy nie jest tak jak byś my chcieli... ale jest tak jak być powinno...
  Odpowiedz
Znaleźć i usunąć przyczynę glonów. Żadnej chemii. Preparaty na bazie siarczanu (VII) miedzi są szkodliwe dla ryb i roślin w akwarium. Dla glonów też, ale z doświadczenia wiem, że nie skutkują tak jakby człowiek oczekiwał.
Czyść akwarium, syp mniej pokarmu (tak żeby ryby zjadły w ciągu 5 minut całość), gdzieś czytałem w twoim wątku lub poście, że masz dużo rybek w małym akwa. Jeśli masz więcej jak 1 rybę na 5l wody to masz za dużo fosforanów w wodzie z odchodów.
Jakie masz parametry wody? Woda twarda z dużą ilością fosforanu to woda przyjazna dla glonów. Lejesz jakieś nawozy do akwa? Jeśli tak to pomagasz też glonom. Przy dużej obsadzie ryb nie trzeba lać nawozu a nawet nie można. Podmiana wody plus obieg substancji w biotopie wystarczy żeby zapewnić roślinom mikro i makro elementy. Jeśli już musisz lać, np masz papirusy w akwa to polecam Aqua Florin z potasem z Tropicala. W żadnym wypadku Aqua Plant.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Ostatnio wlałem tylko lekarstwo na ospę rybią, czy to dlatego?
  Odpowiedz
Na pewno nie.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
No to nic innego nie wlewałem...
  Odpowiedz
Sprawdź parametry wody. Może coś się zmieniło.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
kup sobie glonojady
  Odpowiedz
Lepiej Otoski. Glonojady nie wsuwają tylu glonów.

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz