Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!


Gnojówka z pokrzyw - cenny nawóz biologiczy.
#1
Bug 

Wstęp


Gnojówka to przefermentowany mocz (soki roślin itp.) gromadzone w zbiornikach. Nawóz jednostronny, gdyż prawie całkowicie pozbawiony jest fosforu. Zawiera przeciętnie 1-3% suchej masy, 0,3-0,6% N, 0,68-0,83% K i poniżej 0,04% P. Nawożenie gnojówką powinno być uzupełnione nawożeniem fosforowym, np. poprzez zastosowanie superfosfatu, którego można dodać bezpośrednio do zbiornika z nagromadzoną gnojówką. Ilość dodawanego superfosfatu powinna wynosić ok. 25-30 kg/1m3 gnojówki. W gnojówce przefermentowanej organiczne związki azotu przekształcają się w formy mineralne. Stosowana jako naturalny nawóz azotowo-potasowy. Ilość gnojówki stosowana na użytkach zielonych waha się w granicach 10-20 m3/ha. Nawóz ten przed zastosowaniem powinien obowiązkowo zostać rozcieńczony wodą w stosunku zależnym od przeznaczenia. Standardowo 1:10.

[Obrazek: pokrzywa01e.jpg]

Działanie nawozu


- zawiera dużo azotu i potasu (idealny dla pomidorów i kapusty),
- wspomaga tworzenie chlorofilu,
- przyspiesza i wspomaga wzrost roślin,
- zapobiega chorobom grzybowym i szkodnikom,
- zwalcza: chlorozy, mszyce, przędziorki, tarczniki, miseczniki,
- rośliny stają się odporniejsze i zdrowsze,

Zbiór


Pokrzywę zrywamy od maja do sierpnia. Zrywamy zarówno liście jak i łodygi. Tniemy na drobniejsze kawałki.

Potrzebne przedmioty


- rękawice ochronne,
- nożyce,
- pojemnik np. beczka, duże wiadro

Przepis


1. Zebrane pokrzywy tniemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naszego pojemnika.
2. 1/3 pojemnika zapełniamy pokrzywą i zalewamy cały wodą.
3. Przykrywamy pojemnik np. folią z dziurkami.
4. Czekamy około 3-4 tygodnie. Raz dziennie należy zamieszać gnojówkę.
Po kilku dniach powinna zacząć się fermentacja. Zauważymy to, gdy po zamieszaniu będzie tworzyć się biała piana. Gnojówka będzie gotowa gdy już piana zniknie całkiem. Przy ciepłych dniach i nocach będzie gotowa nawet po 8 dniach.
5. Gotowy roztwór należy rozcieńczyć w proporcji 1:10 (1l roztworu na 10 l wody).

[Obrazek: 1d57b7cb54387b2a.jpg]

Stosowanie


- podlewamy glebę, na której rosną rośliny,
- podlewamy rośliny dolistnie w dni pochmurne lub wieczorem po zachodzie słońca,
- polewamy kompost (Nie trzeba rozcieńczać roztworu),


Ważne uwagi


Uwaga! Gnojówki nie wolno stosować na fasole, groch, cebule, czosnek, kwiaty jednoroczne i byliny, krzewy i drzewa owocowe.

Uwaga! Gdy pokrzywy wykształcą już nasiona to gotową gnojówkę należy przecedzić przez kawałek materiału bądź sitko, aby podlewając rośliny ich nie rozsiewać.

Uwaga! Pojemnik nie może być metalowy, gdyż metal może wejść w niekorzystną reakcję z roztworem.

Uwaga! Przykrycie musi umożliwiać dopływ powietrza, gdyż do prawidłowej fermentacji potrzeba tlenu.

Uwaga! Nie polewać liści w dzień słoneczny, gdyż padające słońce na krople poparzy rośliny.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#2
To ciekawe co piszesz..
Ja czytałem ostatnio o tym aby pokrzywy normalnie stosować jako warzywa w diecie.
I myślę, że są dużo zdrowsze od 90% zieleniny jaką można kupić.
Przed wszystkim dlatego bo się tego nie uprawia. Dziś niestety niewiele jest możliwości
na całkiem zdrowe zielone warzywa czy owoce. Dlatego dzikie ludzie niedługo będą uprawiać :)\
I już nie będą dzikie..
  Odpowiedz
#3
(30.04.2012, 23:57)Kasztelan7 napisał(a): Ja czytałem ostatnio o tym aby pokrzywy normalnie stosować jako warzywa w diecie.
W wolnym czasie poruszę tą kwestię w nowym wątku.


Wczoraj przyszedł mi do głowy nowy pomysł na wykorzystanie gnojówki. A mianowicie nierozcieńczoną gnojówką spryskać dolistnie chwasty. Pod wpływem słońca powinno je wypalić. Przed chwilą go wypróbowałem i będę czekał na efekty.
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#4
Nie wiem czy zostało to poruszone ale słyszałem że tego typu gnojówka jest dobra na chorobę ziemniaczaną.
  Odpowiedz
#5
Przyznam, że stosując gnojówkę z pokrzyw na są same plusy. Ziemniaki, zarówno bulwy jak i krzaki obyły się bez chorób. Nawet stonki mało co było. Trochę mszyc się pojawiło ale ku mojemu zdziwieniu zostały szybko wyeliminowane prze biedronki, których się sporo pojawiło.

I co najważniejsze uzyskałem rekordowy plon jakiego do tej pory nie udało się na mojej ziemi uzyskać :)
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga. 
Strona z tapetami na pulpit - polecam
  Odpowiedz
#6
Robimy ;) i w sumie najczęściej podlewamy nią pomidory ;) Ale w związku z tym że używam jej odkad pamietam, nie powiem czy jest efekt z nią i bez niej....
  Odpowiedz


Podobne wątki…
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Thumbs Up Nawóz zielony Diablo09 1 3 098 13.08.2012, 17:57
Ostatni post: Signal

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości