Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Green ichtio ZOOLEK
Witam ponownie. Mam pytanie. Sprzedawczyni w sklepie zaproponowała mi zakup i zastosowanie tego preparatu przed wpuszczeniem rybek do wody. Sugerowała, że w przypadku nowego akwarium w większości przypadków pojawia się rybia ospa.
Na innym forum zaś znalazłem informacje od bardziej doświadczonych akwarystów, że nie należy stosować chemii zapobiegawczo (sytuacja miała miejsce po wystąpieniu ospy u kogoś, kto w ten sposób postąpił).
Czy zastosować ten preparat tydzień przed wpuszczeniem ryb a następnie zebrać go woreczkami Aquafix C czy lepiej poczekać i stosować dopiero po zauważeniu ewentualnych objawów choroby ryb.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz
Profilaktyka rzecz ważna, ale prawdę mówiąc naprawdę długo hodowałem ryby, do kupy będzie z 20 lat, nigdy nie używałem szczepionek i nigdy nie dotknęła mnie ospa. Jedyne choroby które się zdarzały to: pleśniawka, zapalenie żołądka i jelit i czasami jakieś nowotwory. Ja osobiście odradzam.
  Odpowiedz
Ja też Ci to odradzam, nigdy czegoś takiego nie stosowałam, nigdy nie miałam problemu z ospą. Im mniej chemii tym lepiej, stosuj ją tylko w razie prawdziwej potrzeby. Niech urządzone akwarium postoi ze dwa-trzy tygodnie, żeby dojrzało i dopiero wpuść rybki. Pamiętaj, że sprzedawcy w zoologach zawsze będą Ci proponować różne cuda i wmawiać, że są niezbędne, bo chcą jak najwięcej sprzedać i w stosunku do nich obowiązuje zasada bardzo ograniczonego zaufania.
  Odpowiedz
Tak właśnie do tego podchodzę, ale też wolę zapytać.
[Obrazek: Oh_yes_its_free-1338710999.png] ftp://109.196.92.86/Poradniki
user: user
hasło: user

[Obrazek: Userbar-1340978593.png]
Używaj przycisku [Obrazek: postbit_reputation.gif] rozważnie!!!
Zamiast pisać post pod postem użyj przycisku [Obrazek: postbit_edit.gif]

ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмş
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości