Składniki
udziec z indyka,
cebula czosnkowa,
czosnek, 2-3 ząbki,marchew,
Papryka czerwona,grzybki mun, kilka sztuk
kiełki fasoli MUNG 1 słoik, kukurydza 1 puszka
sól,pieprz, przyprawa do potraw chińskich, tymianek, zioła prowansalskie,
sos sojowy.
czas przygotowania: do 60 min
1.Udziec z indyka pokroić w kostkę, posolić, dodać przyprawę do potraw chińskich, zioła prowansalskie, tymianek suszony. Wymieszać porządnie, można podlać troszkę wytrawnym winkiem jeśli mamy , nie koniecznie. ( ja podlałam odrobiną wina). Mięsko wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Na patelni smażymy cebulę w piórka i czosnek, marchewkę pokrojoną w paseczki, dodajemy mięso i smażymy chwilkę, Następnie do gulaszu wlewamy szklankę bulionu i dusimy mięso. Wody można dolewać według uznania, zresztą w czasie duszenia woda wyparuje częściowo. Wrzucamy grzybki mun wcześniej namoczone i pokrojone. Następnie dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w paski, pod koniec gotowania gulaszu kiedy mięsko będzie miękkie dodajemy kukurydzę i odsączone kiełki fasoli mung.Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą chińską i sosem sojowym. Można zaklepać mąką gulasz. Gulasz podajemy z ryżem lub z pieczywem jak kto woli.