Interfejs metro jest dla mnie bezużyteczny
|
13.09.2013, 18:18
Korzystam już z Windows 8. Od początku nie miałem problemów z jego obsługą, nawet interfejsu metro. Niestety akurat dla mnie jest bezużyteczny. Korzystam jedynie z poczty email i czasem z pogody. Przejrzałem spora liczbę aplikacji w sklepie, ale nie ma tam nic z czego wolałbym korzystać w tym interfejsie zamiast na pulpicie. Czy Wy też uważacie to zbędny bajer komponent systemu? Czy posiadanie tabletu lub smartfona z Windows 8 Phone zmienia spojrzenie na tą funkcję?
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
13.09.2013, 18:32
Jest to dobra funkcja, gdy masz urządzenie z ekranem dotykowym - jeśli jest wykorzystywana na innym np. z myszą lub touchpadem to traci sens
Słyszałem, że ma wyjść poprawka do Windows 8 w której będzie można wybrać czy chcesz aby po włączeniu pokazywało się metro, czy pulpit oraz podobno ma zostać dodany przycisk Start... Zobaczymy jak to będzie w rzeczywistości
Windows 8 jest przystosowany do urządzeń z dotykowym ekranem, i dopóki nie będę miał dotykowego monitora to nie mam zamiaru instalować Win8, Windows 7 jest dalej bardzo dobrym systemem i bez sensu jest zmienianie go na Win8, jeżeli nie posiada się możliwości korzystania z niego w pełni, tak samo jeżeli ktoś nie posiada dostępu do internetu, też straci na instalacji "Ósemki". Jak już ktoś bardzo chcę sprawdzić jak działa itp. to niech zainstaluje na wirtualnej maszynie i pobawi się nim trochę, ja tak zrobiłem
fb.com/adipedesign
13.09.2013, 18:54
Bawiłem się kiedyś tym nowym "pulpitem" win 8 i jak dla mnie wogóle się nie sprawdził. Może to z przyzwyczajenia, może nie nie umiałem się odnaleść. Miałem wrażenie, że nie umiem wykonać szybko najprostszej czynności na komputerze. Może po wprowadzeniu tak jak mówicie zwykłego pulpitu przeżucę się z win 7 na 8 .
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
16.09.2013, 18:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.09.2013, 20:27 przez Swordancer.)
Monitor dotykowy niby wygodny, ale tylko pozornie. Za bardzo męczące, wolę ruszać nadgarstkiem niż całą ręką, to chyba oczywiste. W dodatku brudna i porysowana matryca jakoś mi się nie widzi. Gdyby wymyślili sterowanie ruchem końcówki palca na odległość, to byłoby interesujące. W grach i tak konieczny jest kontroler. Ciągłe przechodzenie z jednego na drugi mi się nie widzi. Teraz kombinują już nawet ze sterowaniem myślami.
Windows 8 na laptopach bez ekranu dotykowego nie sprawdza się.
Mam ten system na laptopie. Kupiłem na początku roku. Szczerze mówiąc ten produkt nadaje się tylko pod urządzenia z dotykiem. Ósemka jest w wielu miejscach niekonsekwentna. A sam interfejs kafelkowy MUI dubluje opcje z Panelem sterowania. To zamiast ułożyć to sensownie w MUI to mamy dwa miejsca do ustawień i personalizacji... Nie wiem po co takie rozszczepienie?
20.09.2013, 12:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.09.2013, 12:43 przez Swordancer.)
Jest tam dużo dziwnych rozwiązań. Microsoft najwyraźniej myślał tylko o funkcjonalnym połączeniu systemu z tabletami, i smartfonami, ale nie pomyśleli o zwykłym zastosowaniu. Liczę tylko, że poprawka Windows Blue, pozwoli spersonalizować system pod własne potrzeby i ewentualnie wyłączyć interfejs, bez żadnych modów. W końcu i tak nic nie zastąpi myszki i klawiatury przez długi czas.
22.09.2013, 22:45
Osobiście gdzieś na forum pisałem już co myślę o Windows 8.
Jak dla mnie Metro mija się z celem. W sklepie są same bezużyteczne aplikacje, kafelki gryzą się z pulpitem głównym i o ile instalujemy same programy ze sklepu jeszcze jakoś to wygląda o tyle jeśli wrzucimy ikonkę z pulpitu głównego do metro wygląda to co najmniej tandetnie. Nie rozumiem kompletnie jakie możliwości daje nam Metro czego nie dawało menu start? Tandetne aplikacje z pogodą czy walutami? M$ idzie nie w tą stronę w którą powinien. Do pracy tylko i wyłącznie 7. Oczywiście piszę to po miesięcznym obcowaniu z Windows 8 więc moje słowa nie są rzucone na wiatr. Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości