jak przygotować soczewicę do zjedzenia?
Generalnie z czym to przygotować itd. aby było zjadliwe...
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Jak przygotować soczewicę?
|
20.09.2011, 19:07
A zatem moje pytanie do szefa kuchni:
jak przygotować soczewicę do zjedzenia? Generalnie z czym to przygotować itd. aby było zjadliwe... Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
20.09.2011, 19:51
Składniki:
soczewica olej do smażenia sól 1-2 ząbki czosnku cytryna Przygotowanie: 15-30 min. Najlepiej lekko podsmażyć soczewicę na łyżce oleju z ząbkiem-dwoma czosnku, zalać trzema objętościami wody, posolić, gotować 25-30 min (czerwoną krócej). Po 20 min. (10 minut przed końcem gotowania) wrzucić kilka (2-3) ćwiartek cytryny. Kochany Adminie nie najlepiej wpisać w google jak przygotować
A może admin nie ma zaufania do google? I chcę zdanie speca kuchni czyli Kucharka...
21.09.2011, 14:16
Devil dobrze wyczytał u wujka z soczewicą ale najlepiej ją jeszcze wymoczyć przed zabraniem się za nią jakieś 20 minut w letniej wodzie. Dobrze ją potraktować cytryną, gdyż nadaje soczewicy kwaskowaty smak a czosnek nadaje aromatu. Jednak jeśli nie lubisz podsmażanych rzeczy możesz opuścić tą czynność i tylko gotować z cytryną i czosnkiem. Podam kilka przepisów może ktoś skorzysta
Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym Składnik 150 g zielonej soczewicy, 230 g makaronu (penne lub świderki), 250 g koncentratu pomidorowego (z kartonika, 99,5 % pomidorów), 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, olej (około łyżki), sól, pieprz, oregano, papryka ostra. Soczewice gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy. Zupa z soczewicy z papryką i marchewką Składniki szklanka czerwonej soczewicy, 2 czerwone papryki, 3 marchewki, puszka krojonych pomidorów, 2 cebule, kawałek selera, kostka bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek, sproszkowana papryka Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego (1 kostka wywaru warzywnego na litr wody). Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojony seler. Do miękkich jarzyn dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i paprykę oraz pomidory z puszki. Zupę z czerwonej soczewicy przyprawiamy do smaku. Pasztet z soczewicy i marchewki Składniki 300 g soczewicy (np. zielonej i czerwonej razem), 500 g marchewki, 3 ząbki czosnku, 6-7 łyżek startego sera żółtego, 2 jajka, mielony kminek, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Marchewkę obieramy i gotujemy. Lekko twardą jeszcze wyjmujemy, studzimy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy (dodając pół łyżki masła) aż będzie miękka. Marchew łączymy z ugotowaną soczewicą, jajkami, połową porcji startego sera i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawiamy. Masę warzywną umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub keksówce. Polewamy resztą stopionego masła i posypujemy końcówką startego sera. Wegetariański pasztet pieczemy ok. 30 minut w 180° C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
23.09.2011, 22:27
Bardzo dziękuje za wypowiedzi.
Nie wszystko co jest dobre jest w google Devil. W tej dziedzinie mam większe zaufanie do Kucharka niż do google, ponad to, lubię mieć wszystko pod ręką: gdzie będę szukał potrzebnych mi przepisów jak nie na odjechanych? Tu mam przynajmniej wszystko w jednym miejscu i speca pod bokiem. Tego google mi nie zapewni Mało tego - tu mam pewność że podane przepisy w większości przypadków są sprawdzone, a nie 'wygooglowane'. Skorzystam z przepisu z makaronem! P.S. Do tych co chodzą na siłownię - czy wiecie że soczewica ma więcej białka niż samo białe mięso? ;-) |