A zatem moje pytanie do szefa kuchni:
jak przygotować soczewicę do zjedzenia?
Generalnie z czym to przygotować itd. aby było zjadliwe...
Składniki:
soczewica
olej do smażenia
sól
1-2 ząbki czosnku
cytryna
Przygotowanie: 15-30 min.
Najlepiej lekko podsmażyć soczewicę na łyżce oleju z ząbkiem-dwoma czosnku, zalać trzema objętościami wody, posolić, gotować 25-30 min (czerwoną krócej). Po 20 min. (10 minut przed końcem gotowania) wrzucić kilka (2-3) ćwiartek cytryny.
Kochany Adminie nie najlepiej wpisać w google jak przygotować
A może admin nie ma zaufania do google? I chcę zdanie speca kuchni czyli Kucharka...
Devil dobrze wyczytał u wujka z soczewicą ale najlepiej ją jeszcze wymoczyć przed zabraniem się za nią jakieś 20 minut w letniej wodzie. Dobrze ją potraktować cytryną, gdyż nadaje soczewicy kwaskowaty smak a czosnek nadaje aromatu. Jednak jeśli nie lubisz podsmażanych rzeczy możesz opuścić tą czynność i tylko gotować z cytryną i czosnkiem. Podam kilka przepisów może ktoś skorzysta
Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym
Składnik
150 g zielonej soczewicy,
230 g makaronu (penne lub świderki),
250 g koncentratu pomidorowego (z kartonika, 99,5 % pomidorów),
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cukru,
olej (około łyżki),
sól, pieprz,
oregano, papryka ostra.
Soczewice gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat pomidorowy i soczewicę, ugotowany makaron. Jeśli koncentrat jest zbyt gęsty, należy dodać ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), łyżeczką papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy.
Zupa z soczewicy z papryką i marchewką
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy,
2 czerwone papryki,
3 marchewki,
puszka krojonych pomidorów,
2 cebule,
kawałek selera,
kostka bulionu warzywnego,
oliwa z oliwek,
sól, pieprz,
czosnek,
sproszkowana papryka
Gotujemy soczewicę z dodatkiem bulionu warzywnego (1 kostka wywaru warzywnego na litr wody). Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojony seler. Do miękkich jarzyn dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i paprykę oraz pomidory z puszki. Zupę z czerwonej soczewicy przyprawiamy do smaku.
Pasztet z soczewicy i marchewki
Składniki
300 g soczewicy (np. zielonej i czerwonej razem),
500 g marchewki,
3 ząbki czosnku,
6-7 łyżek startego sera żółtego,
2 jajka,
mielony kminek,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.
Marchewkę obieramy i gotujemy. Lekko twardą jeszcze wyjmujemy, studzimy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, zalewamy wrzątkiem i gotujemy (dodając pół łyżki masła) aż będzie miękka.
Marchew łączymy z ugotowaną soczewicą, jajkami, połową porcji startego sera i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Pasztet doprawiamy.
Masę warzywną umieszczamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub keksówce. Polewamy resztą stopionego masła i posypujemy końcówką startego sera.
Wegetariański pasztet pieczemy ok. 30 minut w 180° C. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Bardzo dziękuje za wypowiedzi.
Nie wszystko co jest dobre jest w google Devil.
W tej dziedzinie mam większe zaufanie do Kucharka niż do google,
ponad to, lubię mieć wszystko pod ręką:
gdzie będę szukał potrzebnych mi przepisów jak nie na odjechanych?
Tu mam przynajmniej wszystko w jednym miejscu i speca pod bokiem.
Tego google mi nie zapewni
Mało tego - tu mam pewność że podane przepisy w większości przypadków są
sprawdzone, a nie 'wygooglowane'.
Skorzystam z przepisu z makaronem!
P.S.
Do tych co chodzą na siłownię - czy wiecie że soczewica ma więcej białka niż
samo białe mięso? ;-)