Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jak zablokować reklamy na filmwebie i pokonać zabezpieczenie przeciwko Adblockowi
Filmweb, to jeden z serwisów, z których trudno wygodnie korzystać bez Adblocka, bądź pokrewnych rozszerzeń do popularnych przeglądarek, które służą do blokowania reklam. Agresywne i duże bannery, wyskakujące reklamy na całą stronę nawet dla zalogowanych. Filmweb walczy z Adblockiem za pomocą mechanizmu, który blokującym reklamy ucina pół strony.

Do świadomości zirytowanych użytkowników, którzy w komentarzach na filmwebie bluzgają na nowy mechanizm, wystarczy włączyć dodatkowe filtry w ustawieniach rozszerzenia i mechanizm przestaje działać (jeśli nie, użytkownicy UBlocka mogą zainstalować dodatkowe rozszerzenia opisane na końcu posta). Zamieściłem tę informację na filmwebie, a ten zablokował moja wiadomość, więc publikuję tę informację tutaj. Osobiście do bannerów nic nie mam, ale nie da się ukryć, że niektóre strony nie nadają się przez to do użytku. 

Przykład u mnie w Ublock:

[Obrazek: ZhxnwFX.png]

Apeluję jednocześnie do wydawców, by reklamy umieszczali w granicach rozsądku i zamieszczali jedynie informację z prośbą o odblokowanie reklam, a nie blokowali dostęp, a już szczególnie gdy kontent jest tworzony głównie przez użytkowników za darmo, bo jedynie przynosicie sobie wstyd i walczycie z wiatrakami. Społeczności tworzą filtry na bieżąco i nie da się tego zatrzymać. W ten sposób jedynie szkodzicie sobie i swoim użytkownikom.

Filmweb cenzurując mój w pełni zgodny z regulaminem komentarz otrzymuje ode mnie złotą cebulę, gratuluję! 

Zachęcam do korzystania z Adblock nawet tutaj jak komuś to pasuje i go reklamy tutaj irytują, bo nie jestem, a przynajmniej staram się nie być hipokrytą. Wolność w Internecie w tym wymiarze jak najbardziej ok.

(03.11.2017, 08:33)Dennijs napisał(a): Tylko te dwie wtyczki. Z filmweb znikną reklamy (nie utnie strony) i nawet na tvn player odtworzycie wszystko bez dłuuugich reklam. 

https://chrome.google.com/webstore/detai...mbbncoadlb
https://chrome.google.com/webstore/detai...iagm?hl=pl
  Odpowiedz
Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie odpowiednich wpisów, któych listę można znaleźć w internecie do pliku hosts. Reklamy zostaną zablokowane na każdej przeglądarce bez koniecznościu używania wtyczek. W dodatku taka blokada reklam nie powinna zostać wykryta przez właścicieli stron.
  Odpowiedz
Blokowane reklamy wykrywane są w prosty sposób, brak klasy lub id reklamy np. <div class="reklama">Treść reklamy</div>, której nie ma (bo została wycięta przez Adblocka) jest wykrywana przez prosty skrypt, który uruchamia kolejny zmieniający treść strony, np. z info z prośbą o wyłączenia Adblocka. Są też bardziej zaawansowane mechanizmy, takie, które o brakujących na stronie reklamach po stronie przeglądarki wysyła do serwera informacje zwrotną, która po stronie serwera wykonuje instrukcję i odświeża stronę w przeglądarce użytkownika z wygenerowaną blokadą. Tak czy inaczej zawsze użytkownik może ingerować w to co się wyświetla i to co obecnie jest na filmwebie, to jedynie dobrze ukryty skrypt przeciwko Adblockowi. Użytkownik przeglądarki jest panem tego co mu się wyświetla, a nie serwer i stąd walczą z wiatrakami.

Sposób, który prezentujesz jest raczej niestabliny, bo blokowanie czegokolwiek przez hosts będzie prowadziło jedynie do krzaków na stronie. Cały kod reklamy musi zostać wymazany, bądź wizualna część, by reklama się nie wyświetlała i nie psuła jednocześnie strony. Wydaje mi się, choć nie jestem pewien i nie chcę wprowadzać w błąd, że w hosts zablokujesz jedynie hosta jakiegoś reklamodawcy, a nie cały skrypt reklamy, której źródło można np. znajdować się na serwerze samej strony. Rozszerzenia potrafią usuwać całe skrypty ze stron, a nie jedynie blokować źródło z adresem banneru, czy pliku wideo, bądź flash.
  Odpowiedz
Haha Filmweb nadal walczy, aktualizują zabezpieczenie, ale już nie długo znów poniosą porażkę.
  Odpowiedz
Moim zdaniem nie powinno się blokować reklam. Wydawca ma prawo udostępniać swój produkt na takich warunkach, jakie on chce czyli w tym przypadku na licencji adware. Jeśli nie akceptuje się warunków takowej licencji lub uważa, że reklamy są zbyt nachalne to powinno się odpuścić odwiedzanie takich stron, a nie próbować obejść zabezpieczenia. Filmweb ma pełne prawo do blokowania adblocków tak samo jak wydawcy gier do robienia zabezpieczeń antypirackich. To właściciel ustala zasady. Nie podoba się strona? Nikt nie każe na nią wchodzić.

Odpowiedz
Jak tak im przeszkadzaja blokowanie reklam, to niech zrobią możliwość oglądania serwisu bez reklam za pieniądze. Jak za dostęp do pewnych bardzo dobrych stron, byłbym gotów zapłacić.
  Odpowiedz
  Odpowiedz
(02.11.2017, 20:53)Swordancer napisał(a): Tak jak w telewizji gdy zaczyna się reklama mam prawo przełączyć, tak mam prawo zablokować nachalne reklamy, by odciążyć sieć i swój komputer. Jest to legalne,  dziękuję, pozdrawiam.  

Tak jak w telewizji zmieniasz kanał, tak w internecie możesz zmienić stronę.
Blokowanie reklam jest legalne, ale wg. mnie nie jest zbyt moralne.  Jak korzystasz i strona nie robi przeszkód to okej, ale wydawca jak najbardziej ma prawo blokować adblocka i nie powinno mieć się, o to pretensji, a tym bardziej walczyć z nim robiąc kolejne obejścia.

Odpowiedz
Internauci mają prawo walczyć o jakość internetu, wydawcy mają prawo dbać o własną kieszeń. Wojna trwa i każdy ma swoje zdanie, co jest moralne, a co nie.
  Odpowiedz
Niedostępny
  Odpowiedz