Jeżeli ktoś z was kiedyś to robił i byłby wstanie dobrze opisać jak zamontować czujnik na szprysze tak aby wskazywało dobrą prędkość to byłbym wdzięczny. Wiem, że trzeba w liczniku ustawić obwód opony, tylko nie wiem jaki jest jej obwód. Jak to zmierzyć?
Jak zamontować licznik rowerowy?
|
Hejka.
Jeżeli ktoś z was kiedyś to robił i byłby wstanie dobrze opisać jak zamontować czujnik na szprysze tak aby wskazywało dobrą prędkość to byłbym wdzięczny. Wiem, że trzeba w liczniku ustawić obwód opony, tylko nie wiem jaki jest jej obwód. Jak to zmierzyć? Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
Grzesiu napisz czy masz wpisać w mm, w większości licznikach tak masz, podaj mi numer opony ja Ci napisze obwód Twojego koła =]
Każdy licznik przed pierwszym użyciem należy wykalibrować - tzn wpisać jaki obwód ma nasze koło, a ściślej biorąc opona. Obwód opony zależy od paru czynników zewnętrznych (poza oczywiście zależnością od rozmiaru samej obręczy i opony) - ciśnienia powietrza w oponie, ciśnienia atmosferycznego, ciężaru rowerzysty i bagażu. Obwód opony możemy samodzielnie wyznaczyć. zmierzyć obwód =]. Czasami z różnych powodów nie możemy skorzystać z "tabeli rozmiarów opon i długości obwodu koła". W takim wypadku możemy samodzielnie zmierzyć obwód koła. Często bedzie to najdokładniejszy pomiar. Aby to zrobić idziemy z rowerem na jakąś płaską i twardą nawierzchnię (asfalt, beton) i ustawiamy przednie koło tak aby wentyl był na dole - prostopadle do położa. Teraz siadamy na rower dociążając go. Odpychamy się nogami tak aby koło pokonało jeden pełny obrót. Obrót wiadomo kończy się jak wentyl jest znów w tej samej pozycji. Mierzymy odległość pokonaną przez wentyl. Ten wynik będzie obwodem koła. Aby pomiar był dokładniejszy możemy wykonać trzy pełne obroty i zmierzony wynik podzielić przez trzy. Zamiast obserwować wentyl możemy zrobić kreskę kredą na oponie i przejechac się po czarnym gładkim asfalcie. Ślad kredy powinien się dwukrotnie odbić - a odległość pomiędzy nimi będzie długością obwodu. Otrzymany wynik w milimetrach wprowadzamy do licznika. Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.
28.05.2011, 15:14
Heh to ja sobie zmierzę obwód koła jak tylko przestanie padać deszcz. A resztę podam jak przeczytam instrukcję bo znalazłem hurrra.
28.05.2011, 15:47
Jak wymierzyć prawidłowo obwód koła?
Ustaw swój rower tak, aby zawór przedniego koła wskazywał pionowo w dół. Zaznacz na podłożu punkt styczności z kołem. Następnie przesuń rower o jeden obrót koła do przodu, tak aby zawór ponownie wskazywał pionowo w dół. Zaznacz ponownie punkt styczności. Zmierz odległość pomiędzy zaznaczonymi punktami styczności. Zmierzona odległość odpowiada obwodowi koła i jej wartość należy wprowadzić do pamięci licznika. Jeżeli wybrałeś wskazanie prędkości w km/h, obwód koła musi być wprowadzony w milimetrach. Jeżeli wybrałeś wskazanie prędkości w mph, obwód koła musi być wprowadzony w calach (inch).
28.05.2011, 21:41
No tak karolek, ale kakaowy już o tym napisał.
28.05.2011, 21:43
fiu fiu a co pisać nie wolno... heheh wiem póżniej zauważyłem... Ale obrazka nie dał.
29.05.2011, 11:22
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości