Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jaką doradzacie płytę główną pod SLI?
Witam
Jaką doradzacie płyte główną do SLI (2x GTX660) max 500zł,
procek I7 2600k (ew. 2700k, ew. 3770k) czyli socket 1155 (OC 4.5 do 5 GHz)
Aby miała co najmniej 2x sata3 (RAID0 na dyskach SATA3) i 2x USB 3.0

chipset prawdopodobnie Z77 - najnowszy, ale nie wiem czy najlepszy (chyba, że polecacie inny).

Myślałem nad Asrock Z77 extreme4, a może lepiej MSI z77A-GD55 ?
Jeśli nie polecacie tego Asrocka, to jakie ma wady?
Proszę piszcie dlaczego polecacie tą, a nie inną płytę.
Czy są w tym przedziale cenowym płyty gdzie w SLI obydwie karty grafiki jadą na x16, czy zawsze druga karta wolniej?

Jeśli ktoś spyta dlaczego zależy mi na SLI.
Przy wyborze SLI kierowałem się głównie osiągami FPS lepszymi niż GTX680:
2x gtx660 = ok 1360-1400 zł (allegro) 3dmark11 = 13 191 przy zastosowaniu wersji TI te osiągi jeszcze większe = 16 277
1x gtx680 = ok 1600-1800 zł (allegro) 3dmark11 = 9 466

Wdzięczność - najpiękniejcza waluta na świecie.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
[Obrazek: new_400x50.jpg]
  Odpowiedz
Ech nie polecam SLI ani CrossfireX bo często pojawiają się mikroprzycięcia, chwilowe spadki FPS. Lepiej kup jedną porządną kartę, np. radka 7970. Mobo tą MSI. A, i jeszcze - w benchmarkach ma więcej punktów, ale w grach średnio.
[Obrazek: ProcekAMD.gif]
  Odpowiedz
Dzięki za twoje "cenne" uwagi, ale pytałem jaką płytę kupić, a nie o SLI?
Proszę czytać ze zrozumieniem.
Jeśli masz szybkie łącze i chcesz ściągać z kilkudziesięciu serwerów uploadowych bez limitu prędkości, przetestuj TO:
  Odpowiedz
Boże ProcekAmd jakie Ty bzdury wypisujesz. Nie warto robić SLI? Jeden procesor graficzny kontra dwa - faktycznie moc obliczeniowa jest na pewno mniejsza. Mikroprzepiecia? W jakich Ty czasach żyjesz. Miałeś kiedyś chociaż jedną z tych technologii? Wątpię. Spadki fps'ów, nawet nie będę tego komentował.

Polx bierz Asrocka. Dobra porządna firma która robi dobre płyty za atrakcyjną cenę. Pomyśl może jeszcze o jakimś Asusie.

/Przepraszam za błędy i kropki, problemy z tabletem.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Tak, np. AsRock 970 Extreme4 (am3+) która rzekomo "jest dobra" , co prawda obsługuje 3 way CrossfireX i SLI też potrójne ma tylko 5 fazową sekcję zasilania. Dobra wiem, że ty jesteś na tym "forum" guru i ja praktycznie nie mam głosu. Wbij na jakieś PRAWDZIWIE FORUM O KOMPUTERACH, tam się czegoś nauczysz i może "wykażesz się". Chcesz to bierz cokolwiek. Dobra spadam bo szkoda czasu.
[Obrazek: ProcekAMD.gif]
  Odpowiedz
Byłem na PRAWDZIWIWYM FORUM O KOMPUTERACH i tam sami "experci" narzekają na SLI, że pradu żre, że mikro przycięcia, że zasilacz trzeba większy, a ja pytam ich jaką płytę wybrać do SLI, a nie czy SLI im się podoba, to wszyscy się na mnie rzucili.
Nikt nie potrafi zaakceptować wyboru innego usera. Chcę mieć SLI i tyle, jeśli nie wiedzą jak doradzić to po co się odzywają, okazało się że na 20 osób tylko 2 mają SLI i jedna mówi, że mikroprzycięcia są i jej to nie przeszkadza, a druga twierdzi, że nie widzi żadnych przycięć, reszta to po prostu malkontenci, którzy powtarzają brednie wyczytane w necie.

Przypomina mi to przeciwników 3D, na 100 osób trzem się nie spodoba 3D i to one właśnie w necie będą krzyczeć najgłośniej jakie to szkodliwe, a 97% ludzi się podoba, ale to juz nie ważne... eh te marudy.
  Odpowiedz
(06.02.2013, 20:29)ProcekAMD napisał(a): Dobra wiem, że ty jesteś na tym "forum" guru i ja praktycznie nie mam głosu. Wbij na jakieś PRAWDZIWIE FORUM O KOMPUTERACH, tam się czegoś nauczysz i może "wykażesz się". Chcesz to bierz cokolwiek. Dobra spadam bo szkoda czasu.

Ja jestem guru? Człowieku, każda osoba która się z tobą nie zgadza jest
cwaniaczkiem który próbuje się wykazać. Wiesz mi bywam na wielu innych
forach tylko pod pseudonimem i większość z nich ma tyle wspólnego z komputerami
co nic. Czy się wykaże? Nie mam zamiaru, forum do forma mojej rozrywki. Inni
wolą grać, siedzieć na facebooku a ja na forum. Jeśli chcesz wyzywać kogoś
od bogów to zostaw to dla siebie.

Jedno Ci powiem Polx, masz dużo racji. Widzę ten sam problem co Ty. Na forum
"eksperci" odradzają SLI czy CrossFire a większość z nich nigdy owej technologii
nie posiadała i powielają zdanie innych userów. Sam nie tak dawno miałem
2x GTX 670 i wydajność jaką na niej osiągnąłem była porównywalna z czołową
690-tką. Powiem to jeszcze raz, bierz Asrock Extreme. Nie miałem przekonania
do tej firmy bardzo długo, lecz po złożeniu koledze komputera, podkręceniu
procka i karty karta naprawdę trzyma poziom. Śmiało mogę polecić, ale
oczywiście mnie nie słuchaj bo jestem tutaj guru i nie mam racji :-P.
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
  Odpowiedz
Bierz płytę o której wspomniałeś w pierwszym poście. Dobry wariant, a AsRocki cieszą się dobra opinią. Te przepięcia to mit, wystarczy odpowiednio mocne zasilanie. Żre prąd, ale w porządnej gierce będziemy mieli okazję odbić jakaś elektrownię atomową i się zwróci. Haha
  Odpowiedz
Dzięki za wszystkie opinie. Wybrałem MSI bo była 40 zł tańsza, miała lepsze opinie w necie co do jakości wykonania i zasilania.
Trochę sie zdziwiłem jak przyszła bo nie było gdzie wpiąć moich dwóch DVD, hehe same SATA 2 i 3, a ja mam DVD na starej tasmie.
Ehh trzeba bedzie wymienić.
  Odpowiedz
To czekamy na testy po OC procesora - jestem bardzo ciekaw. Niestety nigdy nie miałem MSI a opinii
na jej temat jest sporo - i tych negatywnych i tych pozytywnych. Napęd DVD to w tej chwili koszt do 100 zł
także nie jest to wielki wydatek :-P.

Pozdro.
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości