Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Oczywiście, że preferuję manual. Jeździłem kilkanaście razy automatem, lecz co chwila ręka mi uciekała, a noga szukała sprzęgła. Może i to kwestia przyzwyczajenia, ale dla mnie prawie bezczynne siedzenia jest nudne. Nie mam radości z frajdy.
Powracając do automatu, to jest taki pojazd, w którym preferuję automatyczną skrzynię biegów. Są to ciągniki rolnicze. Wyposażone w bezstopniowe przekładnie i inne nowinki technicznie, świetnie ułatwiają pracę w polu i nie tylko.
Tylko skrzynia manualna.
Przy minimalnym nawet doświadczeniu za kierownicą biegi zmienia się automatycznie praktycznie bez udziału świadomości.
Przy okazji jest większa frajda z jazdy,oraz wprawny kierowca więcej wyciągnie z silnika na manualnej skrzyni!!
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Tylko skrzynia manualna, nawet nie wyobrażam sobie innej. Ten moment kiedy bieg wchodzi miękko i delikatnie na swoje miejsce, to bajka, sama przyjemność. Sprzęgło, bieg, gaz i w drogę, sama esencja jazdy samochodem, to prawie jak sex.
Niestety nie jestem jeszcze w posiadaniu prawa jazdy (dopiero w Marcu przyszłego roku) aczkolwiek
śmiem uważać że jazda samochodem (tym bardziej sportowym) z automatyczną skrzynią biegów to zbrodnia.
Przecież ta dynamika, zmiana biegów wszystko to co napisał tungar - to sama frajda, nie wymóg.
Odpowiadając na pytanie: Zdecydowanie manualna skrzynia + audi R8
Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Mój odjechany profil został porzucony. Nie odpowiadam na posty i wiadomości prywatne. Jedyna opcja kontaktu ze mną to mój śmieciowy email: b0hazard małpa o2.pl
24.08.2013, 01:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.08.2013, 01:12 przez adam-as.)
Automatem fajnie się jeździ jak masz czym przycisnąć.
Jeśli kupisz jakieś 1.6 czy 2.0 w automacie to się zanudzisz.
Automat musi mieć dobry i mocny silnik. To są moje odczucia bo
jeździłem tym i tym. Obecnie mam manuala, ale dla mnie to bez różnicy.
Jedna i druga skrzynia ma swój urok.
Musisz jeszcze wiedzieć, że auta z automatyczną skrzynią biegów spalają
o około 10% więcej paliwa.
admin napisał(a):Musisz jeszcze wiedzieć, że auta z automatyczną skrzynią biegów spalają
o około 10% więcej paliwa.
Z Tym się częściowo nie zgodzę. Prawda w tym jest taka, że starsze samochody, które miały skrzynie automatyczne 3 lub 4 biegowe spalały więcej, lecz współczesne automaty mają minimum 6 biegów, a coraz częściej jest to 7 lub 8 biegów i te automaty spalają mniej niż manualne.
Z tym się nie zgodzę, choć fakt naprawa skrzyni automatycznej jest droga, ale nie ma konieczności jej naprawiania pod warunkiem że umiemy się nią posługiwać i kupimy od osoby która umiala się obsługiwać z takową skrzynią