Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jaki wybrać telefon do 900 zł ?
Wiam. Jaki polecacie mi telefon
Parametry
-Dobre Zdjęcia
-Dobra Bateria
-Najlepiej klawiatura Qwerty
-Ekran może być dotykowy
-Mozliwosc zainstalowania dobrych gier i dobrych programów
-Cena rozsądana do 900zł

Myslałem nad
-HTC HD2 - tylko nie wiem jak z programami i nie lubię pisać na klawiaturze ekranowie. Ale może się skusze.
-Ipad 2 - Trochę jest drogi i wielki (do kieszeni sie nie zmieści)

To jaki mi polecacie ?
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
(03.12.2011, 13:04)metis napisał(a): Ipad 2 - Trochę jest drogi i wielki (do kieszeni sie nie zmieści)

Apple Ipad 2 to nie telefon a tablet. Jeśli chodzi o baterie to dno, z sugerowanych 10 godzin wytrzymuje ledwo 7/8 przynajmniej u mnie. Nie polecam tego tabletu ponieważ spodziewałem się po nim czegoś więcej a to nic innego jak powiększony Iphone.

Nie napisałeś czy ma to być telefon nowy czy też używany. Sugerując cenę do 900 zł mając namyśli HTC HD2 pewnie chcesz kupić telefon używany bo nowy w tej cenie nie kupisz.

Ja zastanowiłbym się właśnie nad tym HTC HD2 lub kupiłbym coś z Iphona w tej cenie najlepszy jest Iphone 3GS. Zależy również do czego ma Ci służyć telefon bo jeśli do:
  • Muzyki
  • Gier na wysokim poziomie
  • Aplikacjach, bajerach itp
  • Szybkości działania
  • Intuicyjnym menu
  • Obsługi bez rysika
  • Małym ale zgrabnym wyświetlaczu

to wygrywa zdecydowanie Iphone 3GS. HTC HD2 ma wyświetlacz pojemnościowy i system Windows Mobile więc bez rysika praca na tym wyświetlaczu to katastrofa. Zdjęcia pomimo że produkt firmy apple ma mniej pixeli zdjęcia są porównywalne. Strony internetowe przegląda się lepiej na Iphone'ie przynajmniej tak mi się wydaje, szybkość działania (wczytywania stron) jest porównywalna.

Jeśli chodzi o nawigacje wygrywa HTC ponieważ wgrasz na niego wszystko TomTom'a, AutoMapę a wyświetlacz jest na tyle wielki że spokojnie może Ci on zastąpić nawigacje. Muzyka wiadomo Iphone - nie ma lepszych muzycznych telefonów. Minusem jest tylko iTunes ale istnieją programy które omijają tą aplikację.

Moim zdaniem wybrałbym Iphone 3GS i szczerze Ci go polecam (System OS) ale HTC HD2 też jest niezły lecz mnie przestraszył w nim Windows Mobile który jest uważany za wielki niewypał. Wybór pozostawiam Tobie.

Odpowiedz
A może jakiś telefon z systemem Android ? Co o tym systemie myślisz ?
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
(03.12.2011, 18:50)metis napisał(a): A może jakiś telefon z systemem Android ? Co o tym systemie myślisz ?

To może opiszę krótko zalety i wady Google Androida porównując go do Windows Mobile 6.5 (taki jaki jest dostępny w HTC HD2). Na początku może trochę o interfejsie oferowanego przez Google Android. Istnieje wiele nakładek do Androida które są ciągle aktualizowane ale jedna rzecz różni je od Windows Mobile 6.5 - łatwość obsługi. Dla niektórych użytkowników Windy jest ona nie do końca tak intuicyjna jak ma to miejsce w wypadku Androida. W tej właśnie dystrybucji (Windows Mobile) często będziesz musiał zaglądać do książeczki obsługi aby "ogarnąć" niektóre funkcje. Ważną rzeczą w tych właśnie systemach jest to że telefony te nie posiadają klawiatury qwerty czyli telefonem będziemy sterować za pomocą palców. W Androidzie wszystkie przyciski, funkcje są dostosowane do rozmiarów palców natomiast w Windows Mobile nie zawsze jest tak kolorowo. Czasami bez pomocy rysika nie dasz rady uaktywnić niektórych funkcji i używanie telefonu zamiast być przyjemne staje się męczarnią a nie zawsze mamy przy sobie rysik i pozostają nam tylko własne palce.

Jeśli chodzi o stabilność systemów to wygrywa zdecydowanie Android - działa on w lżejszym środowisku, natomiast w Windows Mobile często nawet programy potrafią tak zabrudzić nam rejestr że musimy usuwać te śmieci (wgrywane podczas instalowania niesprawdzonych aplikacji z niepewnych źródeł) innymi dodatkowymi narzędziami do czyszczenia tego właśnie systemu. W Androidzie nawet jeśli jakaś aplikacja działa niestabilnie nie wpływa to na pracę całego systemu - plus dla Androida.

Jeśli zdecydowałeś się na telefon z systemem operacyjnym pewnie zależy Ci na różnych aplikacja czy też grach. W aplikacjach wygrywa zdecydowanie Android. Ilość aplikacji dostępnych w Android Market jest po prostu niezliczona. Dziennie przybywa tam kilka a nawet kilkaset aplikacji które możemy zainstalować w naszym telefonie. Oczywiście Windows Mobile też ma wiele aplikacji które możemy pobierać przez Windows Marketplace. Minusem Androida jest to że nie możemy wgrywać aplikacji na kartę pamięci jednak rozwiązaniem jest zrootowanie (rozblokowanie, złamanie systemu) telefonu a następnie wgranie aplikacji Apps2SD która pozwala na instalowanie aplikacji na karcie pamięci (opiszę to niedługo na forum jeśli będzie zainteresowanie). Aplikacje biurowe w Androidzie pozostawiają wiele do życzenia tu jednak niewielką przewagę ma Windows Mobile 6.5, jednak pamiętajmy że Android jest kierowany przede wszystkim do codziennego użytku, natomiast Windows Mobile dla ludzi prowadzących własną firmę.

Podsumowując,
Jeśli zależy Ci na codziennym użytkowaniu, masie bajerów (aplikacji) a mniej na funkcjach biurowych czy też nawigacji GPS lepszym systemem jest dla Ciebie Android. Nie zapomnijmy również że Google Android ciągle się rozwija, przybywa na niego coraz więcej aplikacji czego niestety nie można powiedzieć o Windows Mobile 6.5.X. Jednak pod względem biurowym, nawigacyjnym jest on o wiele bardziej funkcjonalny od swojego przeciwnika.
Musisz sobie zadać pytanie na czym bardziej Ci zależy, wtedy będziesz wiedział jaki system jest przeznaczony dla Ciebie.

Odpowiedz
Bardziej sie skupie na bajerach . I nie wiem co Wybrać Android czy OS ? czyba bardziej android tylko jaki telefon ?
  Odpowiedz
(03.12.2011, 20:15)metis napisał(a): I nie wiem co Wybrać Android czy OS ?

Android to praktycznie to samo co OS. Sam Jobs kłócił się z google że kradną jego pomysły i że Android jest podróbką OS'a. Jednak Android powstał szybciej i nikt nie jest w stanie udowodnić co było podróbką czego.

Może zastanów się i dołóż ok 200 zł i kup Sony Ericsson Arc.
System Android, nagrywa w HD 720p 30 klatek (fps), Wi-Fi, GPS ze wspomaganiem AGPS (internet), 8 Mpix, 512 Ram i procek 1Ghz no i karta 16Gb w zestawie.

Odpowiedz
B0hazard napisał(a):Minusem Androida jest to że nie możemy wgrywać aplikacji na kartę pamięci jednak rozwiązaniem jest zrootowanie

Można przenieść zainstalowane aplikacje bez komibinowania.
Na moim htc wildfire s z androidem 2.3.3 mogę przenieść zainstalowane aplikacje na kartę SD.
Oczywiście systemowych nie mogę ruszyć i musiałbym zrootować telefon.

Odpowiedz
Polecam ci Samsung GT-S8500 Wave

Kupisz go już od 700 zł

http://www.ceneo.pl/7432059

Mam takowy, który śmiga na Bada OS
  Odpowiedz
Mam narazie HTC HD2 ale bateria jest bardzo słaba. i będe sprzedawał.

Zmieniam Wymagania.
*Połączenie z PC (Teamviewer,VNC)
*Wi-Fi
*Dobry Aparat(Zdjęcia i Filmy)
*Klawiatura QWERTY
*Mało Awaryjny

:)
  Odpowiedz
(07.01.2012, 19:18)metis napisał(a): Zmieniam Wymagania.
*Połączenie z PC (Teamviewer,VNC)

Czyli praktycznie nie zmieniłeś wymagań (oprócz qwerty) ponieważ aplikacja,
Teamviewer oraz VNC jest dostępna na każdym telefonie z systemem android.
Akurat ja na Iphonie mam ciekawą aplikację która działa lepiej niż VNC i
dobrze się na niej pracuje.

Odpowiedz