Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jakie konsekwencje za jazdę bez papierów?
Czy ktoś z was orientuje się jaka jest kara za jazdę motocyklem/motorowerem bez żadnych dokumentów na niego? Bez tablic, dowodu rejestracyjnego i innych wymaganych. Mianowicie chodzi mi o jazdę pojazdem legendarnym - Motorynką Romet :D. Mam prawo jazdy AM ale żadnych dokumentów, jestem niepełnoletni. Proszę o odpowiedź :D
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
  Odpowiedz
Grozi Ci mandat 500 zł lub grzywna do
5000 zł. W przypadku spowodowania
kolizji - pokrycie odszkodowania z
własnej kieszeni. W razie
spowodowania wypadku: zapewne
surowszy wyrok.
  Odpowiedz
Mogą też Ci 'odwiesić' możliwość robienia innych kategorii.
  Odpowiedz
Na pewno wolno cię nie puszczą :P
Jeżeli chodzi o kary to mandat i to nie mała sumka ;) Ostanio prawo stało się surowsze dla tych co jedżdż bez prawka czy tam karty motocyklowej/motorowerowej. Jakiś większych informacji na ten temat nie mam, ale gdzieś o tym chyba czytałemMysli
Życie nie ma ścieżek na skróty.
[Obrazek: 9dLeST2.png]

Odpowiedz
Brak prawa jazdy jeszcze przejdzie bez większego huku ale dużo nie ciekawiej jest z brakiem OC, ponieważ w tym przypadku mogą Ci wlepić około 3 tys zł grzywny.

A co jeśli spowodujesz wypadek w którym ucierpiało nowiutkie auto i jego ubezpieczyciel wystawi Ci rachunek na 20 tys zł?
Za kilkaset złotych można sobie ładnie skomplikować życie ;)
[Obrazek: jGTeTrj.png]

"Tak młody jak dziś nie będziesz już nigdy. Wykorzystaj to z myślą o Twoim jutrze."

Odpowiedz
Ogólnie za brak uprawnień jest 500zł mandatu i zakaz na 5 lat zdawania prawka :)
5 lub 3 teraz dokładnie nie pamiętam musialbym dopytać się szwagra :)
  Odpowiedz
Cassius napisał(a):Mam prawo jazdy AM
BeatBox napisał(a):Ogólnie za brak uprawnień jest 500zł mandatu i zakaz na 5 lat zdawania prawka

Czytaj uważnie! Mam prawko jazdy tylko nie mam dokumentów na pojazd!

Ale już wszystko wiem, dzięki można zamknąć :).
A we mnie samym wilki dwa oblicze dobra oblicze zła
walczą ze sobą nieustannie wygrywa ten, którego karmię
  Odpowiedz
Tak czy siak brak dokumentów jest brakiem za który zostaniesz ukarany :)
  Odpowiedz