Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jakie książki lubicie?
Może ja zacznę moje ulubione to:
-Dimitryi Glukowsky ,,Metro 2033 i 2034''
-Wladimir Nabokov ,,Lolita''
-Hugh Laurie ,,Sprzedawca broni''
-Wiktor Suwrow ,,Specnaz''
-Jim Stoval ,,Bezcenny dar''
  Odpowiedz
Jestem namiętnym czytelnikiem i gdybym miał wymieniać wszystkie książki, które mi się podobały... nie da rady. Generalnie z naszych rodzimych pisarzy to Kraszewski, Karol Bunsh, Sienkiewicz i ostatnio pisarz z mojego miasta, Andrzej Pilipiuk, którego wszystkim lubiącym się pośmiać polecam. Z zagranicznych autorów Stephen Coonts, Terry Pratchet, Robert Ludlum. To tylko kilku autorów, bo jak mówię, ciężko byłoby wymienić wszystkich. Pozdrawiam.
  Odpowiedz
Ja również mnóstwo czytam - począwszy na Christie, przez Meg Cabot (tak właśnie! ;D) do Gombrowicza.
Moje ulubione książki tudzież serie:
Saga Zmierzch
Seria Harry Potter
"Pośredniczka" Meg Cabot
seria o Sabinie Kane - Jaye Wells
Opowieści z Narnii
Trylogia Czarnego Maga - Trudi Canavan
Przeminęło z wiatrem
Wichrowe Wzgórza
Ania z Zielonego Wzgórza
książki Paulo Coelho - Zwycięzca jest sam, Alchemik, Weronika postanawia umrzeć, Być jak płynąca rzeka - reszty jeszcze nie przeczytałam:)
książki Marty Fox - Karolina XXL, Kobieta Zaklęta w Kamień, seria Pierwsza Miłość, Magda.doc, Paulina.doc
ostatnio zaczęłam czytać Pięcioksiąg Pieśni i Miecze Cunningham Elaine
oprócz tej listy poezje Bursy, Marcina Świetlickiego, Wojaczka - jak i wszystkich poetów wyklętych, Anne Sexton

uff, to chyba wszystko :) Każdą z tych książek, serii, poetów polecam jak najmocniej:)
  Odpowiedz
Ja też nie jestem w stanie wymienić konkretnych ulubionych książek, bo to temat rzeka... Z takich mi najbliższych to byłby na pewno:
- "Lód" i "Inne pieśni" Jacka Dukaja
- "Anna Karenina" Lwa Tołstoja
- "Nędznicy" Wiktora Hugo
- "Ferdydurke" Witolda Gombrowicza
- "Chłopi" Władysława Reymonta
- "Mistrz i Małgorzata" Michaiła Bułhakowa
- "Władca Pierścieni" J. R. R. Tolkiena
- "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza

Łatwiej będzie chyba ogólnie określić, co czytam i pisarzy:
- przede wszystkim fantastyka i przede wszystkim mój Mistrz ;) Jacek Dukaj, a rozmieniając się na podgatunki:
fantasy: Andrzej Sapkowski, Terry Pratchett, J. R. R. Tolkien, Jakub Ćwiek, lubię też cykl o Harrym Potterze J. K. Rowling, a ostatnio przypadła mi do gustu Trudi Canavan
science fiction: Philip K. Dick, Robert Silverberg, Orson Scott Card
horror: Stephen King i Edgar Allan Poe
- kryminał: Joanna Chmielewska, no i klasyka - Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Joe Alex
- sensacja: powieści szpiegowskie Jacka Higginsa, czy Davida Morrella
- thriller: przede wszystkim Thomas Harris i jego seria o Hannibalu Lecterze, thrillery medyczne Robina Cooka i prawnicze Johna Grishama, a moje najnowsze odkrycie to Michael Crichton
- klasyka polska: Gombrowicz, Reymont, Żeromski, Sienkiewicz, Nałkowska, Zapolska, Kuncewiczowa, Prus
- klasyka rosyjska: Tołstoj Lew i Aleksy, Dostojewski, Bułhakow, Nabokov
- w ogóle lubię klasyków, wymieniając choćby Hugo, czy Dickensa
- literatura jakkolwiek związana z tematyką II wojny światowej, prym wiedzie u mnie Hans Hellmut Kirst
- mitologia, w szczególności grecka i rzymska (Jan Parandowski rządzi), a ostatnio zainteresowałam się naszą rodzimą, słowiańską (i tu polecam "Bogumiła Wiślanina" Pawła Rochali)
- od czasu do czasu sięgam po klasykę dziecięcą i młodzieżową, przede wszystkim ukochałam Lucy M. Montgomery, Frances Hodgson-Burnett, Kornela Makuszyńskiego i Rudyarda Kiplinga
- z poezji lubię szczególnie Marię Pawlikowską-Jasnorzewską, Bolesława Leśmiana, Władysława Broniewskiego, Edwarda Stachurę i wspomnianego już Edgara Allana Poe
  Odpowiedz
A ja myślałem, że czytam dużo książek:)
  Odpowiedz
Ja może jakimś wielkim czytelnikiem nie jestem, ale lubię poczytać książki fantasy :)
Z takich ulubionych, które przeczytałem to:
Harry Potter
Opowieści z Narnii
Władca Pierścieni :P
  Odpowiedz
Ja nie jestem taką stałą czytelniczką jak Wy :)

Ale u mnie mnóstwo psychologicznych i dokumentalnych :)) tylko czekają w kolejce aż znajdę czas, aby utulić wzrokiem ciepłe literki :)
  Odpowiedz
(27.07.2011, 15:58)nierealna napisał(a): ...aby utulić wzrokiem ciepłe literki...

Bardzo ładnie powiedziane, chyba sobie to podkradnę. ;)

A książki psychologiczne, to w sensie naukowe na temat psychologii, czy po prostu beletrystyka skupiająca się na psychologii i przeżyciach wewnętrznych bohaterów?
  Odpowiedz
Mnie tyko zafascynował Kubuś Puchatek, tylko jego przeczytałem całego :D
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
Ja nie przepadam za czytaniem książek w formie elektronicznej (pdf, doc itp.). Stawiam raczej na tradycyjne książki, jakie bywają w bibliotekach. Mój gust jest zróżnicowany. Książki, które uwielbiam sobie czytać wieczorami to:

- "Łańcuch Krwi" (Są tego trzy części - 1 część: "Poszukiwany Major Błysk"; 2 część: "Dziedzictwo Towarzysza Kozakowa" i 3 część: "Polowanie na Cygana". Autorem tych książek jest Mirosław Prandota). Są to książki historyczne. Akcja dzieje się w czasie II Wojny Światowej i kilka lat później. Opowiada o losach pewnego oddziału Armii Krajowej. Pierwsza część dotyczy okresu, gdy Niemcy okupowali Nasz Kraj. Druga dotyczy czasów, gdy Armia Ludowa wraz z Rosjanami wybijali AK-owców, gdyż nie popierali "Władzy Ludowej". Niestety nie udało mi się dotrzeć do trzeciej części. Książki zapewne spodobają się osobom, które interesują się tym okresem w historii.

- "Jurassic Park" (Jak sama nazwa wskazuje, dotyczy kultowego filmu "Jurassic Park", z tym że film jest tylko streszczeniem tej wspaniałej książki. Autorem opowieści jest Michael Crichton.)

- "Raptor Red" (Jest to książka, którą w pewnym sensie można porównać do "Jurassic Park". Opowiada ona o losach pewnego dinozaura z gatunku Velociraptor. Autorem tej książki jest słynny paleontolog Robert T. Bakker.)

- "Blesso, Adonis i inni" (Książka opowiada o losach pewnego nastolatka, który został niesłusznie oskarżony o kradzież i trafił do zakładu poprawczego. Opisuje, jak szczebel po szczebelku staje się on ze zwykłego "frajera do bicia" facetem, który nie pozwala sobą "pomiatać". Autorem książki jest Marek Ołdakowski.)

- "Pamiętnik narkomanki" (Książka opowiada o pewnej nastolatce, która w pewnych okolicznościach spróbowała narkotyków i wpadła w nałóg. Następnie walczy o to, aby się tego nałogu pozbyć. Autorem książki jest Barbara Rosiek.)
"Wszyscy Kłamią"... - Gregory House
  Odpowiedz