Jakie projekty warto zrobić do CV?
|
20.02.2018, 12:37
Witam, za kilka miesięcy będę szukał swojej pierwszej stałej pracy. Chciałbym, aby najlepiej to była praca jako młodszy programista lub, żeby to był przynajmniej staż na takim stanowisku. Aby przekonać do siebie pracodawcę, chciałbym mu pokazać jakieś swoje projekty, które tu publikuję: https://github.com/arkadiusz97 Jednak słyszałem sporo opinii, że te moje projekty są za małe jak na coś do CV. Więc tu pojawia się pytanie, co można napisać czym można by przekonać przyszłego pracodawcę? Jedyny pomysł jaki teraz mam, to narzędzie do zmiany nazw wielu plików na raz, jednak nie wiem czy to będzie coś odpowiedniego do CV, ponieważ jest trochę takich narzędzi. W dodatku taki projekt nie będzie za specjalnie skomplikowany. A innych pomysłów niestety nie mam.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
20.02.2018, 14:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2018, 14:24 przez Swordancer.)
Zrób coś większego, np. aplikację do zarządzania klubem fitness, z bazą danych, obsługą karnetów, ogólnie klientów, kontami pracowników itp. Jak to połączysz jeszcze ze stroną internetową i/lub apką mobilną masz perfect projekt pod CV. Wzbogać go o dokumentację. Najlepsze projekty, to takie, które możesz sprzedać.
20.02.2018, 14:28
20.02.2018, 14:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.02.2018, 14:40 przez Swordancer.)
Tak, zależy od branży, która Cię interesuje. Jeśli chcesz pracować w firmie, która robi różne aplikacje dla klientów, to najlepiej robić aplikacje, które można potem sprzedać. Jak chcesz pracować dla firmy zajmującej się grami, to można zająć się tworzeniem skryptów do gier, np. w Unity można je sprzedać, w Unreal Engine też. Można też pracować nad implementacją własnych modułów do popularnych silników. Jak interesuje z Cię programowanie w energoelektronice, skup się na aplikacjach z tej branży. Przy aplikacjach internetowych warto wybrać, czy backend, czy frontend. Skupienie się na obu do perfekcji jest raczej za trudne na początek.
Jeszcze dodam, że typowo Windowsowe apki też można sprzedać, tylko muszą być sensowne. Dodać do Windows Store za free i zobaczyć opinie, jak się przyjmie dodać cenę i jeszcze zarobić.
20.02.2018, 14:45
21.02.2018, 13:44
Musiałbyś nad nim sporo popracować, do sklepu trafiają raczej apki zgodne ze standardami W10 i Windows Store, po za tym musiałbyś ją dopracować, by jakoś wyglądała.
![]()
21.02.2018, 14:16
(21.02.2018, 13:44)Swordancer napisał(a): po za tym musiałbyś ją dopracować, by jakoś wyglądała.Co z tym wyglądem masz na myśli? Bo poprawiłem niedogodności związane z np. brakiem możliwości zmiany rozmiaru okna, a sam interfejs z założenia miał być możliwie jak najprostszy. Tak w ogóle to program do zmiany nazw wielu plików na raz byłby dobry tak jak ten? ![]()
22.02.2018, 03:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.02.2018, 03:34 przez Swordancer.)
Mam na myśli raczej nowe trendy związane z interfejsem. Nie wiem jak tam z polityką Windows Store, ale wydaje mi się, że większość aplikacji ma interfejs Metro. Oczywiście nie mam na myśli, że tak musi być, ale myślę warto trzymać się nowych trendów. Nigdy nie wrzucałem nic do sklepu Windowsa, więc ogarnij sobie co i jak i może spróbuj. Myślę jednak, że bez standardów nowego interfejsu się nie obejdzie.
![]() |