Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Jan Paweł II
W niedalekiej przeszłości była rocznica śmierci Jana Pawła II. Papieża Polaka tak uwielbianego przez wszystkich. Ale czy aby na pewno? Otóż nie. Uważam, że ta otoczka świętości wokół jego osoby to jakaś fanaberia. Faktem jest, że zrobił wiele dobrego jednak zrobił również coś co przekreśla w moich oczach wszystkie jego dobre uczynki. Deklarował się jako zagorzały wielbiciel dzieci i młodzieży jednocześnie kryjąc i broniąc pedofilię wśród księży. Czy tylko ja widzę tę hipokryzję? Jak świętym może zostać ktoś kto pośrednio przyczynił się do zniszczenia wielu mały osób? Kończę bo poniosą mnie emocje. A Wy co o tym myślicie ?
  Odpowiedz
„ kryjąc i broniąc pedofilię wśród księży.” - jakieś konkrety ,przykłady takich zachowań, bo jeżeli nie masz to nawiązując do twojego postu ten twój wpis przekreśla wszystkie twoje dotychczasowe inteligentne wypowiedzi w necie do tej pory.
  Odpowiedz
Myślę, że się trochę zagubiłaś. Przeczytałaś coś w internecie i od razu w to wierzysz. Jeśli ktoś uważa, że Jan Paweł II kryje pedofilów, to jest w błędzie. Wiadomo, że media wolą księdza pedofila niż jakiegoś szaraka i łatwiej jest oczernić kościół, skupiając uwagę właśnie na takich księżach. Oczywiście jak wszyscy zasługują oni na karę, ale jeśli kiedykolwiek jakiś biskup, kardynał czy papież, chronili tożsamość księdza pedofila, to nie dlatego, że go bronią, ale dlatego, że chronią przed mediami opinię kościoła, bo takie przypadki stają się pożywką i jeden wyjątek potrafi zepsuć i nastawić wrogo do kościoła tysiące osób. Takie przypadki łatwo wykorzystać do manipulacji ludźmi, choćby Tobą, bo dajesz się w to wkręcić. Nie wątpię, że otrzymali stosowną karę i zostali wydaleni przez kościół, ale tuszowanie tego ma zapobiec złej opinii, którą społeczeństwo wchłania jak cukierki. Gdyby w twojej rodzinie, ktoś okazał się pedofilem, to czy śpiewałabyś o tym każdemu, czy starała się bronić opinii reszty rodziny? Otoczenie z pewnością stałoby się toksyczne, ponieważ znacznie łatwiej jest powiedzieć, że ktoś jest zły niż dobry. Znacznie łatwiej jest przekonać do nienawiści niż do wyrozumiałości. Zapamiętaj że kościół to ludzie i wszędzie znajdą się złe i podłe osobniki. Nie ma na Ziemi żadnej grupy bez skazy. Trzeba nauczyć się odróżnić, to co faktycznie kościół robi, a jest niewłaściwe i to co jest jedynie pożywką dla mediów i próbą oczerniania kościoła. Da mnie kościół to zwykła organizacja, nie jest nieskalania i jak wszędzie wiele w niej zła. Wielu papieży, kardynałów, biskupów było zwykłymi prostakami pragnącymi władzy, którzy robili okropne rzeczy, ale obecnie wszystko idzie do przodu. Nie wątpię w dobre intencje większości tych wyżej postawionych w kościele i choć nie uznaję wszystkiego za właściwe, to z pewnością dla wielu ludzi staje się oparciem i jestem przeciwny atakom na jego reputację.

Jeśli w życiu kościół nie jest Ci potrzebny, to po prostu olej go długim sikiem, jak to zwykle śmiem mówić. Ludzie lubią udawać, że los innych leży im na sercu, a nie potrafią zadbać nawet o własnych bliskich i zwalczać sporów we własnej rodzinie. Próbują jednak rzucić się na polityków, kościół i inne organizacje, na które nie mają praktycznie żadnego wpływu, lubią o tym plotkować, a przecież sami nie jesteśmy aniołkami.

Proszę zmień nazwę tematu, ponieważ trochę źle mi się skojarzyła Haha
  Odpowiedz
[Obrazek: Y3AbJ8Z.jpg]
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości