[K]=Kilo - Jednostka fizyczna nazywana Kilo Oznacza tysiąc
W Praktyce!
Mam do sprzedania 2KK Pkt (2 Miliony)
On ma 1K Złotych (Tysiąc)
Mam nadzieje że pomogłem
Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!
Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!
Jednostka [K] - co oznacza?
|
27.09.2012, 13:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2012, 14:59 przez MissFuneral.)
Coraz częściej jak używam zwrotów np 30K to się pyta każdy co to oznacza to ja postaram się wam to wyjaśnić !
[K]=Kilo - Jednostka fizyczna nazywana Kilo Oznacza tysiąc W Praktyce! Mam do sprzedania 2KK Pkt (2 Miliony) On ma 1K Złotych (Tysiąc) Mam nadzieje że pomogłem Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
27.09.2012, 13:54
Z 1K to sie spotykam, ale by pisac 2KK pkt, to dziwne troche i jednak malo zrozumiale, lepiej pisac od razu 2 MLN...
Niby tak KK To ludzie dodają i tak zostało ustalone każdy pisze jak chce to na to się nie poradzi. Poczytaj pare razy to sobię utrwalisz.
27.09.2012, 14:19
Nic nie musze sobie utrwalać, wiem o tym dobrze, ale raczej nie mam zamiar tego stosować. masz racje kazdy pisze jak chce, Ty mozesz pisać KK, a inni nawet se mogą pisac cyferki rzymskie... chyba nie ma co dalej ciągnąc tego wątku.
27.09.2012, 14:47
Muszę się wtrącić.
K - to kelwin, czyli jednostka temperatury. k - to przedrostek (nie jednostka!) oznaczający kilo, czyli tysiąc, tak jak piszesz. Jedynie w informatyce do oznaczenia przedrostka kilo używa się K (np. KB).
28.09.2012, 19:54
Eh jak widzę osoby piszące 5 kk, 2k to od razu mi to mówi o mało wyedukowanej osobie.
Należy pisać prawidłowo polską pisownią. A jak już chcecie skracać to pisać można tak: 1 tys, 2 tys, 30 tys ... Uwaga! Pisząc: 1 tyś; robimy także błąd
Sukces nigdy nie jest ostateczny. Porażka nigdy nie jest totalna. Liczy się tylko odwaga.
Strona z tapetami na pulpit - polecam
28.09.2012, 20:05
Diablo09 napisał(a):Eh jak widzę osoby piszące 5 kk, 2k to od razu mi to mówi o mało wyedukowanej osobie.Szczerze mówiąc mnie też. Z pisownią typu "2 k" na określenie dwóch tysięcy tak naprawdę spotykam się tylko tutaj, w dziale Targowisko, a "2 kk" to już w ogóle jakiś dziwoląg. Zresztą, tak jak pisałam, to "k" to przedrostek, co znaczy, że coś po nim musi być, jakaś jednostka, jak: kg - kilogram (czyli 1000 gramów), kcal - kilokaloria (1000 kalorii), itd. Diablo09 napisał(a):A jak już chcecie skracać to pisać można tak: 1 tys, 2 tys, 30 tysZ kropką po "tys"! |