Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

KRADZIEŻ KONTA agata945
Kurcze.To zależy od długości hasła czy bez różnicy czy hasło składa się z 4 czy 12 znaków bo i tak się włamią?
  Odpowiedz
Zależy jak ktoś się włamuje. Najprawdopodobniej załapałeś się na keyloggera który jak już pisali w crackach do gier (nie zawsze ale najczęściej).
Wtedy nie robi to różnicy jak długie masz hasło :)
---
  Odpowiedz
Odzyskałam konto i punkty :)
  Odpowiedz
(14.01.2012, 10:36)agata7852 napisał(a): odzyskałam konto i punkty :)
Mnie tylko dziwi jedno.O ile wiem, aby zmienić hasło na koncie w portalu Chomikuj.pl trzeba
potwierdzić zmianę poprzez email.
Domniemany złodziej ma więc 2 możliwości:

1. Albo znał hasło również do Twojej skrzynki lub również się do niej włamał.
2. Albo dostał się do bazy danych MySQL.

Dziwne bo nie sądzę, aby Chomikuj.pl należycie nie zabezpieczyło swojej bazy,
zwłaszcza, że jest co zabezpieczać.

Ewidentnie jednak opisane tu działania wskazują na osoby trzecie więc
można wykluczyć błędy w oprogramowaniu.
Wydaje mi się, że sprawę należało by pociągnąć dalej.

Odpowiedz
Ale ja na pewno hasła nikomu nie podawałam. Na chomikuj i poczcie miałam całkiem inne hasełka...
Ktoś siedział nad tym podejrzewam długo, bo po włamaniu, nowy właściciel (włamywacz) widziany był przed 6 rano... a i najlepsze jest to że ten cały oskar (nazwa chomika) robi ze mnie głupka i udaje że on się nie włamywał, a przecież ewidentnie mam raport do kogo były moje punkty przesyłane...
  Odpowiedz
To jeszcze mu konta nie usunęli za takie coś??
  Odpowiedz
Żeby zmienić hasło wystarczy najpierw zmienić adres e-mail a potem hasło, wtedy wszystko jest bez problemu dla złodzieja.
Bezsensowne jest to że podczas zmiany adresu e-mail na inny trzeba potwierdzić nowy adres, zamiast żeby potwierdzenie wysyłane było na stary mail to wysyłane jest na nowy i tym samym złodziej nie ma problemu ze zmianą wszystkich danych.
  Odpowiedz
tonyviroos napisał(a):Żeby zmienić hasło wystarczy najpierw zmienić adres e-mail
Nadmienię, że Chomikuj.pl odpowiada prawnie za przechowywanie Waszych
adresów email. Dlatego napisałem, że sprawę można pociągnąć dalej,
oczywiście jak ktoś ma chęci, czas i być może pieniądze.
Większość to niestety olewa ponieważ "poszkodowany" jest z tego co widzę zawsze omamiony
punktami jakie miał. Jak już chomikuj zwróci punkty, każdy cieszy się od ucha do ucha i nie składa
dalszych reklamacji. Grunt to mieć punkty. Punkty ponad wszystko!

Dużym prawdopodobieństwem jest również słabe hasło do profilu przez które haker
może się w prosty sposób włamać. Słabe hasło to klucz do drzwi naszego profilu.
Pamiętajcie o tym. Założę się, że większość włamań jest właśnie przez słabe hasło.
  Odpowiedz
(22.01.2012, 09:35)adam-as napisał(a): Nadmienię, że Chomikuj.pl odpowiada prawnie za przechowywanie Waszych
adresów email. Dlatego napisałem, że sprawę można pociągnąć dalej,
oczywiście jak ktoś ma chęci, czas i być może pieniądze.
Większość to niestety olewa ponieważ "poszkodowany" jest z tego co widzę zawsze omamiony
punktami jakie miał. Jak już chomikuj zwróci punkty, każdy cieszy się od ucha do ucha i nie składa
dalszych reklamacji. Grunt to mieć punkty. Punkty ponad wszystko!

Dużym prawdopodobieństwem jest również słabe hasło do profilu przez które haker
może się w prosty sposób włamać. Słabe hasło to klucz do drzwi naszego profilu.
Pamiętajcie o tym. Założę się, że większość włamań jest właśnie przez słabe hasło.

OK, powiedzmy że chce tą sprawę pociągnąć dalej. Co proponujesz ?
  Odpowiedz