Pierwszy komputer MEDION z Allegro nie jest oryginalny. To podróbka. Składany na własne życzenie sprzedawcy.
Według obudowy oryginał to MEDION Akoya MD 8830 o zupełnie innych parametrach i innej cenie (około 500 €).
Ogólnie parametry ma OK (ten składak z Allegro) i wszystkie gry z lat 1995 - 2003 powinny działać w nim na wysokich parametrach.
Wąskim gardłem dla gier jest szyna danych karty graficznej rzędu 64 bitów. Najlepszym rozwiązaniem okazałaby się karta z szyną 128 bitów.
Procesor dwurdzeniowy to nawet za dużo w porównaniu do reszty podzespołów - sprzedawca wyraźnie chce naciągnąć nieświadomego kupującego na zakup.
Ja miałem komputer z procesorem jednordzeniowym i wszystkie gry z lat 1995 - 2003 działały mi na wysokich parametrach z tym że ja miałem kartę graficzną z szyną 128 bitową i pamięcią 128MB. Gry z lat 2004 - 2007 działały mi na średnich i niskich parametrach ale działały płynnie.
Dysk 40GB to bardzo dużo - nie dajmy się zwariować, śpiewał Rynkowski - instalując na nim system Windows XP i kilka mniejszych programów zostaje około 37GB dla gier, filmów i muzyki.
Nie wiem po jakiego buta w tym komputerze karta dźwiękowa 7.1 ?! Toż to wyrzucanie kasy w błoto. Zwykła karta dwukanałowa spokojnie by wystarczyła. To już drugi parametr tego komputera, który odstrasza mnie od zakupu.
Zasilacz 350W jest OK ale obudowa Mikro-ATX już nie.
Najważniejsze to płyta główna. O dziwo jest to
MSI MS-7366 (
Parametry).
Jest to full wypas płyta główna, której sercem jest chipset nVidia nForce 630i.
Płyta ma zintegrowaną kartę graficzną nVidia GeForce 7050.
Jak się okazuje w tej cenie jest to dobra karta co widać na załączonym filmiku gdzie nawet na takiej karcie można spokojnie zagrać w grę Need For Speed Pro Street przy rozdzielczości 640x480:
Na szczęście dzieci bardziej skupiają się na grze niż na tym jak ona wygląda przy rozdzielczości 640x480. Da się grać? No pewnie!
Ale jest pewien problem bo skoro na tej karcie można grać to po co w zestawie z Allegro jest druga karta ATI Radeon X600 128MB 64 BIT skoro wydajnością nie odbiega od tej zintegrowanej? Czyżby jest to następny chwyt na sprzedaż tego komputerka? A mógł sprzedawca bardziej wypromować tą zintegrowaną grafikę tak jak ja to powyżej zrobiłem i zapewniam że komputer byłby o te 50zł tańszy. A i byłoby więcej chętnych.
Komputer jest używany na bank. To składak i nie jest oryginalny. Obudowa jest od innego komputera i opakowanie (cytuję: fabrycznie zapakowany) pewnie też. Sprzedawca jest znany zatem na pewno ma zgrzewarkę do folii i sam zgrzewa opakowania aby wyglądały na "fabrycznie zapakowane" - ja sam tak bym robił aby dostać Pozytywa.
Zdjęcia obudowy nie są zgodne z oryginałem - pierwsze foto ma naklejkę Intel Core 2 Duo a drugie foto ma już naklejkę Intel Pentium D. Ja już mam drgawki gdy coś takiego zauważam.
Jest jeszcze wiele drobnych ustrojstw przemawiających za tym że ten komputer jest używany.
Drugi pecet od MDM Komputery jest dużo lepszy ale bez przesady.
No niestety nie wiadomo jaką ma płytę główną. Chipset AMD 780v to wersja biurowa i bardzo uboga. 780v nie obsługuje CrossFire zatem stosowana jest jedynie w płytach głównych do zastosowań biurowych - pakiety biurowe, internet i inne programy.
Układ posiada wbudowaną grafikę ATI Radeon HD 3100.
Procesor jednordzeniowy AMD Athlon 64 2700MHz w zupełności wystarczy chociaż na systemie 32-bitowym nie wykorzysta w pełni swoich możliwości.
Pamięć 2GB jest wystarczająca dla wielu gier z przedziału 1995 - 2004.
Niestety zintegrowana grafika ATI Radeon HD 3100 nie jest jakąś "supernową".
Jest za to odrobinę lepsza od nVidia GeForce 7050 z pierwszego komputera.
Zatem w gry z lat 2007 - 2011 albo nie pogramy albo pojawią się błędy wyświetlania.
Karta posiada dwa wyjścia wideo Display-Port i DVI.
Jeżeli zdjęcia są zgodne z oryginałem to:
- płyta jest poprzedniej generacji (nie obsługiwane już gniazdo COM)
- zintegrowana jest podstawowa karta dźwiękowa dwukanałowa z wyjściem na głośniki i wejściem na mikrofon
- płyta posiada aż 6 gniazd USB (prawdopodobnie 4 w wersji 1.1 i 2 w wersji 2.0)
- płyta ma zintegrowaną podstawową kartę sieciową
- możliwości płyty głównej to aż 4 gniazda na kości pamięci (maksymalnie do 4096MB)
- na płycie są widoczne 4 gniazda S-ATA (prawdopodobnie w wersji SATA/150)
- płyta posiada 1 gniazdo PCI-Express x16 dla karty graficznej dołączanej do komputera jako osobny element
(takie karty są dużo lepsze od zintegrowanych ale czasami mogą kosztować nawet połowę ceny całego komputera)
- płyta posiada 1 gniazdo PCI na inne karty rozszerzeń jak: karta graficzna starszej generacji, karta dźwiękowa, karta sieciowa, karta Wi-Fi, kontroler SATA II/III, kontroler USB, kontroler FireWire i in.
- płyta posiada dwa gniazda PCI Express x1 dla: kart graficznych najniższej jakości (tzw. budżetowe), kart dźwiękowych, kart sieciowych i innych kart rozszerzeń.
Komputer HP posiada napędy S-ATA (dysk i nagrywarka DVD) więc w przyszłości nie będzie problemu przy jego rozbudowie (o ile dzieci gdy dorosną będą się takimi sprawami zajmować)
Dla tak słabych komputerów proponuję system Windows XP Professional.
System Windows Vista będzie działać wolniej a Windows 7 jeszcze wolniej.
Oba nie posiadają monitora, myszki, klawiatury i głośników a to też dodatkowe koszta no chyba że masz już coś z powyższych.
Informacja: Jeżeli nie masz monitora, klawiatury, myszki i głośników to podczas wyszukiwania czy zakupów nie sugeruj się nazwą "komputer" tylko "zestaw komputerowy" a unikniesz niepotrzebnych frustrujących niespodzianek.