Komputer nie czyta dysku albo CD-romu
|
Najpierw ustaw na jednej taśmie tak jak było na początku: Dysk pod Master a DVD-RW pod Slave. Dysk musi mieć zworkę ustawioną na Master (Czasami nie musi mieć zworki ale to musisz odczytać z naklejki na obudowie dysku twardego) a DVD-RW musi mieć zworkę na Slave (Czasami nie musi mieć zworki ale to musisz odczytać z naklejki na obudowie napędu DVD-RW). Potem wybierz w BIOSie funkcję Load Optimized Defaults. Co będzie później to zobaczymy.
Odjechani.com.pl, to bardzo przyjazne forum wielotematyczne. Zapraszamy do darmowej rejestracji! Kliknij "rejestracja" i...
18.03.2011, 22:26
Powiem szczerze nie będe już kombinował, zrobiłem co miałem zrobić i tak brat cioteczny zabiera kompa
Dzięki wielkie za pomoc bez was nie dałbym rady Pozdrawiam
18.03.2011, 23:44
Może Moderatorzy nie zamkną tematu, to opisz co wynalazł Twój kuzyn. Ciekawi mnie jak i pewnie Skrzyapasa i Toneego, co bolało tego kompa. Jak tylko będzesz coś wiedział, daj znać Danielo.
19.03.2011, 01:44
Napiszę krótko i zwięźle, jeśli zrobiłeś wszystko tak jak Ci pisaliśmy i nadal lipa to diagnoza jest tylko jedna - padnięty mostek południowy na płycie głównej.
Tak w skrócie co to jest mostek południowy – element współczesnych chipsetów, realizujący połączenie procesora do wolniejszej części wyposażenia mikrokomputera: napędów dysków twardych (złącza IDE/ATA/SATA/ATAPI) magistral ISA, PCI sterownika przerwań sterownika DMA Opcjonalnie most południowy może obsługiwać również: złącze do sterownika RAID Specjalnie wyszukałem taką płytę główną w moim zbiorze podzespołów i testowałem dzisiaj przez kilka godzin, sprawdziłem chyba wszystkie ewentualności i wygląda na to że albo bios albo mostek południowy.
19.03.2011, 10:56
Możliwe,ale dlaczego może być tak,że wejście te ide2 i ide3 działa dopiero po wgraniu sterowników dla mnie to dziwne.
Sprawdziłem na starym kompie i tam tez na jednej taśmie może być podłączone 1 urządzenie bo jak podłącze dysk i CD-ROM to tylko jedno urządzenie działa. Pierwszy raz się spotykam z tam czymś przecież jeżeli nie mogę podłączyć 2 urządzeń do jednej taśmy a nie mając sterowników działa tylko ide1 to na tym kompie nie mogę wgrać systemu ponieważ mogę podłączyć albo CD-ROM albo dysk... tonyviroos prędzej uwierzyłbym że to BIOS ponieważ jak byłby problem z mostkiem to nawet po wgraniu by nie działało |