Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Komputerek użytkownika davi100
Do niedawna używałem tylko i wyłącznie laptopa Lenovo, który teraz ma już ok.4lat i jego konfiguracja nie jest już najwyższych lotów. Dlatego na początku kwietnia postanowiłem złożyć samemu komputer stacjonarny za naprawdę niewielkie pieniądze. Sam byłem zaskoczony jak niewielką kwotę zainwestowałem w jego złożenie.
Na podanej konfiguracji spokojnie gram w Battlefield 3 na multi na wysokich ustawieniach (na ultra się już troszkę tnie)
Oto konfiguracja wraz z cenami i gdzie kupowałem:
CPU: Intel Pentium G840 263,00zł
Ram: 4GB 1333Mhz DDR3 65,95zł
Płyta główna: Gigabyte GA-H61M-D2-B3 162,01zł
Nagrywarka DVD: Samsung 58,71zł
Zasilacz: Seasonic 450W 45zł z allegro.pl (nowy wart ok.200zł)
Dysk twardy:WD 320GB 110zł z allegro.pl
Obudowa: Coller master Elite 50zł z allegro (nowa warta ok.200zł)
Karta Graficzna: HIS Radeon HD 5770 1GB DDR5 280zł z allegro.pl
Monitor: Dell 19' z allegro nowy 190zł
Zestaw klawiatura + mysz gamingowa A4Tech X7 nowe z allegro: 139zł

Teraz są o wiele droższe te części na allegro więc sądzę że była to dobra inwestycja. Później postaram się dać zdjęcia :)
  Odpowiedz
Tak, niewielkie pieniądze, a zestaw w miarę dobry. Warto jednak zapłacić trochę więcej za części lepszej jakości. W dodatku błędem jest kupno używanego zasilacza, to duże ryzyko. Cena zasilacza niewielka i strata nie będzie bolesna jeśli padnie dość szybko, ale wiąże się z ryzykiem uszkodzenia sprzętu. Polecam kupowanie sprzętu w sieci i po częściach, bo w hipermarketach i sklepach komputerowych często wartość sprzętu przekracza nawet 150%. Warto przed zakupem kompletu sprawdzić ceny jego podzespołów w sieci np. Allegro. W media markt raz widziałem sprzęt za 3200 zł w promocji, a cena jego podzespołów, plus obudowa i pomniejsze części to cena sumy ok. 2100-2300. Nic tylko kupować jak kolega wyżej.
  Odpowiedz
Dokładnie tak samo pomyślałem jak kolega wyżej, cena dobra jak za opisany sprzęt jednak dużo ryzykujesz kupując używany zasilacz na allegro jak już to nowy choć i tak polecałbym kupować akurat tą część nową ze sklepu gdzie w razie czego mamy gwarancję.

Pamiętaj, że zasilacz może ci spalić wszystkie pozostałe podzespoły dlatego akurat na nim nie polecam oszczędzać tak samo kupować wbudowane w obudowę.

Ja gdy kupowałem swój komputer też kierowałem się tą stroną ale znalazłem potem trochę tańszą w mojej okolicy i tak kupiłem większość części a na morele tylko dysk i procek. Fakt faktem przez dosyć długi czas ceny się utrzymywały a nie jak to ma miejsce po kupowaniu w powiedzmy media markt gdzie za 1 część płacimy na "promocji" powiedzmy 400 zł za tydzień patrzymy w necie z ciekawości a cena wynosi 249 zł :D

Również polecam kupowanie w sklepach internetowych oraz w allegro(oprócz zasilacza), dodam też, że dysk twardy też lepiej kupić nowy niż używany ze względu na możliwe błędne sektory na dysku, tak samo obudowa zawsze nowa, bo nigdy nie wiadomo w jakim jest dokładnie stanie, a cena nowej to wcale nie majątek.

Osoby , które się nie znają często kupują komputery w hipermarkecie na promocji ( promocje tam są 24h/7dni w tyg) zamiast kupić w internecie części, gdzie w wielu teraz serwisach, pomogą wam dobrać części a nawet złożą wam komputer i wyślą do domu i wyjdzie o wiele taniej niż w hipermarketach.

PS. Co się stało z media markt kiedy była jeszcze reklama "nie dla idiotów" promocje rzeczywiście były promocją a teraz jak przyjeżdżam na "promocję" to ceny w najlepszym razie są jak w sklepach internetowych a czasem nawet 50% (na promocji) większe ceny.
  Odpowiedz
Sory że tak późno odpowiadam, ale byłem 5 dni poza domem. Oczywiście zasilacz kupiłem na allegro ale jest to markowy zasilacz Seasonic 450W. Jak go kupiłem był w stanie idealnym. Nawet grama kurzu na nim nie było, wszystkie kable w idealnym stanie. Ja rozumiem że jakiś chiński zasilacz może się spalić, ale Seasonic to jedna z najlepszych firm, więc prędzej popsują się mi inne podzespoły. Co do dysku to testowałem kilkoma programami i nie ma żadnych bad sectorów, ma on pojemnośc 320gb i 16mb cache więc jest dosyć szybki. Wynik w indeksie wydajności systemu windows:
[Obrazek: screengyl.png]
  Odpowiedz
U mnie ostatnio poszły dwa stacjonarne jednocześnie... Jeden delikatnie bo tylko grafika do wymiany, a drugi kompletnie zalany zimną cieczą z chłodzenia... Jednym słowem - masakra ;) Wymieniając z moim informatykiem kilka podzespołów tego który wodował, już jestem ponad 2k w plecy, a któraś część jeszcze ponoć nie jest sprawna w 100% i ją chyba też czeka wymiana... Nie wszystkie podzespoły uległy awarii, sporo części przetrwało. Ogólnie ładny zestaw złożyłeś w tej cenie jeśli BF3 Ci chodzi na wysokich detalach ;)

Dodam jeszcze, że nie polecam chłodzenia cieczą. Może i są świetne możliwości OC, ale jednak zwykły mocny cooler jest bezpieczniejszy ;)
  Odpowiedz
No ale jaka była wina awarii? Czy zawinił zasilacz?
Sam się dziwiłem ale BF3 chodzi mi na wysokich detalach w multi i bardzo płynnie (sądzę że 30fps to jest minimum) w najwyższej rozdzielczości dostępnej na mój monitor (1440x900). W Skyrima grałem na najwyższych z teksturami hd i modami na jakość i miałem ponad 40fps, w porywach do 60fps. Więc z komputerka naprawdę się ciesze, teraz za części musiałbym jeszcze więcej zapłacić :). Jedyne co mi przeszkadza to że jest dosyć głośny i karta przy stresie potrafi się troche nagrzac. Ale przynajmniej w zime cieplutko w pokoju będzie :)
  Odpowiedz
davi100 napisał(a):No ale jaka była wina awarii? Czy zawinił zasilacz?

Nie, nie. Chłodzenie w jednym kompie się z jednej strony odpięło, zgrzało z prockiem, przepaliło dziurę i zaczęło pryskać, a drugi sprzęt po prostu bawił się tęczą kolorów na ekranie, stąd wymiana grafiki. Zasilacz nie miał z awarią nic wspólnego ;)
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości