Witaj szanowny Gościu na forum Odjechani.com.pl. Serdecznie zachęcamy do rejestracji. Tylko u nas tak przyjazna atmosfera. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować i dołączyć do grona Odjechanych!

Strona odjechani.com.pl może przechowywać Twoje dane osobowe, które w niej zamieścisz po zarejestrowaniu konta. Odjechani.com.pl wykorzystuje również pliki cookies (ciasteczka), odwiedzając ją wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie oraz rejestrując konto wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w ramach funkcjonowania serwisu. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności. Pozdrawiamy!

Koniec FaceBooka ?
5 listopada koniec Facebooka? 24,4 tys. użytkowników "lubi to!"

Najlepsi hakerzy świata chcą zniszczyć portal Marka Zuckerberga. "Anonymous" zapowiada zmasowany atak na 5 listopada br.

[Obrazek: 206171_1312976461_c61e_d.jpeg?id=354011-1]

O akcji "Operation Facebook", hakerska grupa poinformowała przez serwis internetowy YouTube. W około 2-minutowym filmie zespół "Anonymous" wyjaśnia przyczyny operacji. Ich zdaniem, największy portal społecznościowy nie zapewnia swoim użytkownikom podstawowej ochrony danych osobowych.
- Facebook prowadzi sprzedaż informacji agencjom rządowym i udziela dostępu do zabezpieczonych danych, tak, aby można było szpiegować ludzi z całego świata - twierdzą autorzy nagrania.

Zapowiedź likwidacji Facebooka (polskie napisy)

"Hakiści" założyli na portalu Facebook konto swojej organizacji. Blisko 24,4 tys. osób polubiło ich stronę. Liczba ta stale rośnie. Do akcji "Operation Facebook" mogą przyłączyć się wszyscy hakerzy ze świata oraz inni chętni.

Jeśli "Operation Facebook" zakończy się powodzeniem, będzie to najbardziej spektakularna inicjatywa w historii grupy. Niewątpliwie, wydarzenie wprowadzi zamęt na skalę światową, a grupa "przejdzie do historii" - jak zapowiada w nagraniu.

[Obrazek: 206171_1312980095_a05b_d.jpeg?id=354015-3]

Strona : http://www.facebook.com/pages/Anonymous/107125325989791

Dotychczas największym osiągnięciem "Anonymous" było kilkudniowe zawieszenie platformy The PlayStation Network, należącej do japońskiego koncernu Sony (w kwietniu br. - przyp. red.). Jednak, ta operacja przeprowadzona została z zaskoczenia. Zarząd Facebooka został uprzedzony. Na ulepszenie mechanizmów ochrony portalu pozostały 3 miesiące.

Żródło : http://www.wiadomosci24.pl/
"Jeśli skopiowanie płyty to kradzież, to idąc tym tropem - zrobienie komuś zdjęcia to porwanie" - Anonymous
  Odpowiedz
Twórca facebooka sam przyznał, że stracił kontrolę nad stroną. Czy facebook sprzedaję dane? Tu mogę mieć wątpliwości, jednak myślę że "zniszczenie" facebooka to dobry pomysł, oprócz danych personalnych portal ten posiada mnóstwo wirusów, spybotów itp. Raczej nie wierze że ta organizacja chce to zrobić dla naszego dobra. Szukają rozgłosu i tyle. Myślę że im się uda zniszczyć stronę na tyle, że nie będzie co odbudowywać, po takim ciosie ludzie stracą zaufanie. Myślę że prędzej sam Zuckerberg ją usunie, wcześniej zarabiając na niej miliardy. Polecam film o losach facebooka "The Social Network".
Chomik: YouTube | Portfolio deviantART

Odpowiedz
Kurde a ja niedawno skusiłem się aby założyć tam swoje konto a tu taka informacja.

Dzięki FB miałem możliwość "spotkania" po wielu latach mojego kuzyna z Kanady i co? To już koniec?

Swoją drogą hakerzy robią to nie dla rozgłosu tylko dla siebie i dla nas.
Wiem co mówię bo tak robili od wielu lat i tak robią teraz.
Grupy hakerów wyszukują luki zabezpieczeń aby się gdzieś włamać tylko po to aby właściciel miał świadomość że struktura bezpieczeństwa kuleje.
Dopiero potem ogłaszają (jeżeli w ogóle to robią) swoje osiągnięcie.

Jeżeli teraz wspomniana grupa zaatakuje Facebooka to z dobrym zamiarem i tragicznym skutkiem.
Nie rozmawiam za pomocą czatu i PW.
  Odpowiedz
Już się nie mogę doczekać. Konta na FB nie mam i wcale nie odczuwam takiej potrzeby, a chętnie popatrzę jak "dzieci facebooka" będą panikować, że stracili znajomych. Mam tylko nadzieję, że atak będzie na tyle skuteczny jak jest ogłaszany i nie będzie co zbierać.
Tymi wszelkimi zachwytami na różnych stronach informacyjnych czy innych, że FB ma to, że jakaś nowa opcja to już się rzygać chce.

Dziwi mnie fakt, że mówią żeby się do nich przyłączyć i pomóc. Co taki normalny człowiek może zrobić? Chyba, że chodzi tu głównie o poparcie ich.
Dziwne jest też to, że podali datę kiedy dokonają ataku. Czyżby byli pewni, że mimo poprawy zabezpieczeń przez FB i tak dadzą radę? Oby...
Chyba, że ta data jest dla nich ważna spod tego względu: Cytat jednego komentarza z youtube.

Cytat:5 listopada to dla nich ważna data, gdyż upamiętnia ona rocznicę tak zwanego spisku prochowego – nieudanego zamachu na króla angielskiego Jakuba I przez Guya Fawkesa. Wydarzenie to było jednym z kluczowych elementów komiksu i filmu V jak Vendetta – z którego właśnie Anonymous zaczerpnęli swoje charakterystyczne maski, i który jest dla nich swego rodzaju biblią – przez antyrządowe i antytotalitarne przesłanie.

Dokładnie rafal07000, jakiś czas temu twórca FB przyznał, że FB nie ma za dobrych zabezpieczeń. Czyżby jakaś zachęta do ataku?
A co do tych danych... Skoro wszędzie trąbią, że FB udostępnia je agencjom rządowym to coś musi w tym być. Był ostatnio jakiś przypadek, że poszukiwany gościu zmieniał co jakiś czas miejsca zamieszkania i raz pochwalił się na FB, że i tak go nie złapią, a jak się okazało zaraz go zawinęli... No chyba, że to tylko kwestia IP?
[Obrazek: 98687577.jpg]
[Obrazek: Polska_Flaga.gif] piszę poprawnie
"You think you know me..."

Odpowiedz
Ciekawe o ile wzrośnie liczba samobójstw w USA? Może pokuszą się na nk.pl, ale by był płacz hoho:placz

Odpowiedz
FB nie ma prawie wcale zabezpieczeń, przechwycenie kont to kilkanaście minut roboty, wyciągnięcie adresów email to chwila działania skryptu (wyciągnięcie 100 tys maili zajęło mi 13 minut).
NK ma nie lepsze zabezpieczenia, z resztą im bardziej rozbudowany portal i im większa liczba użytkowników tym trudniej o odpowiednie zabezpieczenie.

Chętnie przyłączę się do akcji przeciwko FB :D
  Odpowiedz
A nie wydaje się wam, że może to być manipulacja ludźmi na masową skalę?
  Odpowiedz
Sam facebook to manipulacja na skalę światową. Ostatnio strona sony została zaatakowana przez tą grupę, co zaowocowało przerwą na ponad miesiąc, więc myślę że jest to jak najbardziej realne.

Odpowiedz
a może to celowe działanie mające na celu zrobić "szum" wokół facebooka, a po "akcji" facebook "odrodzi się" prawdopodobnie z "nowymi zabezpieczeniami" aby wszyscy facebookowicze czuli się bezpieczniej ?
---
  Odpowiedz
(21.08.2011, 14:44)Szymon napisał(a): a może to celowe działanie mające na celu zrobić "szum" wokół facebooka, a po "akcji" facebook "odrodzi się" prawdopodobnie z "nowymi zabezpieczeniami" aby wszyscy facebookowicze czuli się bezpieczniej ?

A zastanawiałeś się ilu użytkowników przez taką akcję usunie swoje profile z FB ?
Jeśli masz świadomość że FB jest nie zabezpieczone odpowiednio i Twoje dane mogą wpaść w niepowołane ręce to będziesz tam nadal miał konto ?
  Odpowiedz